Mire képes 2015 hardveresen egyik legerősebb készüléke?

Pár napra ismét hozzám került egy Samsung készülék, nem is akármelyik – az Edge szériáról gondolom már mindenki hallott, most az S6 Edge kicsit továbbfejlesztett, pluszos változatáról lesz szó az alábbiakban.

Külső/Hardver

SAMSUNG GALAXY S6 EDGE+
MÉRETEK 154.4 x 75.8 x 6.9mm
KIJELZŐ Technológia Super AMOLED
Méret 5.7”
Felbontás 1440 x 2560 (~518 ppi)
STB arány 75.6%
Értesítési LED
CPU Típusa Exynos 7420
Magok száma 4 x 1.5Ghz Cortex-A53 és 4 x 2.1Ghz Cortex-A57
GPU Mali-T760MP8
RAM 4GB
TÁRHELY 32/64 GB
BŐVÍTHETŐSÉG
KAMERA, ELŐLAPI  Felbontás 5MP
Videófelvétel 1440p@30fps
KAMERA, HÁTLAPI Felbontás 16MP
Videófelvétel 2160p@30fps, 1080p@60fps, 720p@120fps
NFC
WIFI 802.11 a/b/g/n/ac
GPS A-GPS, GLONASS, Beidou
BLUETOOTH v4.2, A2DP, LE, apt-X
FM RÁDIÓ
AKKUMULÁTOR Li-Ion 3000 mAh
SÚLY 153 g
ELÉRHETŐ SZÍNEK Black Sapphire, Gold Platinum, Silver Titan, White Pearl

Végre valami új! Ezt gondolhatja az egyszeri geek, amikor az Edge a kezébe kerül.

Mert bár sokféle hardverrel megáldott készülék van a piacon, a külső az aminél radikális változások jó ideje nincsenek.

Samsung Galaxy S6 Edge+ 2
5.7″ tömör gyönyör

Ok, lehet fém, üveg, vagy műanyag a ház, de a kijelző mindig síkban volt, maximum a STB arány számított – eddig. Itt van ugyanis ez a Samsung Galaxy S6 Edge+, és amikor először kezembe került, már akkor elöntött az érzés: igen, ez egy tech cucc 2015-ben. Fogásra, kinézetre, sebességre… mindenre. Aztán persze pár nappal később árnyaltabb lett a kép, de majd mindent idejében kifejtek.

Samsung Galaxy S6 Edge+ 5
A hangszóró picinek tűnik, de van ereje és tisztán szól

Addig is lássuk a belsőt, ami tényleg hozza az idei évre elvárható szintet.

Az 5.7″-es, 1440 x 2560 pixel felbontású kijelzőt egy 8 magos Exynos 7420-as procinak, és 4GB RAM-nak kell meghajtania.

És igazából röhögve meg is teszi – a koreai cég nem semmi procit rakott le az asztalra, ez akár a lentebb megtalálható benchmark adatokból is tisztán látszik.

Maradva azonban a külsőnél, az Edge legnagyobb újítása, a hajlított kijelző lesz az első ami megragadja majd tekintetünket. Ezt a készüléket bárhol teszed le az asztalra, bárhol használod, mindenhol meg fogják bámulni. Abban szerintem mindenki egyetért, hogy a 7000 szériás alumínium, az üveg elő- és hátlap, na meg a két oldalt hajlított kijelző valóban egy nagyon szép és modern eszközt eredményezett – kár viszont, hogy kézbe véve pár óra után csorbul az élmény.

Samsung Galaxy S6 Edge+ 4
A készülékház természetesen unibody kialakítású, tehát nem szedhető szét – a nanoSIM tálcán csusszan be a helyére

A készülék oldalára lehajló megjelenítő miatt ugyanis a széleken lévő fém betét olyannyira elvékonyodik, hogy már-már kellemetlen a kéznek – ha nem is vág nagyon, de biztos és stabil fogást semmiképp sem eredményez.

