Kaptam egy kedves felkérést, miszerint teszteljem/mutassam be a Honor 6-ost. Hogy a kedves olvasónak nem mond sokat a név? Mi is ez a Honor mint márka? Nos, a teszt végére kiderül, ahogy az is, miért gondolkoztam el ismét egy telefoncserén…

Tudj meg még többet a Honor 6-ról, és játssz, hogy akár ingyen a Tiéd legyen! Részletekért kattints ide!

[dropcap]N[/dropcap]a de lássuk szép sorjában a dolgokat – mi is ez a Honor felirat? Új cég is, meg nem is. Újnak új, mert ezzel a brand-del eddig nem találkozhattunk, és mégsem, mert egy mindenki által ismert kínai cég áll mögötte: a Huawei. Ha nagyon mélyére járunk a dolgoknak, akkor az is kiderül, hogy a Honor 6 nem is teljesen új készülék, hiszen Kínában június óta elérhető – viszont a Huawei azt gondolta, hogy csinál egy új márkát az európai piacra (kizárólag online értékesítési modellel, és érzéseim szerint a Xiaomi elleni fegyverként) és a lehető legjobban a háttérbe vonul. Olyannyira, hogy a Honor 6-oson csak legalul, “Powered by Huawei” lábjegyzetként szerepel a kínai óriás, ellenben a Honor viszonylag nagy betűkkel ott virít a hátlapon. Ismerőseim nézték is kerek szemekkel, hogy ez akkor most mi, viszont ami feltűnt: mindenki kézbe akarta venni, mindenkinek szemet szúrt a készülék, és valljuk be: jól is néz ki.

Honor 6_1
Szép élénk színek, keskeny káva

Impozáns, nagy kijelző, keskeny káva, üveg hátlap… na de ne szaladjunk ennyire előre, mindent csak szépen sorjában.

 

Külső/Hardver

 

Specifikációk

 

Elnézegetve a fenti specifikációs táblázatot azt gondolom mindenkinek leesett már, hogy a Honor 6 bizony nem valami belépőszintű modell, még csak nem is egy itt/ott butított középkategóriás valami – ez kérem egy felsőkategóriás modell. Ok, némi költségcsökkentés tetten érhető (ez is leginkább a készülékházra lehet igaz maximum), de semmi olyan nincs a Honor 6-osban, ami miatt ne vállalnám be szívesen én magam is.

Honor 6_2

Ránézve a készülékre egyből fel fog tűnni, hogy a szélső kávát igen keskenyre tervezték a mérnökök (2.86mm), ezen kívül alul és felül sincs olyan túlzottan sok elpazarolt hely. Ennek köszönhetően a kijelző a teljes előlap 75.7%-át foglalja el, ami igen jó arány. Persze mit sem érnének ezek a számok akkor, ha egy középszerű panelt kellene nézegetni – szerencsére ez nem így van! A Japán JDI gyártósoráról legördülő IPS kijelző felbontása 1920*1080 pixel, mérete 5″ – e két adatból ki is jön egy igen impozáns 445 ppi érték (Pixel Per Inch, inch-enkénti pixelek száma). Én azt vallom, hogy 320 ppi környékétől már nem sok különbséget látok, de ettől még nem baj a magasabb felbontás, és hogy azért legyen mihez viszonyítani: iPhone 6 (326ppi), Xperia Z3 Compact (319ppi), de sikerült lenyomni ppi értékben még a Samsung Galaxy S5-öt is (432ppi).

Honor 6_3
FullHD, 5″

A kijelző tényleg gyönyörű, szép és élénk, de nem túlszaturált színekkel tárja elénk a digitális valóságot. A készülék egykezes használata a nagy kijelző miatt elég necces, bár én a teszt alatt inkább csak előnyét láttam, mintsem hátrányát. Mindenesetre arra minden leendő tulaj számítson, hogy bizonyos esetekben nem ússzuk meg fogásváltás nélkül, de hát valamit valamiért. Az előlapot egyébként harmadik generációs Gorilla Glass védi a karcoktól, mely egy speciális ujjlenyomat taszító bevonatot is kapott. Marketing duma ide vagy oda, az elmúlt pár napban tényleg feltűnően tiszta volt a kijelző, szóval van ebben valami.

