A CAT S60 a világ első olyan telefonja, melybe hőkamerát szereltek. De mit tud még ezen kívül?

CAT készülék nem sűrűn szokott nálam járni. Ez köszönhető egyrészt annak, hogy olyan nagyon sok eszközre nem kerül a cég logója, másrészről egy viszonylag szűk körnek van igénye ilyen jellegű strapafonra.

Mert az S60 bizony nem azzal fogja meghódítani a vásárlókat, hogy mennyire kecses, vékony, lehajlik-e a kijelzője és hasonlók. Lehet viszont dobálni, víz alá vinni, malteros kézzel hozzányúlni és mérhető vele a dolgok hőmérséklete. No lássuk.

Külső/Hardver

Azt azért mindenképp hozzá kell tennem a fentiekhez, hogy a CAT S60 a CAT logós telefonok közül a legszebb. Persze a szép relatív, és aki ilyet vesz, az úgyis magasról tesz majd a klasszikus szépségre, mert úgysem amiatt választ ilyen készüléket. Viszont az eddigi gumis bumpereket elhagyták, és véleményem szerint ezek feleltek leginkább az összességében rondácska kinézetért.

Az S60 viszont kapott egy vaskos de mégis elegáns fém keretet és egy masszív, nem levehető, karbonszálas mintázatú hátlapot. Ezek pedig sokat dobnak a külsőn – na persze dizájn díjat így sem fog nyerni, de határozottan jó az irány.

CAT_S6002
Masszív készülék benyomását kelti már kézbevétel előtt is

A fenti kitüremkedést (melyre a hőkamera miatt volt szükség) egész jól megoldották, ott van de mégsem zavaró, szerintem ezt sokkal jobban nem is lehetett volna. Ezért a modulért a FLIR nevű cég felel, ők vannak otthon az ilyen jellegű termékekben. Nekem semmit nem mondott a nevük, de vélhetően az ebben a szegmensben dolgozó mérnököknek, de lehet akár a mezei munkásoknak is ismerősebben cseng eme négy betű kombinációja, mint mondjuk a Snapdragon 820 kettőse.

CAT_S6003
Fizikai gombok és a hangszóró védelméért felelős kapcsoló

A kijelző számomra kissé sárgás árnyalattal bír, és nem is találkoztam még ezzel a típussal (a-Si AHVA) de állítólag nagyon jók a betekintési szögek. Cáfolni nem fogom, mert tényleg jól olvasható tűző napfénynél is, és döntögetni is lehet bátran – persze mindkettő fontos is ha munkára használjuk az eszközt.

CAT_S6004
A keret alumínium, a gombok nyomáspontja határozott

Márpedig a CAT készülékek munkára termettek, az 5 méteres vízállóság is erről tanúskodik. Ha már vízállóság, érdemes említést tenni arról a két kis dönthető kapcsolóról, ami a készülék alján és tetején, a hangszórók mellett található 2M/5M felirattal. Én az első percben nagyjából elképzelni sem tudtam mire valók, azt hittem a hőkamerával vannak összefüggésben – de pár perc utánajárás után kiderült, hogy a hangszórókat tudjuk védeni a nagyobb nyomású víztömegtől (tehát ha 5 méter mélységbe készülünk, akkor kapcsoljuk át 5M állásba a kapcsolókat).

CAT_S6005
Bár nem látszik de van értesítési LED is – a hőkamera kiálló modulja is szép lett a maga módján

Az 5M állás egyébként meglehetősen észrevehető változást fog okozni a hangot tekintve, sokkal tompább lesz minden – de 5 méterrel a víz alatt ez nem hiszem, hogy akkora problémát fog okozni…

A hangszórókat amúgy egy szoftveres trükkel “száríthatjuk” is, de erről majd később még szó lesz.

CAT_S6006
A bekapcsoló és a programozható gomb a bal oldalon található

A hátlapot karbonszálas hatású műanyag fedi, a telefon nem csúszkál, fogása kellemes. Két kamerát is találhatunk a fenti részen, az alsó szenzor egy hagyományos 13MP-es darab, a felső pedig a már emlegetett hőkamera. A SIM kártyákat (merthogy kettő is mehet a készülékbe) és a MicroSD kártyát egy felpattanó kis ajtó rejti, az egész hátlap összhatását tekintve profi, tényleg stabil és jól összeszedett hatást kelt.

CAT_S6008
Kis ajtók mögött az SOS gomb, a microUSB csatlakozó és a fülhallgató kimenet

Oldalt kis ajtók mögé rejtve található a microUSB és a 3.5mm-es csatlakozó, illetve az SOS gomb. Ez utóbbi előre megadott számot tud tárcsázni, vagy üzenetet is küldhet, ha bajban vagyunk. Ha Alaszkában fát vágunk a semmi közepén és ránk támad egy medve, akkor tehát lesz mit nyomogatni.

