Ezúttal a Huawei P8 Lite készülék tudását vettem szemügyre, lássuk mit tud a középkategóriában kínálni a nagytesó P8 árnyékában.

A “Lite” utótag nem véletlen tehát, mert mint említettem is a Huawei kínálatában két P8 létezik jelenleg; a Lite, és a kissé komolyabb bírással bíró testvére – ha minden igaz utóbbiról is lesz teszt a közeljövőben.

Külső/Hardver

Viszont maradva a Lite verziónál, mit is tud nyújtani ez a perpillanat nagyjából 75 ezer forintba kerülő okostelefon? Ennek próbálok utánajárni a következőkben, de először is lássuk a specifikációs listát:

HUAWEI P8 LITE huawei-p8-lite
MÉRETEK 143 x 70.6 x 7.7mm
KIJELZŐ Technológia IPS
Méret 5”
Felbontás 720 x 1280 (~294 ppi pixel sűrűség)
STB arány 68.3%
Értesítési LED
CPU Típusa HiSilicon Kirin 620
Magok száma 8 x 1.2Ghz Cortex-A53
GPU Mali-450MP4
RAM 2GB
TÁRHELY 16GB
BŐVÍTHETŐSÉG √ MicroSD, maximum 128GB
KAMERA, ELŐLAPI 5MP
KAMERA, HÁTLAPI Felbontás 13MP
Videófelvétel FullHD @ 30fps
NFC
WIFI 802.11 a/b/g/n
GPS √ A-GPS, GLONASS
BLUETOOTH v4.0
FM RÁDIÓ
AKKUMULÁTOR Li-Ion 2200 mAh
SÚLY 131 g

Mint azt a technológia világában járatosabbak már leszűrhették, a P8 Lite nem a 2015-ös technológia csúcsa – cserébe az ára is ezt tükrözi és így már mindjárt nem rossz ajánlat.

 DE MI AZ AZ STB?

A Screen To Body arány egy jellemzően százalékban megadott érték, mely azt mutatja meg, hogy a teljes előlap felületéből mekkora százalékot foglal el a kijelző, tehát a hasznos terület. Értelemszerűen minél magasabb ez a szám, annál inkább uralja a kijelző az előlapot – ezáltal egy nagy képernyővel ellátott készülék is lehet optimális méretű, mely nem akadályozza a használatot.

Méretei miatt kiválóan a kézbe simul, és bár nemrégiben még azt mondtuk volna egy 5 inch-es kijelzőre, hogy hatalmas tepsi, a jó arányok miatt (az előlap 68.3%-át uralja a kijelző) egyáltalán nem vészes. Ok, én a mindennapokban egy 5.5 inch-es LG-t használok, szóval lehet kissé másképp állok az 5″-es mérethez, mint egy Galaxy Mini tulaj.

A kijelző technológiáját tekintve egyébként IPS, aminek általában egyik alap ismérve a jó betekintési szög; mégsem mondhatom azt, hogy a P8 Lite kijelzője tökéletes. Maga a rajzolat egyébként rendben van, a 720p felbontás is elég igazából, viszont ha megdöntöm és kissé jobbról nézem a kijelzőt, elég hamar átmegy sárgás, melegebb árnyalatba, ami azért nem túl jó dolog bár tragédiának sem mondanám – csak jobb lenne, ha nem így lenne.

Huawei P8 Lite

A készülékház egyébként jellemzően plasztik, az összerakás minősége jó, csak a gombok lötyögnek talán picit, ha megrázzuk a készüléket. Persze a mérnökök próbáltak fémre hajazó megoldásokat találni, ilyen például a körbefutó ezüstöt keret, vagy a hátlap nagy része – viszont pár kocogtatás után kiderül a turpisság.

Huawei P8 Lite
Ebből a szögből nézve torzulnak a színek

A hátlap egyébként nem levehető, viszont dizájn ügyileg egész jól fest a szálcsiszolt fém hatású felület, és fent kicsit megtöri az egyhangúságot az üveg (?) betét is. A készülék oldalain a szokásos gombokat találjuk, a két SIM viszont csak akkor használható, ha nem akarunk SD kártyát betenni – az egyik tálca ugyanis hibrid megoldás, mehet bele microSD vagy microSIM.

Huawei P8 Lite

Lent két hangszóró rácsnak kinéző rostélyt látunk, viszont csak a bal oldali ontja magából a hangot (elég hangosan és tisztán), a jobb oldali mögött a mikrofon bújik meg. Van aki erre rásüti, hogy olcsó átverés, szerintem legalább szimmetrikus így a kialakítás.

