A Huawei hazai képviselete ismét felkért, hogy ha van kedvem, mutassam be Nektek a Honor 6+ készüléket. Alapvetően könnyű dolgom van, mert mivel a Honor 6-ról már készült egy teszt itt az oldalon, így csak a különbségekre koncentrálva kell bemutatnom az eszközt. Ami egyébként nem is lett rossz, és egy érdekes újítás is van benne…

Külső/Hardver

 

Honor 6+ specifikáció

 

[dropcap type=”1″]A[/dropcap] Honor 6+ külsejét nem érheti túlzottan sok negatív szó; megjegyzem, olyan nagyon sok meglepetéssel nem fogunk találkozni, de ez várható is volt. A kijelző az előlap 73,2%-át tölti ki ami jó arány, az említett megjelenítő pedig egy 5,5 inch-es megoldás – ezzel a Honor 6+ a phablet kategóriába sorolandó. Ekkora kijelzőméret kényelmes használata már sokaknak necces, és bár nekem meglehetősen hosszú ujjaim vannak, néha már én is éreztem, hogy itt bizony túlzottan sokszor kell fogást váltani egy-egy ikon megnyomásához, vagy egy adott funkció átkapcsolásához. Ami viszont a méret mellett szól az vitathatatlanul az, hogy ekkora megjelenítőn baromi kényelmes a különféle netes tartalmak böngészése, videók nézése, ne adj’ Isten digitális könyvek olvasása.

Honor 6 plus_02
Dual SIM vagy microSD bővítés – választanunk kell

A kijelző felbontása FHD, azaz 1920*1080 pixel, de senki ne gondolja, hogy ez ide kevés lenne. Konkrétan semmi lényegi különbséget nem láttam a Honor 6 és a Honor 6+ megjelenítője között, tehát a “nagyobb kijelzőre kevesebb pixel jut” problémakörének semmilyen látható negatív hatása nincsen. A Huawei egyébként is inkább azt vallja, hogy egy manapság divatos QHD kijelző bár biztos szép, láthatóan nem dob annyit a felhasználói élményen, mint amennyivel több erőforrás elmegy a meghajtására – így náluk még egy darabig biztosan maradnak a FHD kijelzők ebben a méretben.

Honor 6 plus_1

A panel maga JDI gyártmány, 1500:1 kontraszt aránnyal bír, jók a betekintési szögek, szép a rajzolat – és ha a default színhőmérséklet nem nyerné el tetszésünket, akkor az egyik menüpont alól állíthatjuk melegebbre/hidegebbre a sztorit.

Honor 6 plus_5

A külsőnél maradva érdemes megjegyezni a kereten körbefutó fém betétet (ez a Honor 6 esetében ugyebár műanyag), és a két SIM tálcát (az egyik nano SIM lehet, vagy ugyenide bemehet egy microSD is. Vagy memória bővítés tehát, vagy 2 SIM használata).

Honor 6 plus_4

A készülék szoftveresen tud még némi trükköt a kijelzőt illetően; két koppintásra feléled, de rajzolhatunk egy “C” betűt, és elindul a kamera, “M” betűre meg mondjuk a Gmail, és így tovább, ez variálható téma. Az ötlet jó, a két koppintás nekem nem mindig jött össze mert túl gyorsan koppintgattam, de ez valószínűleg az én hibám.

Honor 6 plus_9

A burkolat alatt 3GB RAM társaságában egy 8 magos, saját fejlesztésű processzor ketyeg, név szerint egy Hisilicon Kirin 925. Ez lényegében 4 ARM Cortex-A15 CPU (1,8 Ghz-en) és 4 ARM Cortex-A7 mag (1,2 Ghz-en). Nagyon nagy eltérés tehát itt nincs a “sima” Honor 6-hoz képest, és én teljesítményben sem vettem észre különbséget – mindkét eszköz kiválóan hasít a mindennapokban, túlzott melegedésről se lehet beszélni.