Honor 6_4

A 130 grammos súly csalóka lehet, mert bizony egy 3100mAh kapacitású akksit rejt a 7.5mm vastag készülékház. A Honor bemutatásakor megtartott sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a Honor 6 bizony 2 napos üzemidőt is képes hozni, sőt – egy új funkciót bekapcsolva képes 10%-os töltöttséggel még 24 órát kihúzni. Ilyenkor persze tényleg csak az alap (telefon és sms) funkciók működnek, de azért nem hangzik ez rosszul, mondjuk ha épp túrázik az ember vagy egyéb okból kifolyólag nem jut töltőhöz jó pár óráig, viszont azért szeretne elérhető maradni még jó ideig.

Honor 6_5
A microUSB lentre került

Az előlapnál maradva fent (teljesen a síkba süllyesztve) láthatjuk a hangszóró rostélyát, tőle jobbra (az egyébként 5MP-es) előlapi kamerát, balra pedig ott a távolságérzékelő szenzor, és elbújt itt még egy apró kis értesítő LED. Ez utóbbi különféle színekkel, pulzálva adja tudtunkra, hogy megint írt az a csaj Viber-en, vagy valami félkegyelmű ismét bejelölt Facebook-on. Nincs retina kiégető fényereje, de egyébként pont arra elég amire szánták, észre fogjuk venni amikor kell.

Honor 6_7
Hangerő, bekapcsoló gomb, és lentebb a nyitható ajtó mögött rejtőzik a microSIM és a microUSB aljzata

A hátlapon ott a kamera, ami körül érdekes módon nincsen semmilyen hivalkodó írás, pedig túlzottan nincs mit szégyellni a Sony-tól származó negyedik generációs 13MP-es BSI szenzoron, mellyel (a hangerő gomb kétszeri lenyomásával) akár 0.6 másodperc alatt tudunk képet készíteni. Mindez teljesen kikapcsolt kijelzőnél, szóval garantált, hogy nem maradunk le semmilyen fontos eseményről. Tegyük azért hozzá, hogy mivel ilyenkor nem látjuk csak az elkészült képet, nagyjából érzésre fogjuk a kamerát a célra irányítani – ez vagy sikerül, vagy nem, némi megszokást igényel a dolog.

Honor 6_8
A 3.5mm-es csatlakozó mellett elfért még egy infra jeladó is – lehet kapcsolgatni a kocsmában a tévét…

A kamera mellé dupla LED-es villanót pakoltak, fényereje egészen használható – atomvillanásra ne számítson senki, de a relatív közeli témákat egész jól bevilágítja, a BSI szenzor miatt pedig a képzaj is egészen alacsony lesz az esti képek esetében. Arról nem beszélve, hogy a 2 LED elemlámpaként használva igen szép teljesítményt nyújt.

A hangszóró szintén a hátlapra került, és igazából lelövöm a poént: ez a rész talán a Honor 6 leggyengébb megoldása. Ugyanis ez sem emelkedik ki a hátlap síkjából, aminek köszönhetően egy egyszerű asztallapra helyezés is drasztikusan csökkenti a hangerőt… Jobban örültem volna, ha mondjuk a készülék aljára kerül a hangszóró, vagy kap egy kis kidomborodást – no mindegy, ez viszont mindenképp egy fekete pontot érdemel részemről.

Honor 6_9
Szép és letisztult a hátlap, ami mellesleg üveg. Kár a hangszóró miatt, sík felületen jelentősen elhalkul

A készülék oldalán körbefut egy fém csík, ami nagyon megdobja a kinézetet… szóval, ez a mondat így lenne szép. Az igazság az, hogy az a csík műanyag, és bár nem lesz tőle gagyi a készülék, vagy le kellett volna hagyni inkább, vagy legyen tényleg fém. A gyártók még manapság sem tudják kinőni azt a dolgot, hogy ne csak valamilyen hatású legyen egy adott anyag, hanem tényleg fém/üveg/akármi legyen. Tudom, költségek alacsonyan tartása és egyebek, de inkább adnék pár ezressel többet a valódi fémért ez esetben – és még akkor is bőven lenne rajta árrés azt gondolom.

Egyébiránt a Honor 6 oldalain a szokásos csatlakozókat találjuk, lent a microUSB-t, fent a 3.5mm-es aljzatot, jobb oldalon pedig a hangerőállító és bekapcs gomb triójával találkozhatunk. Ugyanerre az oldalra, egy ~4cm-es ajtó mögé került a microSIM és a microSD aljzata is.