Huawei P8 Lite

A hátlapi kamerához természetesen villanó is tárul, sajnos csak egytónusú (mondjuk ez azért nem nagy dráma). Fényereje rendben van, de nem ez a legerősebb fényforrás amivel telefonban találkoztam.

Huawei P8 Lite

A P8 Lite egyébiránt egy szép, letisztult készülék, nincs rajta semmi meglepő megoldás, nincsenek forradalmi újítások, de ebben az árkategóriában nem is várja el ezt az ember.

Huawei P8 Lite

Ami a benchmarkokat illeti, az alábbi eredményekre volt képes a 8 magos HiSilicon Kirin 620 processzor és a 2GB RAM:

Tesztprogram neve Benchmark Elért pontszám
PC Mark for Android v1.1 Work Performance 3677
BASEMARK X v1.1 Medium Quality  11348
BASEMARK OS II Overall 588
System 1427
Memory 828
Graphics 165
Web 615
ANTUTU v5.7.1 35044
Geekbench 3  Single-Core Score 588
Multi-Core Score 2650

Az eredmények nagyjából azt mutatják amit kell; ez egy középkategóriás készülék teljesen jó teljesítménnyel, várhatóan képes lesz akadások nélkül meghajtani a rendszert és a programokat, illetve nem jön zavarba némi 3D játéktól sem.

Szoftver

A P8 Lite-on az Android 5.0-ás változata teljesít szolgálatot, megspékelve a gyártó saját felületének, az EMUI-nak a 3.1-es verziójával.

Huawei P8 Lite_11

Aki olvasta anno a Honor 6/6+ tesztet annak ismerős lesz a felület. Amit érdemes róla elmondani az az, hogy egy meglehetősen letisztult megoldás, ami különféle témák letöltésével módosítható.

Huawei P8 Lite_21

Színvilágát tekintve a sötét/türkiz/fehér színekkel operál az alap téma, melynek kezdőoldalára kerül az összes app, külön almenü tehát erre nincs. Az értesítősáv számomra szimpatikus tulajdonsága, hogy az események egyfajta idősávra kerülnek, így óra percre lebontva látjuk mi mikor történt, és a hatékony helykihasználás miatt nekem áttekinthetőbb, mint a legtöbb androidos megoldás.

A szoftver másik pozitív megoldása az energiatakarékos mód, melynek bekapcsolására egy egy bizonyos merültségi szintnél rá is kérdez a rendszer.

Huawei P8 Lite_31

Honor 6-os tapasztalataimból kiindulva az Ultra energiatakarékos mód valóban hatékony, és bár ilyenkor csak az alap rádiók maradnak bekapcsolva, még pár órát ki fogja húzni a készülék.

Az akksival egyébként átlagosan bánik a hardver, az egy napot hozza pont úgy, mint a legtöbb készülék az utóbbi időben.

Kapunk alapszintű de bőven használható file kezelőt, a Telefon kezelő pedig egyfajta mindenes; tárhelytisztító, forgalomkezelő és zaklatásszűrő is helyet kapott benne, illetve innen (is) tudjuk indítani a másik okos megoldást, a “Ne Zavarj’ módot.

Huawei P8 Lite_41

Ez utóbbiban megadható, hogy mettől meddig terjedjen az az időintervallum, amikor nem szeretnénk, hogy a készülék bármi módon megzavarja pihenésünket – kivéve azok a számok, amiket mi magunk engedélyeztünk előzőleg. Jó és hasznos funkció, ami automatikusan aktiválódik és kapcsol ki a megadott időpontokban, én kedveltem.

Huawei P8 Lite_51

Van még alapnak tekinthető diktafon program, FM rádió és biztonsági mentés. A naptár átlátható és letisztult felületet kapott, akárcsak a jegyzetömb.

És ezzel nagyjából végére is értünk az extra funkcióknak, de nem is baj ez, hogy nincs teleszemetelve a rendszer minden haszontalan dologgal, mint pl. a kevésbé (el)ismert távol-keleti gyártók esetében.

Két hibát tudnék felhozni amit tapasztaltam: az egyik, hogy a MiBand-emmel eléggé hektikus kapcsolatot ápolt a P8. Volt, hogy percekig nem tudtam csatlakoztatni az eszközöket, de például az is előfordult, hogy egyszerűen elveszett a kapcsolat pedig nem távolodott egymástól a két eszköz. A G3-asom esetében soha nem fordult elő ilyesmi.

