Természetesen engem is elért az okosórák szele, így nem maradt más hátra mint előre, és beszereztem egy számomra megfelelőnek tűnő darabot.

Alcatel-OneTouchWatch-header-660x330

A keresés első napjaiban még nem kristályosodott ki teljesen, hogy mit is akarok pontosan. Az lényeges volt, hogy jelezze ha van bejövő hívás, üzenet, esetleg kezeljen minél több külső programot (Viber, Messenger és társai, külső sms kezelő és így tovább). Az ébresztés és alvásfigyelés csak bónusz lett volna, és mint utóbb kiderült, nincs is rá szükségem – majd később el is mondom miért. Hogy mire esett a választás végül, azt már a fenti nyitóképből láthatja mindenki: igen, egy Alcatel Onetouch Watch lett új társam a mindennapokban.

Külső/Hardver

 

ALCATEL ONETOUCH WATCH
MÉRETEK 10.5mm (óra vastagsága), 41.8mm (átmérő)
KIJELZŐ Technológia IPS
Méret 1.22”
Felbontás 240 x 204 (258 ppi pixel sűrűség)
STB arány N/A
Értesítési LED
CPU Típusa STMicroelectronics SM429
Magok száma 1 x 184Mhz
GPU
RAM N/A
TÁRHELY
BŐVÍTHETŐSÉG
KAMERA, ELŐLAPI
KAMERA, HÁTLAPI Felbontás
Videófelvétel
NFC
WIFI
GPS
BLUETOOTH v4.0
FM RÁDIÓ
AKKUMULÁTOR Li-Polymer 210 mAh
SÚLY 60 g

 

A fenti táblázatot átfutva nem egyszer húzódhat mosolyra a szánk az adatokat nézegetve, és a mai telefonok specifikációit ismerve – fontos azonban tudatosítani, hogy bár a felbontás alacsony, a kijelző mérete is az, és bár a processzor egy magjának 184Mhz-e sem valami acélos, ide pont elég lesz.

Alcatel Watch_1
Ízlésről lehet ugyan vitatkozni, de a többségnek bejön az Alcatel Onetouch Watch. Fém ház, piros/fekete szíj, majdnem teljesen kör alakú kijelző

A hardver tehát semmi extra, viszont ezt sikerült egy pofás, kör alakú óratestbe beletenni, ami bizony igen jól néz ki.

Alcatel Watch_2
Pulzusmérő – ami nálam elég furcsán mért

Munkámból fakadóan sokat foglalkozom ügyfelekkel, és többen is szóvá tették, hogy az eszköz milyen jól néz ki, illetve érdeklődtek tudásáról, áráról, stb. Ha már az árat kerülgetem, akkor le is írom: itthon nagyjából 40 ezer forint környékén kapható az Alcatel órája, ami bizony nem rossz ár a mai okosórás felhozatalban.

Alcatel Watch_3
Ha vannak értesítések, akkor itt jelennek meg a programok ikonjai

Én ennél jelentősen olcsóbban vettem egy bontatlan példányt köszönhetően a T-Mobile azon akciójának, miszerint az Alcatel 3 Idol mellé csomagolják az órát. Emiatt sokan választják azt a telefont, az órát eladva pedig egy picit visszakapnak a vételárból. Nekik is jó, a vevőknek is jó mert jó áron lehet ilyen órához jutni… win-win.

Alcatel Watch_4
Csak lehajtjuk a szíj végét, és előbukkan az USB csatlakozó

A kijelző egyébként nem ér ki a test széléig mint mondjuk a Moto 360 esetében, és Alcatelék úgy gondolták, hogy az is jó ötlet lesz, ha előre fixen felrajzolják az óra beosztását. Alapvetően nincs ezzel baj, de ha mondjuk digitális megjelenítést választunk, ekkor elég bután néz ki a felosztás, mert ugye akkor minek… Ezzel együtt nem érzem ezt hatalmas problémának, mint ahogy a kijelző alsó részének lecsapottságát sem – ez egyébként egy “Home” gomb is, e rész megérintésével tudunk visszalépni pl. a menüből – erről majd később, a szoftveres részben írok.

Alcatel Watch_5
A menürendszer átlátható ikonokkal operál

Hardveres gombokból egy darab található az órán, ezzel lehet be/kikapcsolni az eszközt, illetve felébreszteni a kijelzőt.

Alcatel Watch_6
Így lesz a PC ház okosóra dokkoló

A szíj több szempontból is érdekes – egyrészt elég merev ami első nap furcsa volt, aztán megszoktam. Mondhatnák sokan, hogy sebaj, biztos cserélhető, viszont nem, mert ebben van a töltéshez szükséges USB is. Ez egyébként egy jó megoldás, nem kell külön kábelt vinni magunkkal, ugyanakkor egy microUSB csati sem töri meg az óra szép dizájnját. Csak lehajtjuk a szíj végén lévő takaró részt, az előbújó USB csatit bedugjuk egy PC-be (de kábelt is kapunk egyébként amivel meghosszabíthatjuk a csatlakozót), és nagyjából fél óra múlva fel is vagyunk töltve.

Ha olyan PC házad van mint nekem is amin fent van az USB csati, akkor egy tök jó kis dokkoló válik belőle. 🙂

Szoftver

Az órán egy FreeRTOS nevű rendszer fut, tehát nem Android Wear. Ennek van előnye/hátránya, előbbi kérdés nélkül a hosszú üzemidő (nálam a 4. nap reggelére kapcsolt ki az óra), hátránya meg persze az, hogy a meglévő programfelhozatalt nem tudjuk bővíteni.