Honor 6_10
13MP-es SONY BSI szenzor, dupla LED-es villanóval

A külső egyébként egységében nézve jó lett, a készüléket bátran elő lehet venni bármilyen helyzetben és közegben, maximum a hátoldalon lévő Honor feliratra fogják többen felvonni a szemöldöküket, hogy ez most vajon mi is akar lenni. De ha bekapcsoljuk a kijelzőt úgyis mindenki elismerően csettint majd… 🙂

Honor 6_11
Egy sor erejéig megjelenik az anyavállalat, a Huawei is

Na és hogy mi van belül? Egy saját, házon belül készített SoC, mely a Kirin 920 névre hallgat, 8 processzormagot rejt és egy Mali-T628 MP4 grafikus egységet. És akkor itt álljunk is meg pár szó erejéig, hogy a hangzatos számok mit is takarnak. A 8 mag lényegében 4+4 és big.LITTLE architektúrára épül. Ennek lényege, hogy van 4 erősebb, és 4 gyengébb (ugyanakkor keveset fogyasztó) processzor. Mikor mondjuk megy a navi, RSS-t olvasunk, böngészünk, egyszóval alacsony igénybevételnek tesszük ki a készüléket, akkor a 4 gyengébb mag ereje is elegendő, viszont ha már mondjuk játszunk, HD filmet nézünk… akkor bejön a képbe a 4 fejlettebb mag, és beleadnak apait anyait. E megközelítés előnye, hogy kitolható az üzemidő, egyszerű feladatoknál nem melegszik a készülék, szóval ha nem kell az izom, megoldja ésszel. Ha meg kell a kakaó… akkor nem lesz hiba a dologban, ugyanis ez a megoldás lényegében annyi benchmark pontot ért el nálam Antutuban, mint a Z1 Compactom – amiben ugyebár egy (többek által ismert és elismert) Snapdragon 800 van. Szóval nem kell félni az ismeretlentől, jó kis pakk ez. Egyedül a Mali GPU nem annyira erős mint mondjuk egy Adreno 330, de még így is bőven elegendő a teljesítmény bármelyik (GTA, Real Racing, Asphalt 8, sorolhatnám még) ma kedvelt és korszerű grafikájú játék akadásmentes futtatásához.

Honor 6_12
Az értesítő LED alapesetben láthatatlan, de mikor szükséges, kellően erős fénnyel képes pulzálni

A 3GB LPDDR3 memória már csak hab a tortán, én már 2GB-tal is lazán elvagyok, de a több ebben az esetben is jobb (de legalábbis ártani nem fog). Szóval legyen bár a hardver kissé ismeretlen is, ha a nyers erőről van szó, akkor bizony a Honor 6 nem vall szégyent. Ezt pedig igencsak szem előtt fogom tartani a pontozásnál, főleg, ha a készülék árát vesszük figyelembe…

Honor 61

 

Szoftver

 

Manapság minden gyártó egyedi felületet használ, nincs ez másként a Honor 6 esetében sem – itt az Android 4.4.2-re ráhúzták az Emotion UI 2.3-as verzióját (hamarosan érkezik egyébként a frissített, 3-as verzió is). Ha valaki látott már MIUI-t, akkor ismerős lesz a felület, mely nagyszerűen témázható (külön menüpont is van rá), átlátható, és nem mellesleg funkciógazdag. Volt, hogy a menüben állítgattam valamit, amikor eszembe jutott, hogy ezt fél másodperc alatt megtehettem volna az értesítési sávot lehúzva is. Ott ugyanis nem kevesebb, mint 23 ikon kapott helyet – de megijedni nem kell, ettől még nem lesz kaotikus a dolog.

Honor 62

A felület abban is hasonlít a már említett MIUI-ra, hogy nincs klasszikus programlista – minden telepített program ikonja a főképernyőre kerül, itt pedig maximum mappákba tudjuk rendszerezni őket. Ezt valaki szereti valaki nem, én azt mondom ha az ember relatív kevés programot használ, akkor nem lesz gond, sok ikonnal viszont kaotikussá válhat a helyzet. Egy Nova vagy egy Go Launcher persze orvosolja a dolgot, és pont ez a szép az androidban, ha valami nem tetszik, akkor lehet alternatívákat találni.

Honor 63

Alapból egyébként nincs “telespammelve” a Honor 6, ami rajta van, az akár még hasznos lehet; a telefon kezelő egy memória és tárhely optimalizáló csomag (a kínaiak ezeket valamiért nagyon kedvelik), ebben helyet kapott egyébként egy Zaklatásszűrő rész is. Értelemszerűen itt meg tudunk adni egy listát, szóval ha valaki nagyon ránk van kattanva, akkor ezentúl nem lesz, de legalábbis mi már nem szerzünk erről tudomást.