Van még egy gomb, ez réz/arany/sárga színt kapott (ki minek látja), és be lehet programozni, hogy mi történjen rövid illetve hosszú nyomásra. Elindíthatjuk mondjuk rövid nyomásra a vakut, hosszúra meg mondjuk a hőkamerát – de lényegében bármilyen telepített program rátehető a gombra.

CAT_S6009
Karbonszálas hatású hátlap – kellemes kézbe venni az S60-at

A külső összességében nézve CAT készülékhez mérten szép, de mi a helyzet a belsővel? A strapatelefonok sosem az acélos hardverről voltak híresek, és igazából nincs ez másként most sem… A kijelző felbontása 720 x 1280 pixel, a 4.7″ méretű kijelző esetében ez tehát 312 ppi-t jelent. Hát nem egy hűde élmény ránézni, de igazából a célnak abszolút megfelel. A Kijelző/előlap aránya 56.1%, ami igazából borzalmas érték, de itt a fizikai gombok és az egyéb megerősített részek miatt valószínűleg ennyire tudták lefaragni a dolgot.

CAT_S6010
Ajtó mögött a Dual SIM és a MicroSD foglalat

A Qualcomm MSM8952 Snapdragon 617 SoC egy középkategóriás megoldás, 8 magos és alacsony fogyasztással bír – a célnak megfelel, és tulajdonképpen a 3GB RAM is elég jó mennyiség.

Az előlapi kamera 8, míg a hátlapi 13MP-es felbontással bír. Előbbi átlagos, utóbbi strapafon kategóriában jó értéknek mondható – kár, hogy a gyakorlatban előjönnek a szenzor gyengeségei, de erre majd később még kitérek.

Az akkumulátor egy 3800 mAh kapacitású telep, ez a szám pedig már papíron is jól néz ki – és valóban, 2 napot simán kibír a készülék egy töltéssel, átlagos használatot alapul véve.

CAT S60
MÉRETEK 147.9 x 73.4 x 12.7 mm
SÚLY 223 gramm
KIJELZŐ Technológia a-Si AHVA
Méret 4.7”
Felbontás 720 x 1280 pixel (~312 ppi)
Kijelző/előlap arány 56.1%
ÉRTESÍTÉSI LED
CPU Típusa Qualcomm MSM8952 Snapdragon 617
Magok száma Octa-core (4×1.2 GHz Cortex-A53 & 4×1.5 GHz Cortex-A53)
GPU Adreno 405
RAM 3GB
TÁRHELY 32GB
BŐVÍTHETŐSÉG microSD, max 256GB
KAMERA, ELŐLAPI  Felbontás 5MP
KAMERA, HÁTLAPI Felbontás 13MP
Videófelvétel 1080p@30fps
NFC
WIFI 802.11 b/g/n
GPS A-GPS, GLONASS, BDS
BLUETOOTH v4.1, A2DP
FM RÁDIÓ
UJJLENYOMAT OLVASÓ
AKKUMULÁTOR Li-Ion 3800 mAh
ELÉRHETŐ SZÍNEK Black
Tesztprogram Benchmark CAT S60 HTC 10 HUAWEI P9 
PC Mark for Android  Work Performance 5276 5670 6098
BASEMARK X v1.1 Medium Quality 11906 39611 24764
BASEMARK OS II Overall 1001 1942 1600
System 1479 2907 3232
Memory 1167 1253 1884
Graphics 806 4586 1058
Web 723 852 1019
ANTUTU v6.1.4 45399 112578 71396
Geekbench 3 Single-Core Score 742 1628 1795
Multi-Core Score 3058 3906 6132

 

Szoftver

A szoftver alapja a 6.0.1-es Android, itt sem kell tehát szégyenkeznie az S60-nak. A rendszer sebességével nem volt gond, és nagyjából egy érintetlen, vanilla rendszert kapunk. Persze van pár CAT program, de ezek száma nem zavaró.

Az App Toolbox alatt egy saját programgyűjteményt találunk amit a cég hasznosnak ítél letöltésre (ugyanaz az elv mint a Samsung Apps és a hasonló megoldások). Van itt Farming App meg Construction Apps gyűjtemény, digitális vízmérték meg túra app, de hogy a Pokemon Go mit keres itt (is) azt mondjuk annyira nem értem. Ok, túrázás közben lehet kergetni a kis dögöket, de akinek ez kell, az úgyis rohan a Play Áruházba beszerezni, itt kicsit elüt a a többi ajánlott programtól…

File kezelőnek a File Commander-t kapjuk előtelepítve (nem a prémium verzió egyébként).

Sokak örömére található a készülékben FM Rádió is, így nem vagyunk rákényszerítve az online zenehallgatásra.

Külön ikont kapott a már említett “Hangszóró szárítás”. Lényegében arról van szó, hogy a vizes hangszórók különféle frekvenciájú hangot adnak ki magukból perceken keresztül – ezekkel és a rezgéssel pedig elméletileg felgyorsítható a száradási folyamat. A gyakorlatban nem tudom mennyire működik, nem próbáltam, de ha már bekerült, akkor csak ér valamit.

