A videojáték korszakain átívelő RPG kaland.

[appbox googleplay id=air.com.shirogames.evoland12]

Ha valaki annyira pofátlanul fiatal, hogy mostanság csöppen bele a videójátékok varázsába, annak a VR, 3D, kiterjesztett valóság és hasonló hívószavak mozgatják a fantáziáját. Persze a régi motorosok is kíváncsian várják hova fejlődnek a dolgok, viszont emlékszem még a 8 bites időkre is. Amikor a zene még csak prüttyögött és nem nagyzenekarral játszották fel, a játéktér pedig összesen annyi pixelből állt, amennyi most az Uncharted 4 főszereplőjének alsógatyájára sem volna elég.

Screenshot_20160424-015823

De micsoda idők voltak ezek! Éjszakákat nyomkodtuk a kontrollert/billentyűzetet arra eszmélve, hogy a hajnal első sugaraival megérkezett jóanyánk, aki megkérdezte, hogy most komolyan egész éjjel ezt csináltuk, vagy csak korán keltünk…

Screenshot_20160424-015750

Persze biztos az idő is megszépít mindent, de sokan vallják, hogy azokban sz időkben más volt a játék. És valóban, a mostani játékos fórumok hemzsegnek az épp gyűlölt kiadó szar eladási statisztikáitól, a részvényeik zuhanása és az aktuális negyedév kiértékelés pedig lassan fontosabb hír, mint, hogy ki hol tart a játékban, vagy milyen titkokat talált meg.

Az üzlet tehát begyűrűzött a játékos társadalomba, ami nem feltétlenül jó dolog – na de ne is kalandozzunk el túlzottan, hisz itt van ez az Evoland nevű játék. A bevezető pedig bár tényleg nagyon messziről indul, igazából a nosztalgiára akartam kilyukadni. Mert a játék maga egy nagy nosztalgia bomba, és leginkább azok fogják értékelni, akik tényleg játszottak még monokróm kijelzőn olyan effektekkel megspékelve, aminél most egy okosóra többet tud.

Az első pár másodpercben páran meglepődnek majd, hogy mi ez a szörnyűség, de ahogy haladunk előre a játékban, úgy nyílnak meg az “újdonságok”: az izometrikus nézet, a 256 szín (és persze később a több millió), a kijelző scroll, a házakba belépés lehetősége, az Innkeeper, a körökre osztott csata, szóval minden minden a mi mászkálásunk alatt fog feloldódni, amiről lent pár sorban tájékoztat a játék. Van, hogy egy-egy újítást, pl. a rövidebb töltési lehetőséget az árusoknál tudjuk megvenni. Tehát ha a városban unjuk a hosszan megjelenő “Loading” képernyőt, vásároljunk gyorsabb dvd-lejátszót! Magától értetődik… 

Screenshot_20160426-195020

Az Evoland egy igazi gyöngyszem, egy tömény emléktár arról honnan indult az egész videójátékos dolog, hogy milyen újítások jöttek évről évre, és ez akkoriban még nem csak a grafikáról szólt meg a shader vadászatról, hanem mai szemmel nézve apró dolgokról. Ezek viszont mind kellettek ahhoz, hogy eljussunk oda ahol manapság vagyunk, és tök jó ilyen formában visszaemlékezni rájuk.

Az Evoland egy virtuális séta egy virtuális játék múzeumban, és biztos vagyok benne, hogy mindenki értékelni fogja – főként a 30 év körüli feletti korosztály.