Honor 6 plus_7

 A Honor 6+ legfőbb újítása a meglehetősen egyedinek számító dupla hátlapi kamera. Ez lényegében 2 8MP-es lapkát takar, a szoftverben beállítható 13MP tehát egyfajta interpolált megoldás – az a fura helyzet áll tehát elő, hogy némely kép 8MP-en szebben mutat, mint 13MP-es társa. Hogy akkor miért a két modul? Nos, a Huawei szerint még gyorsabbá vált a fókusz, jobb az éjszakai képek minősége, és az általános képminőség is javult. Igazából a fentieket én is alá tudom támasztani, mondjuk a fókusz sebességével eddig sem volt bajom, de a sötétben készült képeknél látható lesz a lényeg.

Honor 6 plus_6
A hátlapra az első percben tegyük fel a dobozban található fóliát, mert botrányosan karcolódik!

Szoftver

 

Az Android 4.4.2 nem számít manapság túlzottan újnak, de (sajnos) kirívóan ritkának sem. Az 5.0-ás ás frissítést gondolom megkapja a Honor 6+ is – bár manapság már semmi sem biztos ismerve a gyártókat.

Page1

Ezzel együtt a szoftver szépen akadás nélkül teszi a dolgát, a Huawei által használt EM(otion)UI névre keresztelt egyedi felhasználói felület pedig mentes a csicsától, mégis ízlésesen egészíti ki/írja felül az alap Android rendszert. Anno a Honor 6 kapcsán már bemutattam a felületet elég részletesen, ezt annyiban módosítanám esetünkben, hogy már a 3.0-ás EMUI fut a készüléken (mondjuk ezt időközben a Honor 6 is megkapta).

11

Az új felület sokak tetszését elnyerte, de legalább ugyanennyien voltak a fanyalgók is – nos, mint tudjuk nekik minden újdonság ördögtől való, legalábbis én nem tudnék más indokot felhozni ez esetben. A 3-as verzió frissített kinézettel bír, ami szerintem letisztultabb, és még egyedibbé teszi az egyébként szép felületet.

21

Ha már a szoftveres különbségeknél tartunk, akkor a legszembetűnőbb a dupla koppintásos ébresztés lesz, na meg a gesztusok, amikor egy-egy betűt rajzolva a kikapcsolt kijelzőre, elindul az adott alkalmazás. Ezek nélkül lehet élni persze, de olyan hamar meg tudja szokni az ember, hogy amikor már nincs meg a lehetőség, akkor hiányozni fog.

A Google szokásos felhozatalán kívül egyébként nem sok program kapott helyet a készüléken, ez a legtöbbünknek inkább jó hír, a gyártói programok ugyanis ritkán sikerülnek igazán jóra. Ami viszont itt fent van az tényleg okos, jól dizájnolt megoldás, igaz ez a Felvevőtől kezdve a Naptár alkalmazáson át a Telefon Kezelőig, ami egy elég komplett szolgáltatás készülékünk időszakonkénti karbantartásához.

31

Ehhez a készülékhez is vásárolható Touch Plus fólia/üveg, melynek felrakása után két további érintésérzékeny felületi ponttal leszünk gazdagabbak, illetve a kezelősáv is átkerül oda, így a hasznos kijelzőfelület még tovább nő.

A “Ne Zavarj” mód továbbra is kedvencem, beállítjuk, hogy mondjuk este 10 után a készülék már ne értesítsen semmiről, kivéve ha mondjuk megadott személyek hívnak, vagy mondjuk 1 percen belül valaki háromszor hív (tehát vélhetően sürgős az ügy). Egyszerű de nagyszerű, nincs túlbonyolítva, tudja amit kell.

Tényleg nem szeretném önmagamat ismételni, amit anno a Honor 6 tesztben benne volt, az igaz itt is.

Kamera

 

Elérkeztünk a legnagyobb újításhoz, mely nem más mint a kamera, illetve ha pontosan akarunk lenni, akkor kamerák.