Persze tokkal javítható a helyzet, de első körben szerintem senki sem szeretné ilyen megoldással elrontani az egyébként nagyszerű dizájnt. A Samsungnál mondhatni hagyomány középső fizikai gomb itt sem hiányzik, és természetesen ujjlenyomat-olvasó is került bele. Ez a feature egyébként kiválóan működik, több ujjat több szögből is be tudunk olvastatni a szoftverrel, szóval eléggé kényelmessé és hatékonnyá tehető a használata.

Samsung Galaxy S6 Edge+ 3
Letisztult formák és ívek, a kijelző gyönyörű

A beolvasás maga gyors és egyszerű, némi megszokást igényel talán, hogy a Home gomb megnyomása után még pár másodpercig ott hagyjuk az ujjunkat, de 1-2 nap alatt reflexből fog jönni a mozdulat.

Samsung Galaxy S6 Edge+ 11
Az egyik látványos megoldás, hogy éjjeli órának is használható a hajlított rész

Mivel a készülékház hátlapja üveg, így nem volt szükség ronda műanyag betétekre, amik átengedik a különféle antennák jeleit – mindösszesen két-két csíkot találunk alul és felül a kereten, de ezek nem befolyásolják számottevően a kinézetet.

Samsung Galaxy S6 Edge+ 9
Ujjlenyomat-olvasó került a fizikai gombba

A hátlap meglehetősen letisztult, de van itt minden ami számít; pulzus- és véroxigénszintmérő, LED villanó, na meg maga a kamera optikája a maga 16 megapixelével – és egyben a készülék egyik hibájával. Na nem a kamera szenzora, a képalkotás minősége az, amibe bele tudnék kötni – az szerintem kiváló.

Samsung Galaxy S6 Edge+ 6
Üveg a hátlap, sajnos szeret karcolódni

Viszont a manapság divatos vékonyítási láznak nem csak a kényelmes fogás esett áldozatul az S6 Edge+ esetében, hanem a… rezgés is. Konkrétan arra gondolok, hogy a kiemelkedő optika miatt a készülék felső része sík felületre letéve azon fekszik, ha pedig bekapcsol a rezgőmotor, valami hihetetlen gagyinak hangzó effektet produkál. Mindegy volt, hogy műanyag vagy fa amire letettem a telefont, a rezgés átadódik erre a cirka két centis felületre… és berezonálni kezd az egész repedt fazék hangon.

Samsung Galaxy S6 Edge+ 8
A kamera (sajnos) kiemelkedik a hátlap síkjából

Elmagyarázni ezt elég nehéz, hallani kell – illetve nem kellene, de mégis fogjuk. Ez mondjuk engem speciel eléggé zavart, tudom ez ilyen first world problem hülyeség, de ha már ilyen frankón néz ki a telefon, rezgésnél ne kapjam már fel a fejem, hogy mi ez a fura hang és mi akar éppen szétesni.

Samsung Galaxy S6 Edge+ 7
A pulzusmérővel még a véroxigénszintünket is lehet mérni

A kijelzőt és a hátlapot Gorilla Glass védi, azonban a tesztkészülék hátulján már vannak kisebb karcok. Ezt (üveg)fóliával beborítani nem akkora probléma, az előlapi kijelző már problémásabb a kerekítés miatt.

Samsung Galaxy S6 Edge+ 10
Nem aprózták el, még az earbud jellegű fülhallgató is kapott egy külön kis dobozkát

A hardveres rész összességében tehát abszolút komolyra sikeredett, lássuk, hogy a szoftver is fel van-e nőve a feladathoz!

