Kínai kontaktom megkérdezte érdekelne-e valami a kínálatból, én pedig rávágtam, hogy egy Ipega kontrollert kipróbálnék. Hát jött is egy.

A különféle Bluetooth kontrollerek piaca nem túlzottan nagy, és még kevesebb azon eszközök száma, amik megfelelő minőséget nyújtanak – na és a támogatottságuk is elfogadható.

Az egyik ilyen gyártó a kínai IPEGA, melynek egész népes kontroller családja található a piacon – talán túlzottan népes is, legalábbis én elég könnyen elkavarodtam a számozások között. Van olyan ami telefonhoz van, van ami tablethez, van amelyik alkalmas PC-hez is, és van ami tartalmaz minden olyan gombot, ami mondjuk egy Playstation/Xbox kontrolleren megtalálható.

Ipega PG-9033

Ez utóbbi esetében leginkább az L1/L2 R1/R2 gombokra gondolok, amik mondjuk sokszor nélkülözhetetlenek ha mondjuk PSP emulátorral is játszódnánk szabadidőnkben.

Ipega PG-9033_1

A 9033-as típus pont tartalmaz mindent ami kellhet – és bár PC-hez nem volt alkalmam hozzákapcsolni, a különféle netes tapasztalatok alapján ott is teszi a dolgát.

Magát az eszközt használhatjuk egyébként a hagyományos módon simán kézbe fogva, a kijelzőt pedig letámasztva valahová – de ha már direkt mobil eszközökhöz készült, akkor természetesen arra is gondoltak a gyárban. A kontroller középső része ugyanis kihajtható, és egy rugós mechanizmusnak köszönhetően maximum 6″ méretű telefont helyezhetünk el ott. Egyszerű és nagyszerű, bár maga a mechanika és a műanyag tartó nem tűnik a világ legstabilabb konstrukciójának – az idő majd eldönti, hogy mégis mennyi mozgást bír el a gyakorlatban.

Ipega PG-9033_2

A gombok minősége ok, na persze nem egy Xbox kontroller puhaságát kell elképzelni (bár a forma minden bizonnyal onnan származik, akárcsak a legtöbb kontroller esetében), egyedül az iránygombok kattogása üt el kissé a többi gomb hangtalanságától. Viszont én úgyis inkább az analóg részt használtam, szóval különösebben nem zavart a dolog.

Ipega PG-9033_3

Az IPEGA 9033 képes az Androidon és PC-n kívül IOS rendszerrel is együttműködni – ez utóbbit eszköz hiányában nem teszteltem.

Ipega PG-9033_4

Adott tehát a kontroller (melynek kis méretű akksija igen gyorsan feltöltődik), de mi a helyzet a kompatibilitással? Mert a rossz hír sajnos az, hogy messze nem minden játék támogatja az ilyen jellegű irányítást. Persze lényegében minden játék megoldható, mert kis utánajárással és bíbelődéssel minden gomb bindelhető, de ha csak out of the box használjuk, akkor bizony látni fogjuk, hogy mondjuk 10 játékból jó ha 3-4 felismeri és rendesen kezeli a kütyüt.

Ipega PG-9033_5

Ami viszont kezeli, ott nagy élménnyé válik a játék; nem takarjuk ki ujjunkkal a játékteret, lényegében lehetetlen lesz mellényomni – ezek pedig egy autós játék esetében meglehetősen fontos dolgok, és némi megszokás után minden bizonnyal a haladásunkat is megkönnyíti egy ilyen kiegészítő.

Ipega PG-9033_6

Az IPEGA 9033 ára sem éppen magas, Kínából rendelve 18 dollár környékén megkapható, amit bőven megér ha kényelmesen szeretnénk tolni kedvencünket.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Írd be a hozzászólásod!
Kérlek írd be újra a neved