Honor 64

A Ne Zavarj mód a fenti ellentéte, itt azt tudjuk megadni, kik azok, akik elérhetnek, és senki más nem fog. Ezt lehet időzíteni is, tehát mondjuk este 10-től csak a feleség/rokonok érhetnek el, a többiek meg mennek parkolópályára, reggel 8-ig esélyük sincs. Van itt még Hálózati alkalmazások rész, itt programonként (!) tudjuk megadni, hogy használhatja a mobilnetet/Wifi-t, avagy semmilyen formában sem mehet ki a netre. Az Értesítéskezelő szintén jó dolog, ezentúl az a sok hülye program nem fog naponta háromszor baromságokat irkálni az értesítési sávra, mert majd itt jól letiltjuk őket. Látom, ahogy csillog az ingyenes online játékokat futtatók szeme…

Honor 65

Utolsóként a csomagban van egy Biztonsági mentés rész is, itt lehet névjegyeket, multimédiát, alkalmazásokat és rendszeradatokat menteni. Időnként ez is jól jöhet.

kapunk még egy használható Zenelejátszót is, itt akár stílus/hangulat szerint lehet rendszerezni a dalokat. Ami még okos megoldás, hogy megadhatjuk, hogy pl. a 10 másodpercnél rövidebb dallamokat ne mutassa (kivédhető ezzel, hogy a csengőhangok és rövidebb hangjegyzetek bekerüljenek ide a listába). Van itt még FM-rádió (szokás szerint a fülhallgató az antenna tehát enélkül nem fog menni), Hangrögzítő, ez utóbbiban megadható a környezet is – gondolom ehhez mérten lövi be a mikrofon érzékenységét. A Nagyító is szót érdemel, van mikor tényleg jól jöhet – ilyenkor a kamera képét látjuk, viszont jó nagy ráközelítéssel – tényleg látványos ahogy az apró szöveget elénk tárja, és könnyedén olvashatóvá teszi.

Honor 66

A készüléken lévő többi program semmi extra, nagy részük megtalálható bármelyik androidos készülékben, szóval nem emelném ki őket. Látható tehát, hogy az egyedileg összerakott programcsokor nem hízott nagyra túlzottan, de ez szerintem inkább előny – úgyis mindenkinek vannak kedvenc megoldásai amit feltelepít magának. Ami meg alapból fent van az tényleg használható, egyszóval látá az Úr, hogy ez jó.

Kamera

 

A kamera egyre nagyobb szerepet kap az okostelefonokban, lévén egyre kevesebbszer használunk kompakt gépet ha ki lehet váltani az amúgy is mindig nálunk lévő telefonnal. Személy szerint én is sokszor használom a gyerkőc pillanatainak megörökítésére, legalábbis sokszor könnyebb és gyorsabb így fotózni, mint előkapni a DSLR-t a fiókból. Az egyik (általam támasztott) követelményt már le is lőttem, ez a gyorsaság; másik pedig természetesen a képminőség. Az, hogy egy telefon alap szoftvere mennyire partner a képek módosításában, esetemben sokadrangú – úgyis vannak már erre bevált programjaim, amikkel millióféleképpen tudom szerkeszteni és effektezni az elkészült képeket.

Honor 6_1

Na de mi a helyzet a Honor 6 kamerás részével? 13MP-es hátlapi és 5MP-es előlapi szenzorokkal gazdálkodhatunk, amik nem mellesleg a SONY műhelyéből származnak. A BSI (Back-Illuminated Sensor) megoldásnak köszönhetően gyér fényviszonyok között is zajmentes fotókat ígér, és bár ez nagyjából megvalósul, a Honor 6 kamerája nincs az élvonalban – ezzel együtt vállalhatók a képek.