Tesztprogram neve Benchmark Elért pontszám
PC Mark for Android v1.1 Work Performance 5167
BASEMARK X v1.1 Medium Quality  36787
BASEMARK OS II Overall 1821
System 3548
Memory 1426
Graphics 2469
Web 880
ANTUTU v5.7.1 68520
Geekbench 3  Single-Core Score 1487
Multi-Core Score 4950

Szoftver

 

Az eszköz az Android 5.1-es változatát használja, amin a Samsungnál megszokott TouchWiz UI teljesít szolgálatot. Őszintén szólva régebben nem kedveltem túlzottan a koreaiak felületét, túl színesnek és lomhának tartottam. A színesség bár egy bizonyos fokig megmaradt (mondjuk erre erősen rájátszik a SAMOLED panel alapból erősen túlszaturált látványvilága is), a lomhaság ilyen hardverrel már értelemszerűen nem érzékelhető.

Samsung Galaxy S6 Edge+_61

A beállítások menüben ugyan van egy kis kavarás, a Samsung úgy gondolta, hogy így átláthatóbb – régi Androidosoknak elsőre kissé ömlesztett és kusza megoldás lehet.

Az alap programokon nem mennék végig, úgyis mindenki ismeri ezeket – első körben nézzük a hajlított kijelző mennyi pluszt kapott szoftveresen.

Samsung Galaxy S6 Edge+_1

Ha röviden akarnék válaszolni, akkor egyébként nem sokat, de ami van, az jópofa megoldás. Egyik ilyen favoritom például, hogy éjszaka óraként használjuk a kijelző egyik ívét. Megadhatunk egy maximum 12 órát felölelő időtartamot, amikor meg akarjuk jeleníteni az időt, töltöttséget, értesítéseket (ha van). Mivel SAMOLED panelről beszélünk, így a fekete szín az adott képpontok teljes kikapcsolásával jár. Ez egyrészt azt eredményezi, hogy a nem aktív rész nem is látszik bekapcsoltnak, (halvány derengés sincs) a másik, hogy a fogyasztásra is jótékony hatással bír. Látványos és hasznos funkció ez tehát.

Samsung Galaxy S6 Edge+_21

Vagy mondjuk az is hasznos lehet, amikor lefordított kijelzőnél hív valaki, és a kijelző széle világít – előre megadott színben, tehát már ebből tudni fogjuk épp ki keres.

Ezen kívül kipakolhatjuk még a leggyakrabban használt programokat, vagy akár a kontaktok képét is, így gyorsan elérhetjük a sűrűn használt ikonokat.

Samsung Galaxy S6 Edge+_31

Az Intelligens kezelő egy átrajzolt felületű Clean Master – ettől még persze nem vitatható a hasznossága, de érdekes, hogy az utóbbi időben a legtöbb gyártó integrál ilyesmi tisztító/karbantartó programot, régebben ez nem volt jellemző (pedig az akkori android verzióknál még inkább szükség lett volna ilyesmikre).

Samsung Galaxy S6 Edge+_41

Az S Health is ismerős lehet Samsung használóknak, ez a koreaiak egyedi felülete amin nyomon követhetjük lépéseink számát, a napi koffein- és vízbevitelt, de akár alvásunk minősége is rögzíthető. Más szóval egy egészségügyi mindenes általános tudással, átlátható felületbe csomagolva.

A SideSync egy hasznos alkalmazás lehet, amennyiben szeretnénk készülékünk kijelzőjének képét számítógépünk monitorán viszontlátni, illetve a PC perifériáit használnánk bevitelre a telefonon. Csak a PC oldali klienst kell letöltenünk, és már használhatjuk is.

Samsung Galaxy S6 Edge+_51

A fentieken túl csak az egyébként is minden droidos készüléken megtalálható plusz szoftverek vannak, de ez nem is baj – én személy szerint szeretem, ha egy rendszer nincs teleszemetelve kitörölhetetlen programokkal, és a gyártó megadja számomra a döntés szabadságát, hogy mit töltök le magamnak.

Azt persze mondanom sem kéne, hogy a szoftver pokoli gyorsan teszi a dolgát, ritkán látok ennyire fluid mozgást Androidon.

Se röccenés, se gondolkozás, minden azonnal történik, ahogy az egy ilyen bika hardvertől el is várható egyébként.

