Tablet mely az iPad kijelzőjét kapta, Android 5 és Windows 8.1 (vagy akár Windows 10) fut rajta, és cirka 60 ezerbe kerül. Na mi az?

A Teclast X98 Air 3G (és sok minden más) megvásárolható a Banggood webshopjából. Megbízható bolt, többször rendeltem már tőlük. 

Külső/Hardver

 

Teclast X98 Air 3G spec

Nem is oly rég, pár éve még ha egy olyan tech cucc került szóba amit kínában tákoltak össze, hát a legtöbben csak legyintettek – biztos gagyi, ócska, szétesik egy hét alatt a friss levegőtől.

Teclast X98 Air 3G_2
Kiváló felbontás, szép színek

Eltelt az a bizonyos pár év, és egyre többször csodálkozunk rá a távol keletről érkező termékek minőségére, tudására… na meg az árukra. Ez utóbbi pedig nem magassága, inkább alacsonysága miatt kelti fel egyre többek kiváncsiságát. Persze csodák nincsenek, 3 dollárért most sem kapunk 4k kijelzős telefont, de ha odafigyelünk és reális elvárásokat támasztunk a világ felé, akkor bizony egész jó dolgokba bele lehet futni.

Itt van például ez a Teclast nevű cég. Kínában alapították 1999-ben, tehát nem arra lesznek büszkék, hogy ők egy 100 éves múltra visszatekintő cég – viszont tolják rendesen a jobbnál jobb tableteket, ez az oldalukon is látszik – ami egyébként már angol nyelvvel (is) bír, tehát tudják ők nagyon jól, hogy reális cél a világpiac is számukra.

Teclast X98 Air 3G_3
Kamera elöl, Skype-ra elég

Egyik mottójuk a “quality comes first” tehát a minőséget helyezik előtérbe – és ez bizony látszik is az X98 Air 3G esetén is.

Nem nyeklik-nyaklik az eszköz, a gombok szépen és pontosan járnak, a csatlakozók normális kialakításúak.

Teclast X98 Air 3G_4
MicroUSB, Jack aljzat, és microHDMI. Ez utóbbit szeretik lespórolni, itt megvan

Anyaghasználatot tekintve a műanyag, üveg és alumínium trióval találkozunk, és ez bizony dicséretes; az alu hátlap igényességet sugároz, kellemes a tapintása, egyszóval teljesen rendben van. Bármikor mellé tenném bármelyik felső kategóriás és ismert gyártó termékét, nem tűnne fel, hogy ez bizony vérbeli kínai – csak mondjuk fele annyiba kerül.

Teclast X98 Air 3G_5
Műanyag a bekapcsoló és hangerőszabályzó gomb, de nem lötyögnek

Persze ennek a “kínaiságnak vannak hátulütői is. Egyik ilyen már a rendelésnél felmerülhet – a termék árára rájön a vám és az áfa csodálatos kettőse; már amennyiben nem EU készletről rendelünk. Másik ilyen dolog, hogy egész pontosan mit kapunk a pénzünkért? Mert ok, hogy X98 Air 3G termékre adtunk le rendelést, de ezen eszköz jelen pillanatban érkezhet Hynix, Toshiba, BIWIN, NCard és Samsung eMMC-vel is. És ez a chip bizony a rendszer alapja, sebességétől sok minden függ, akár a globális felhasználói élmény is eltérhet, hisz egy lassabban olvasni és írni képes eMMC dadogásra kényszeríti a rendszert, ami mindjárt nem lesz olyan fluid és pörgős. És hogy mekkora különbdégek vannak? Lássuk az alábbi pár adatot, ami az írást/olvasást mutatja be:

Toshiba 160 / 70
BIWIN 80 / 50
NCard 45 / 35
Samsung 160 / 50

És ezek bizony elég durva eltérések, egy ócska nCard variáns konkrétan érezhetően lassabb egy Samsung vagy Toshiba megoldásnál. Az én C5J6 ID-val rendelkező darabomba Toshiba került hála az égnek, így semmi panaszom rá, szépen teszi a dolgát – de semmi sem garantálja sajnos, hogy az ezutáni darabokba is ez kerül. Gondolom olyan chipet vesznek épp pár raklappal ami jó áron van, aztán jöhet a következő batch.