A Hike egy túrázókat segítő app, láthatjuk az időjárást, van barométer, magasságmérő, pozicionálhatjuk magunkat földrajzi szélesség és hosszúság alapján,  nyomon követhetjük a megtett út hosszát és látható itt egy digitális iránytű is.

A MaxxAudio lényegében egy EQ, 4 előre kalibrált helyzetet adhatunk meg (Zene, Multimédia, Építés, Hang) és a készülék ehhez lövi be a hangszínt/hangerőt. A többi program lényegében az Android rendszer része, így azok bemutatásától eltekintenék.

Kamera

Két kameránk van tehát, az egyik a FLIR által fejlesztett hőkamera, a másik egy hagyományos modul.

Az előbbi a készülék “húzócíme”, eddig ugyanis ilyen egység telefonban nem volt. Nem fogok úgy tenni mint aki ért a dologhoz, lévén sosem mozogtam olyan területen ahol nekem egy ilyen cucc az alapfeltétel lett volna. Ami biztos, hogy a kamera kép felbontása alacsony, és sokszor a megjelenített kép is darabos, időnként meg is áll pár másodpercre az egész, olyankor semmit sem tudunk tenni. Persze marhulni nem rossz, megnézni a gyereket a sötét szobában ahogy vörösen világít, meg a mikrós kaját, hogy hány fokos, de számomra kb. ennyi.

Hogy most egy expert, akinek tényleg kell ilyen napi szinten, mennyire tudja használni, azt nem tudom megmondani. Én személy szerint arra használtam volna, hogy mondjuk télen az ablakoknál szökik-e a meleg, mert akkor tudom, hogy oda valami szigetelést ki kell gondolnom. Nyár lévén még ezt sem tudtam lecsekkolni, így nekem ez olyan 3 napig tartó csoda volt (mondjuk hasonlót éreztem a Gear VR kapcsán is)…

A sima kamera modul felbontása 13MP, ami már egészen jónak számít, de azért vannak gyengeségek. A dinamikatartomány például meglehetősen gyenge, az égbolt hamar kiég, az esti képek pedig zajosak mint az állat, az algoritmus pedig még a részleteket is rendesen elkeni. Bőven láttam már jobb kamerát akár 8MP-en, és itt például kitűnően látszik, hogy a megapixel mennyire csak egy szám, ami a felbontást mutatja, de a képkészítés többi alkotóeleme (szoftver, szenzor) is mennyire fontos.

Nem voltam tehát elégedett a kamera teljesítményével, de igazából nem is kötnék bele túlzottan, mert ez egy melóra szánt telefon, ahol annyira talán nem fontos a kamera. Túrázás közben már inkább számítana, hogy mondjuk megörökítsük az utat, de ami miatt mégis húzom a számat, az az, hogy a készülék ára jelenleg 220 ezres körül mozog. Ennyiért pedig én személy szerint elvárnék egy jó kamerát, de mindenkinek mások az igényei…

A szoftver egyébként nem kínál túlzottan sok állítási lehetőséget, képméret, minőség, Arcfelismerés, ISO (ISO100-ISO1600) és expó kompenzáció szerepel a palettán, egyszóval semmi extra beállítást nem kapunk.

Összegzés

Kicsit bajban vagyok az értékeléssel. A CAT S60 nem rossz a maga módján (az eddig legjobb strapafon) de az én technokrata lelkemnek sótlan, és amit tud, az nem mozgat meg különösebben.  Hogy most a hozzáértőknek mennyire jó a hőkamera meg annak necces frissítése azt nem tudom, a hagyományos kamera modul nekem tudásra és minőségre kevés, a hőkamera meg hozzáértő kezébe való nem nekem. Ezzel együtt a készülék tetszett, külsőre a saját stílusában nézve abszolút minőségi és megállja a helyét – az S60-at nem szabad összemérni egy Huawei P9-cel vagy egy Samsung Galaxy S7-tel, nem egy célcsoportnak szólnak ezek a készülékek. Mindazonáltal a hőkamerán kívül sok minden extrát nem tud nyújtani a CAT S60, viszont ez a tudás túlzottan rányomja bélyegét az árcédulára.

A tesztkészüléket ezúton is köszönöm a HTC hazai PR csapatának! 

[rwp-review id=”0″]

1 hozzászólás

 1. Hattalmassat csalódtam benne pedig annyira reklámoztam és
  nagyon szerettem 6 hónapos telefon nem élte túl az első uszodázást
  videót szerettem volna csinálni a víz alatt 30 centivel 5 métert egészen
  biztos nem élne túl! csak azt vettem észre hogy rezeg megnéztem sekép
  se hang megfulladt! Ennyi pénzért sokkal sokkal többet vártam és a
  márkától is ki ábrándultam :,(

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Írd be a hozzászólásod!
Kérlek írd be újra a neved

Solve : *
29 − 4 =