A képek szerkesztésére is van azért jó pár mód, némelyik egészen jó és látványos megoldás – ha csak az alapokkal szeretnénk foglalkozni, akkor még akár elég is lehet a kínálat. Ami a kamera előnyeként van kiemelve a promó anyagokban az az, hogy akár 0.6 másodperc alatt képes képet készíteni kikapcsolt kijelző mellett – és valóban, bár nekem a legjobb idő 0.7 mp. volt (a kép elkészültekor kiírja a készülék az időtartamot). Magyarán ha csak előrántjuk a készüléket, célzunk, majd megnyomjuk kétszer egymás után a “hangerő le” gombot, akkor már kész is a kép. A probléma a célzással lesz (nem látjuk ugyanis mi van a kamera látószögében), másik ellenségünk pedig a bemozdulás, így ezt inkább csak nappali fényben érdemes próbálgatni. Tesztképből most nincs sok, és az időjárás sem volt túlzottan kedvező, de némi támpontot azért kapunk:

2014-11-19 22.09.57

2014-11-19 15.06.05

2014-11-19 11.59.42 2014-11-19 11.59.12

2014-11-18 09.41.14 2014-11-18 09.40.03

2014-11-18 09.39.33 2014-11-17 16.14.15

A Honor 6 videót FullHD-ben rögzít, ezt viszont nem teszi úlzottan jó minőségben, a “zselé effektus” is sokszor előjön (amikor gyorsan mozgatjuk a kamerát olyan, mint a kép szétfolyna, kocsonyás lenne. Ez így leírva elég furán hangzik, érdemes Youtube-on utánanézni a dolognak és egyértelmű lesz mire gondolok).

Mondjuk a jó hardver adott, nincs kizárva hogy egy frissítés során javítanak a kamera teljesítményén – láttunk már ilyet a nagyobb gyártók esetében is.

Konklúzió

 

Hogy összességében nézve milyen lett a Honor 6? Meglehetősen jó. Kiváló rajzolatú, szép nagy kijelző, abszolút versenyképes processzor, 3GB RAM. Ilyen csomagot az ismertebb gyártók nem kevés összegekért szoktak a felhasználóknak adni, de az biztos, hogy a Honor 6 árában nem találunk ilyen megoldást. A készülék ugyanis mindösszesen 105 ezresbe fáj, ami bár sokak szemében több, mint amit egy okostelefonra tudnak/akarnak szánni, mégis, ha körülnézünk a piacon látni fogjuk, hogy ilyen felszereltséget csak drágábban tudunk megvenni.

A Honor 6 a szolgáltatók kínálatában nem fog megjelenni, kizárólag online vehető meg az Extreme Digital-nál.

És hogy nekem személy szerint mennyire tetszett? Meglehetősen. Olyannyira, hogy komolyan elgondolkoztam a Sony Z1 Compact lecserélésén*, ami szerintem nagy szó. Aki teheti nézze meg, próbálja ki, mert meg fog lepődni.

*Kieg: azóta már meg is vettem…

Elvégre nem a telefonon lévő gyártó logója miatt veszünk telefont, hanem a tudása, ár-érték aránya miatt (legalábbis én így vagyok ezzel). Itt pedig tagadhatatlanul kijön a Honor 6-os előnye. Részemről ajánlott vétel…

Tudj meg még többet a Honor 6-ról, és játssz, hogy akár ingyen a Tiéd legyen! Részletekért kattints ide!

[rwp-review id=”0″]

5 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Hát közben rájöttem, hogy ha már adom, akkor legalább 1 hétre.. Így ünnepek előtt meg veszélyes. Plusz valószínűleg kelleni fog a nagy sürgés forgásban. 😀

  De akkor max majd jövőre, ha gondolod.

  OFF: Hát na 😀 Ez a dolga!

 2. Néztem azt is, de az a plusz 25k most nem lett volna meg, így maradt ez. Továbbra sem bántam meg, jönnek fel ezek a kínaiak… így folytatják nem is lesz már “neves” gyártótól készülékem, minek fizessek nekik a márkanévért, amikor a kínai gyártóktól megkapom ugyanazt a minőséget (esetenként jobbat is), olcsóbban. Beszéltem már régebben is másokkal akik egy kínai vásárlás után azt vallották, hogy soha többet Samsung/HTC/akármi, mert lehúzásnak érzik. 🙂
  A teszt lehetőség jól hangzik, de nem tudom mikor lesz rá időm… 🙁

  OFF: 17 hónapos lesz most a hétvégén, relatív, hogy nagy-e. Nekem olyan mintha tegnap született volna… 😀 Imádom, egész nap röhög meg hülyül, olyan bolond mint a szülei. 😀

 3. Az nem semmi. Nekem is tetszett, de annyira talán mégse.. 😀 Én OnePlus One-t vettem. Kölcsön is adhatom tesztre, ha tartasz rá igényt.

  Off: Te jó ég, ekkora gyerkőcöd van? 😀

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Írd be a hozzászólásod!
Kérlek írd be újra a neved

Solve : *
13 + 5 =