Teclast X98 Air 3G_6
Szép a hátlap is, tiszta alumínium, fent némi műanyag betéttel a rádiók miatt

A Toshiba egyébként olvasásban (mint azt az egyik képen látni fogjátok itt a tesztben) simán lever egy átlagos HDD-t, szóval nincs itt para.

Teclast X98 Air 3G_7
Sztereó hangszórók – mondjuk egymás mellett nem sok értelmük van. Hangzásuk egész jó

Na de milyen hardverelemek vannak még az Air 3G-ben?

Van egy Intel Bay-Trail processzorunk, egész pontosan egy Z3736F.

Ezt a SoC-t 2014 második negyedévében indították útjára, 2MB L2 cache-t kapott, 64 bites, és 22nm-en készült – a melegedés szempontjából ez utóbbi pozitív adat (minél kisebb a csíkszélesség, annál jobb). 1.33Ghz-től 2.16Ghz-ig ketyeghet, az Intel Graphics pedig 313Mhz-től 646Mhz-ig skálázódhat.

Teclast X98 Air 3G_6
microSD kártyahely, és SIM nyílás – ha menet közben neteznénk itthon/külföldön

Kapott még 2GB RAM-ot, és 64GB tárhelyet (létezik 32GB-os verzió is, amit dual boot esetén ha lehet kerüljetek, mert nem lesz elég kényelmesen 32GB a Windowsnak és a droidnak). Bővíthető microSD kártyával, ebbe a variánsba tehető SIM kártya (maximum 3G sebességet támogat) és a kijelző felbontása egy laza 2018 x 1536 pixel. Ez bizony retina, a panel is ugyanaz az LG IPS panel, amit az iPad kapott. Kiváló betekintési szögek, na és tűéles kép. És hogy ez abszolút napjaink technológiája azt az is mutatja, hogy a bő egy hónapja bemutatott Samsung Galaxy Tab S2 is ugyanilyen felbontással érkezik – nincs itt semmi “kínai lemaradás” kérem szépen.

Teclast X98 Air 3G_7
A hátlapi kamera 5MP-es, de inkább hagyjuk

Szoftver

 

A szofver részről kivételesen nem a klasszikus formában fogok írni, ennek pedig az az oka, hogy a Teclast X98 Air 3G-n két rendszer fut, az egyik Windows. Ha lerakod a tálcára a böngésződ, akkor ugyanazt fogod látni, amit én is a tableten, szóval erről nem írnék sokat. A másik rendszer pedig az 5.0-ás Android Lollipop, amiről már szintén mindenki látott ezer képet és videót.

2015-08-30 22.39.06
Aktivált Windows-zal érkezik a Teclast X98 Air 3G

Amit kiemelnék, hogy bekapcsolásnál mi magunk választhatunk, hogy melyik rendszert akarjuk használni – ezután elindul a boot folyamat, ami mind az Android, mint a Windows esetében fél perc körül van, tehát semmi extra. A hivatalos Android verziója 4.4 egyébként, de van egy stabil “főzött” ROM (Mirek), ami már egy kiszivárgott 5.0-ra épül, root-olt, és igazából minden fölösleges dolog ki van herélve belőle, tehát nincsenek kínai programok és egyéb hülyeségek. Nekem is ez van fent, semmi hibája.

Mivel én huzamosabb ideje használok Androidot telefonon/tableten, ezért az utóbbi időben gondolkoztam, milyen rendszert is próbálnék ki szívesen. 1-2 napig fejemben járt egy iOS sztori is, de végül elvetettem, az a zártság nem nekem való. Viszont ez a dual boot dolog nagy királyság. A Windows 8.1 (na és persze a 10 is) kiválóan használható tableten, sőt, a Windows 8 újítása, az utált csempék is itt kapnak igazán értelmet!

Azon kapom magam, hogy egyre inkább azt használom, töltögetem le az appokat a Windows Store-ból (egy halom ingyenes játék van ám amit érdemes kipróbálni!), és bejön az egész.