A Honor 6 kamerája alapból is jól sikerült, a Honor 6+-nak pedig erre sikerült rátennie még egy lapáttal, illetve kamerával. A marketing anyagok szerint a dupla kamera nekünk nagyon jó, mert dupla annyi fény jut az érzékelőhöz, 0.1 másodpercre redukálódik a fókuszáláshoz szükséges idő, na és olyan élességet érhetünk el, amit telefonon még soha.

Én megmondom őszintén olyan nagyon nagy hátast nem dobtam a dologtól, de lehet ez azért is, mert a jelenlegi Honor 6-osom is igen jó képességekkel bír e téren. A fókuszálással eddig sem volt gondom, az élesség nem rossz ugyan, de azért belenagyítva a képekbe látszik, hogy helyenként itt is elmossa a szoftver a részleteket – ami viszont tényleg látványos, az az este készült képek közötti különbség. Nézzünk mondjuk két példát:

Honor 6
Honor 6+

2015-05-27 21.26.20

2015-05-27 21.26.26

 

A különbség tényleg markáns és tisztán látható, aki tehát sűrűn fotózna sötét környezetben, az a Honor 6+-szal nem nagyon lőhet mellé. Megjegyzendő, hogy mindkét készüléknél automata volt minden, tehát nem piszkáltam bele a beállításokba. Ha a külön dedikált éjszakai módot használjuk, ott még markánsabb lehet a különbség, tekintve, hogy ott 1/4 másodperctől 32 másodpercig mehet a záridő, ISO 100-től egészen ISO 1600-ig.

#WithHonor6+_1

sdr

dav

hdr

sdr

dav

sdr

dav

dav

bty

bty

hdr

 

 

A dupla kamera hozománya még a rekeszérték állítgatás illetve a fókusz utólagos áthelyezése is. Előbbi lényegében arról szól, hogy a mélységélességgel játszva egészen korrekt módon el tudjuk mosni a hátteret, miközben a kép csak egy meglehetősen szűk része marad éles (látványosabban ki lehet így emelni a kép témáját). Az utólagos fókusz állítás lehetősége szerintem magáért beszél, hasznos lehet ez is sok esetben.

Kamera bállítások honor6+

Az én DSLR-hez szokott szememnek a végeredmény eléggé mesterkélt, és látszik, hogy szoftveres trükkről van szó – mindazonáltal a legtöbb telefonnál ennek a játéknak még csak az esélye sincs meg, és ügyesen használva tényleg mobilhoz képest látványos képeket hozhatunk össze.

Kamera beállítások jonor6+_2

A kamera többi része mondhatni hozza a szokásos kötelezőt, FullHD videókészítés 30fps sebességgel, szoftveres képstabilizációval; különféle effektek, és részletesen állítgatható képjellemzők.

A Honor 6+ kamerája ha a világot nem is váltja meg, valóban tudja olyan oldalát domborítani, amire elég kevés kamera képes a mobilos mezőnyben.

Konklúzió

Ha jelenleg épp egy Honor 6-ot nyúzol mint jó magam is, akkor a + verzió nem feltétlenül fog akkorát ütni. Kiemelném viszont, hogy ez nem a Honor 6+ szégyene, hanem a Honor 6 érdeme; az ott megszokott és jól működő dolgok itt is jól működnek, a két kamera miatt meglévő plusz lehetőségeket pedig mindenkinek magának kell mérlegelnie, hogy mennyire fontosak.

Én személy szerint most kivételesen nem érzek késztetést, hogy lecseréljem hű társamat, de ha most keresnék új mobilt magamnak akkor biztosra veszem, hogy a Honor 6+ ott lenne a top 3 kiszemelt között. Aki meg szokta olvasgatni a tesztjeimet az tudja, hogy ez sok rosszat nem jelenthet.

A Honor 6+ ára jelenleg 138 ezer forint körül alakul, ami egyébként ekkora kijelzőért és tudásért igencsak kedvező árnak mondható. Részemről ajánlott darab.

[rwp-review id=”0″]

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Írd be a hozzászólásod!
Kérlek írd be újra a neved

Solve : *
46 ⁄ 23 =