Mit kapunk akkor tehát fixen a távol-keleti gyártótól? Van itt időjárás ami 4 nappal előre informál minket (az adatokat a telefontól szedi), stopperóra, digitális iránytű, állíthatunk a kijelző fényerején, de az óra hátlapján lévő szenzornak köszönhetően mérhetünk pulzust is.

Alcatel Watch_11

Na ez utóbbi nálam elég furán működik, jellemzően 100 körülire teszi a pulzusom miközben mondjuk épp Túró Rudit eszek, tehát különösebben nem erőltetem meg magam. Egy dedikált és jónevű  pulzusmérő ennek majdnem a felét mérte ugyanekkor, tehát az óra tévedett. Viszont ha megfordítom az órát és pulzusmérőként használom, akkor már jól mér, szóval csak óraként hordva téved – viszont a használatiban nincs szó arról, hogy el kéne tekerni csuklónkon a Watch-ot ahhoz, hogy pontosan mérjen.

Tulajdonképpen ez a funkció úgyis kevésbé érdekelt, szóval egye fene a hektikus működést.

Van még egyébként egy zenelejátszó vezérlés funkció is, viszont ez pl. nem tud együttműködni a Spotify/Google Music/Deezer és társaival, csakis a telefon saját lejátszójával. Azzal egyébként kiválóan, lehet indítani, léptetni, még hangerőt is tudunk állítani, de azért jó lenne, ha bármilyen épp aktív zenelejátszóval elboldogulna.

Alcatel Watch_21
Az óra megjelenítése lehet analóg vagy digitális, és bármilyen háttérképet feltölthetünk

A kijelző lentről felfelé történő simításával jutunk el az elmulasztott/aktuális események listájához. Itt lesznek tehát a nem fogadott hívások, e-mail-ek és azonnali üzenetküldő programok infói. A maileknél a tárgy fog megjelenni értelemszerűen, maga az email szövege nem – a Vibernél viszont az egész üzi ott lesz, kivéve a smile-k, azt nem kezeli le az óra (szöveggel írja majd ki az adott smile jelentését).

Az óra kijelzője maximum 15 percig lehet aktív, utána a rendszer energiatakarékossági okokból lekapcsolja. Újra aktívvá két módon tehetjük; vagy megnyomjuk az oldalt lévő gombot, vagy a klasszikus “megnézem mennyi az idő” mozdulattal felemeljük csuklónkat. Az utóbbi a kényelmesebb, viszont instabilabb megoldás – a szoftver nem feltétlenül érzékeli a mozdulatot, elég erőteljes rántást kell alkalmaznunk. Gondolom a gyorsulásmérő szenzort figyeli a szoftver, és X G elmozdulásnál aktiválja a kijelzőt. Irányt kevésbé néz csak gyorsulást, ez már abból is látszik, hogy bármerre lendítem a karom beindul a kijelző, csak a lendítés legyen határozott.

Alcatel Watch_31
Rengeteg program értesítését meg tudja jeleníteni az óra szoftvere

10 alkalomból nagyjából a felénél jön össze a felébresztés ezen módon, szóval itt még lehetne mit csiszolni – ha jól tippelem elég lenne lejjebb venni azt az értéket, ami a gyorsuláshoz van kapcsolva. Mondjuk így sűrűbben kapcsolna be az óra, esetenként akkor is, ha csak kisebbet lendül a karunk – de legalább kevesebb lenne az olyan alkalom, amikor megnéznénk mennyi az idő, de csak a sötét kijelzőt bámuljuk.

Az óra szoftverében van alvásfigyelő funkció is, amit én több okból sem használok. Egyrészt az üzemidőt jelentősen rontja ezen mérés aktiválása, másrészt nekem kényelmetlen éjszaka az óra – harmadrészt meg erre (is) ott a jó kis Xiaomi MiBand-em.

Kamera

Konkrét kamera modul ugyan nincs az Alcatel Watch-on, viszont mégis alkalmas képkészítésre – ha belépünk a megfelelő almenübe és megérintjük a kijelzőt, a telefonunk fog exponálni. Tehát lényegében távirányítóként használhatjuk az órát, mely a telefon modulját fogja képkészítésre bírni. Őszinte leszek, nem tudok hirtelen olyan élethelyzetet, amikor nekem erre lenne szükségem, de ha már tudja az eszköz, akkor leírtam.

Konklúzió

Az okosórák világa még csak most kezd értelmezhető formát ölteni, és bár sokan azt mondják, hogy csak egy újabb felesleges kiegészítő, én személy szerint tudom hasznát venni – pont mint egy tabletnek, ami megint csak rengeteg ember szerint egy felesleges játékszer. Igen, lehet ezek nélkül élni, de számomra az Alcatel Watch ad egyfajta pluszt – jól néz ki, valamilyen szinten egyedivé tudom varázsolni a felületét, és látom az üzeneteket/értesítéseket anélkül, hogy elővenném a telefont. Na meg egy ilyen techbuzinak mint én, ne lenne okosórája? 😉

2015-10-08 18.03.25

Ár érték arányban az Alcatel Onetouch Watch szerintem az egyik legjobb ajánlat jelenleg a piacon. Olcsóbban csak kínai darabokat találunk aminek a 90%-a valamin elhasal, na meg persze ott vannak a nagy cégek körülhype-olt darabjai. Kétség nem fér hozzá, hogy jók azok is, csak talán nem annyival, mint amennyivel drágábbak.

Ha belépőszint az okosórák világába, akkor Alcatel Watch. 😉

[rwp-review id=”0″]

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Írd be a hozzászólásod!
Kérlek írd be újra a neved

Solve : *
29 + 15 =