Huawei P8 Lite_61

Másik ami szintén zavaró volt, hogy a P8 Lite feloldódott a zsebemben. Ez a dupla koppos feloldás miatt lehetett (csak feloldásnál működik, a kijelzőt kikapcsolni így nem lehet), és elsőre arra gondoltam, hogy nincs aktiválva a funkció, miszerint figyeli a készülék, hogy zsebben van-e és ha igen, akkor nem aktiválja a combom. De nem, minden beállítás jó volt, maga a funkció viszont mégsem, mert időnként önálló életre kelt farmeremben a készülék – ami bizony elég zavaró.

Huawei P8 Lite_71

A dupla koppos feloldás kikapcsolása után már nem volt ilyen probléma, de ha jól működne a dolog, akkor az egy kényelmes feloldási metódus egyébként.

Kamera

Huawei P8 Lite

A kamera felbontása 13MP, de mint azt tudjuk nem csak ettől az egy adattól függ, hogy milyen kép esik ki a készülékből a végén.

Huawei P8 Lite_kamera1

A szenzor maga Sony BSI, az apertúra f/2.2-es értékű, optikai képstabilizáció nincs, és a már említett vaku egytónusú.

Semmi extra tehát, bár a felbontás örömteli, már csak azért is, mert egyre kevesebb a 8MP-es vagy az alatti modell az idei újdonságok között, és ez jó. Az elkészült képek egyébként nem rosszak, amennyiben a nappali darabokra fókuszálunk – ha kevés a fény, vagy esetleg tök sötét van, akkor BSI ide vagy oda, ne várjunk nagy csodákat. A játszóházas képeknél pl. átlagos belső megvilágítás volt, de már itt könnyen bemozdultak a képek, és zajosodás is felfedezhető rajtuk. Ami inkább rontja a képek minőségét az a tisztán látható élesítés, ezért szerintem kár volt. A dinamikatartomány alapból nem túl nagy, a HDR egy kicsit segít, de néha ott is vannak furcsaságok. Mondjuk a nálam lévő készüléknél egy sor szám után a “Sample A” gravírozás szerepelt az oldalán, szóval nem tudom ebben mennyire van végleges kamera hardver.

2015-09-26 12.27.522015-09-26 12.52.41

2015-09-26 15.27.34 2015-10-04 15.29.18 2015-10-04 15.29.30 IMG_20151009_120045 IMG_20151009_120028 2015-10-07 23.22.49

A szoftver rendben van egyébként, még time lapse funkció is helyet kapott benne, amivel azért el lehet mókázni párszor.

A videó FullHD felbontású, a fókusz viszont nem túl gyors és a kontraszttal is elég sokat játszik a szoftver, ami néha apró villanásban nyilvánul meg.

Konklúzió

A Huawei P8 Lite nem egy rossz készülék, a 2GB RAM és a 8 magos processzor bőven elegendő teljesítményt nyújt a 720p-s kijelző meghajtásához, na és persze kamerából is láttunk már sokkal rosszabbat ebben az ársávban, szóval szavam sem lehet.

A 75 ezer forint azonban nem kevés pénz, ennyiért használtan jó állapotú készülékeket lehet kapni, amik bizonyos tulajdonságukban erősebbek lesznek – viszont ott az örök dilemma az új/használt kérdést illetően. 60 ezer környékén azt mondanám abszolút jó vétel, így azért elgondolkodtató a dolog.

Mindazonáltal tetszett a P8 Lite, ha egy jól összerakott középkategóriás készülékre vágyunk, érdemes lehet megfogdosni valahol élőben is.

Huawei P8 Lite

A tesztkészüléket ezúton is köszönöm a Huawei hazai PR csapatának!

HUAWEI P8 Lite
7.5 Szerintünk
Ami tetszett
 • A kamera nem rossz...
 • Vállalható külső
 • És ami kevésbé
 • ...de nem is nagy kaland
 • Ár picit magas
 • Összegzés
  A P8 Lite egy középkategóriás készülék, amit a 8 magos processzor és a 13MP-es kamera emel a versenytársak fölé. A kijelző IPS és bár a betekintési szög nem tökéletes minden oldalról, alapvetően rendben van, csakúgy mint az összerakás minősége. Nekem tetszett.
  KÜLSŐ
  SZOFTVER
  HARDVER
  KAMERA
  ÁR/ÉRTÉK ARÁNY