Kamera

 

A kamera számomra kérdés nélkül az egyik legjobb, amit mobilban használtam. Nem csak a sebessége, beállíthatósága miatt, hanem pl. az éjszakai képek minősége miatt is mondhatom ezt.

A 16 megapixeles szenzor mindenre bőven elég, és ami külön öröm volt számomra, hogy még 4k videó felvétel közben sem melegedett számottevően a készülék, ami azért eléggé komolyan bemutatja a Samsung mennyire jól eltalálta a saját fejlesztésű Exynos lapkát.

Samsung Galaxy S6 Edge+ kamera_11

Ha megelégszünk a FullHD felbontású mozgóképek rögzítésével, akkor ezt akár 60fps-sel is megtehetjük, így tükörsima videókon tudjuk prezentálni a történéseket.

Van AF követő, optikai képstabilizálás, Automata HDR, és ha átváltunk professzionális módba, akkor jön az igazi kánaán: záridő beállítás (1/24000-10mp), színhőmérséklet megadás (2300K-10000K), ISO érték piszkálása (100-800), RAW formátumba mentés… szóval van itt minden ami ahhoz kellhet, hogy kiváló fotókat lőhessünk.

Samsung Galaxy S6 Edge+ kamera_21

Ha ennyire nem mélyednénk bele a dolgokba, de azért szeretnénk valami kreatívat csinálni, akkor az előre beprogramozott módok is nagyszerű segítséget nyújtanak ebben. Van szelektív fókusz, panoráma, videókollázs (4, pár másodperces kis videót rakhatunk össze kollázsként), Élő stream a Youtube-ra, lassított/gyorsított videó, virtuális felvétel. Ez utóbbi egyébként arról szól, hogy körbefotózunk valamit, majd a visszanézésnél a készülék döntögetésével újra virtuálisan “körüljárjuk”. Látványos az tuti.

És ha ez nem elég? Letölthetünk plusz módokat a Samsungtól! Animált GIF, hátsó kamerás selfie, “Szép arc” fotó… még pluszban 8 módot tudunk belevarázsolni a szoftverbe, ha igényünk lenne rá.

2015-10-13 19.40.36 2015-10-15 14.11.21 2015-10-13 19.57.31 2015-10-14 09.47.20 2015-10-16 19.56.49 2015-10-16 19.56.56 2015-10-18 10.03.56 2015-10-18 10.04.01 2015-10-18 10.04.13

A kamera minősége  is kiváló – szép a rajzolat, a színek a helyükön, a HDR is jól dolgozik amikor épp szükséges, tetszetős a bokeh… mi kell még egy telefonos kamerába? 🙂

 

Tesztvideók:

Konklúzió

 

Az S6 Edge+ nekem egy picit techdemó, amire ránézve elégedetten csettinthetünk – igen, napjainkban itt jár a technológia, ilyen QHD felbontású hajlított kijelzőt tudunk letenni az asztalra, ilyen szépen és minőségien tudjuk összepárosítani az olyan anyagokat mint az üveg és a fém, és a kamera is rég túllépett azon a szinten, hogy csak hirtelen lekapjunk valamit, annál többre képes.

Nagyon szép, nagyon gyors, nagyon… drága.

A készülék ugyanis jelenleg bőven a 200 ezer forintos ársávban mászkál, karcolja a negyed millió forintot. Ez pedig baromi sok pénz, hajlítgatás és tudás ide vagy oda.

A Samsung Galaxy S6 Edge+ nem lesz néptelefon, de nem is akar az lenni. Aki viszont birtokolja, elégedetten fogja használni, mert napjaink egyik csúcs mobilját tarthatja a kezében.

[rwp-review id=”0″]

7 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Gratulálok 😉
    Dehogy, soha többet Samsung telefon.
    Másfél hete boldog tulajdonosa vagyok egy Motorola X Style – nak. 🙂

  2. Aggyá’ pízt! 😀 1 hónap és jön a második pelenkába pakoló kisherceg, nem lehet itt már csak úgy vásárolgatni kérem… 😀

    Ilyet nyúzol most?

Comments are closed.