Teclast android_11

Sajnos egy valamit nem tudtam Androidos szinten megoldani a Win alatt, ez pedig az ebook olvasás. Egyszerűen olyan gagyi és elmaradott olvasó programok vannak a Store-ban, hogy maradok az Androidnál, ahol szebbnél szebb és használhatóbb programok vannak erre.

Teclast android_21
Ez bizony majdnem LG G3 sebesség, ami még ma is jó

Ezen kívül viszont megkapunk minden kényelmet, amit csak a Windows kínálhat; rendes Office, kiváló böngészési élmény, ésatöbbi. Apropó böngészés, itt van valami gikszer, mert az alap Exploreren kívül minden böngésző… akad. De legalábbis nem olyan sima, mint az IE… ezt nem is értem, majd körüljárom a témát ha lesz egy kis időm/kedvem; addig meg jó az Explorer is.

Teclast android_31
A Toshiba eMMC sebessége teljesen rendben van

A 2GB RAM elegendő mindkét rendszernek – Photoshop-ot és társait felejtsük el szerintem, ez nem az a hardver – de átlagos dolgokra simán elég a hardver.

Kamera

 

Kamerából kettő is van, az elülső 2MP-es, a hátsó 5MP-es. Minőségre… ok, én szeretek fotózni, szóval mondjuk azt, hogy egyik sem nagy kaland. Igazából én egy tablet kamerájáról azt vallom, hogy a Skype-on kívül sok mindenre nem lehet értelmesen használni, arra meg jó lesz ez is. Álljon itt azért 2 kép, ezeken úgyis látszik a lényeg. A gyerek nem halt meg amúgy, csak alszik.

Ha videót szeretnénk felvenni akkor 720p-ben tehetjük ezt meg – nem próbáltam, szerintem sokat nem kell várni ott sem.

Konklúzió

 

Hogy érdemes-e kínából ilyen (vagy hasonló) tabletet venni? Azt gondolom mindenképpen. Persze azt vegyük tudomásul, hogy a gari nem olyan lesz, hogy beülünk az autóba aztán fél óra múlva leadjuk a szervizben – ki kell küldeni kínába, pár hét a sztori, és ki tudja szót értünk-e majd velük. Persze ha valami ismertebb oldalról vesszük, pl. a Banggoodról, akkor könnyebb dolgunk lehet – nem most kezdték az EU értékesítést, érthető az angoljuk, és megbízható cég.

Sok helyen kínai szabványú töltőfejet adnak, nekem is ez van. Maga a minőség rendben van egyébként, de ugyebár szükségünk lesz egy átalakítóra is ha, itthon szeretnénk használni.

Hogy a fenti pakk megér-e ~60 ezret?

Lássuk:

 • Nagy felbontású és szép rajzolatú IPS kijelző
 • 2GB RAM
 • Használható Intel SoC
 • 9.7″-os méret, kényelmes fogni, mégsem túl kicsi
 • akár játékra is (korlátozottan azért)
 • jó összeszerelési minőség, minőségi alapanyagok

Röviden válaszolok: a hülyének is megéri. 😉

X98Air3Gdualos_zt_01

X98Air3Gdualos_zt_05

 

X98Air3Gdualos_zt_07

[rwp-review id=”0″]

11 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Látom, hogy van SIM hely. Telefonálni (ha nagyon elvetemült vagyok) lehet vele? Hívás, hívásfogadás funkció? (keveset telefonálok, többet pötyögök, netezek – 1 előfizetésben letudni lenne a cél)

 2. Bocsánat, módosítom az általam írt “kritikát”! Az EU-s raktárban nincs és nem is lesz!

 3. Aminek sajna “átlagos” a felbontása (1280*800) és a 8″ szerintem akárhogy is, de kevés a Windows-hoz, hogy kényelmesen használd. Szóval Teclast ugyan mindkettő, de azért nem testvérek szerintem. Én fél áron nem venném meg, akkor már inkább spórolok egy picit és itt van ez. 😉

 4. Szia.

  Sajnos az általad említett “banggood” nem értékesít ilyen készüléket! 🙁

 5. Érdemes megemlíteni, hogy van egy kistestvére 8″ méretben x80h néven, féláron.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Írd be a hozzászólásod!
Kérlek írd be újra a neved

Solve : *
12 ⁄ 6 =