Amikor a hírek elkezdtek szállingózni a Honor 8-ról és annak specifikációjáról, egyből feltűnt mindenkinek, hogy ez bizony egy elég erős Huawei P9 leszármazott. És valóban, az erős proci, a korrekt hardver és a dual kamera itt is megvan, csak mindezt olcsóbban kapjuk – de vajon megéri ezt megvenni a P9 ellenében? Többek között erre is keresem a választ az alábbiakban…

Vissza
Következő

Szoftver

Az Android 6 felületét a gyártó a szokásos EMUI-val dobta fel – alap programból van pár, de sok bloatware szerencsére nincs.

Az gondolom egyértelmű, hogy a felület sebességével ilyen hardveren sok probléma nincs, minden gördülékenyen és azonnal történik. A kezdőképernyők kap helyet minden telepített programunk, ezeket maximum mappákba rendezéssel tudjuk kicsit rendbe szedni – vagy feltelepítünk egy másik launcher-t.

Az ikonok 4×5/5×4/5×5  elrendezésben helyezkedhetnek el – bekapcsolható automatikus igazítás is, tehát ha mondjuk uninstalállunk egy programot akkor annak a helyén nem csak üres hely lesz, a szoftver összerántja az ikonokat. Ugyanezt egyébként megtehetjük mi magunk is a telefont megrázva.

A felület természetesen most is témázható, csak egy Huawei fiókra lesz szükség a használatához.

A telefon kezelő is egy elég elterjedt megoldássá vált napjainkra (maximum gyártónként másképp hívják); itt tudjuk optimalizálni a rendszert, üríteni a memóriát, tárhelyet felszabadítani, a netes forgalom mennyiségét megtekinteni, van zaklatásszűrő (megadható mely számokról nem akarunk hívást/üzenetet fogadni), szóval minden ilyen kis apróságot el tudunk intézni. Én mondjuk személy szerint régen is megvoltam ilyen programok nélkül, meg egy bizonyos hardverszint felett nem érzem szükségesnek a memóriát ürítgetni, de sokan szeretnek ezzel játszani szóval a lehetőség adott.

A beállításokon belül a megszokott dolgok állíthatóak, amit érdemes lehet kiemelni az például a kék fény szűrésének lehetősége. Ez felel ugyanis a kutatók szerint azért, hogy este nehezen alszunk el, de ha a kijelzőkön szűrjük eme színtartományt, akkor az agyunk nem pörög fel annyira egy esti Facebook-ozás után, és könnyebben tudunk majd pihenni. Ez az eljárás megjelent már monitoroknál és telefonban is találkoztam már vele, így nem egy revolutionary funkció de azért jó hogy adott a lehetőség. Mondjuk egy automatikus módot berakhattak volna aminél a felhasználó dönti el, hogy mondjuk este 8 után kapcsoljon be reggel 7-kor meg ki, mert így mindig manuálisan kell ki-be kapcsolgatni. Nem nagy probléma persze, de egy ilyen opció szerintem jól jött volna.

A nálam járt készülék 2 SIM-et fogadott így az erre vonatkozó beállítások is helyet kaptak a menüben – külön állítható melyik SIM-hez milyen csengőhang tartozzon, legyen-e rezgés vagy hogy melyik slot kezelje aktívan az adatforgalmat.

Az állapotsávra bekapcsolható, hogy mutassa az aktuális hálózati sebességet – a hazai mobilnet lehetőségeket biztosan ki fogjuk tudni használni a Cat 6-os LTE modullal, hisz annak elméleti maximum sávszélessége 300/50Mbps.

A hátlapon lévő ujjlenyomat olvasóról már volt szó érintőlegesen, ez tehát egy gyorsindító gomb is egyben – azonban még ennél is több, hisz gesztusokat is támogat. Hívást is fogadhatunk a gomb nyomvatartásával, leállítható az ébresztés, exponáló gombként is működik, de az értesítési sáv is lehúzható ennek simogatásával. Persze a fentiek nem újdonságok egy Huawei/Honor felhasználónak, a cég mindig is szerette bővíteni az ujjlenyomat olvasó funkcióját.

Ez a személyre szabhatóság egyébként tetten érhető az egész menüben, a készülék átforgatására is megadható funkció, de könnyen válthatunk az egykezes és normál mód között is – csak végig kell simítanunk a navigációs sávot.

Az Androidos készülékeknek jót tesz ha néha kapnak egy restart-ot, ezt a Huawei is így gondolja, viszont náluk megadható ennek automatizálása is – a Honor 8 tehát képes egy megadott időben kikapcsolni és egy másikban bekapcsolni. Mindezt magától, az általunk megadott időpontok szerint. Okos.

Vissza
Következő

4 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Köszönöm a dicsérő szavakat, mindig jól esik az embernek, ha értékelik a munkáját. 😉 Nekem személy szerint sohasem számított, hogy milyen logó van a készüléken, én azt magát és az árcédulát nézem mikor értékelek. És a kínaiak nagyon jönnek fel, a Huawei/Honor bámulatos fejlődést produkált az elmúlt pár évben, és abszolút ellenfelei a “nagyoknak” (akik sajnos egyre inkább már csak a márkanevükből akarnak megélni). EZ a Honor 8 meg különösen tetszetős lett, élőben aki látta mind elégedett volt vele.

 2. Csak azért készítettem Disqus accountot, hogy ezt elmondjam.
  A Teszt írójának üzenném, hogy NAGYON meg vagyok ( vagyunk ) elégedve az ilyen formájú irományokkal.
  Itt arra utalok főleg, hogy “Ami nem Apple, meg Samsung, akkor az sz*r…”.
  Ellenben ezeket jó elolvasni ! Még egy alap/középkategóriás telefonról is tudsz írni pozitívumot…nem úgy mint a /többi/… 🙂
  10/10*.
  Csak így tovább !

 3. Élőben igazán szép, egyetértek. Képeken nem jön ki annyira, de tényleg pofás darab. Ezekre a teszttelefonokra nem telepítek pár alap programon kívül semmi extrát, szóval a widget is a gyári. 😉

 4. Ma megnéztem élőben is. Úgy talán még jobban kiadja. Szerintem fehérben meglepem vele a feleségem. Az óra/időjárás widget micsoda?

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Írd be a hozzászólásod!

KÜLSŐ
SZOFTVER
HARDVER
KAMERA
Final Score
Kérlek írd be újra a neved

Solve : *
30 × 22 =