Google Allo
Google Allo
Developer: Google LLC
Price: Free

A legutóbbi Google I/O alkalmával jelentette be a cég, hogy két új programmal is készülnek – ezek egyike volt a Duo, mely videóhívások kezelését nyújtja egyszerűen ugyanakkor véleményem szerint igen dizájnos módon (pl. már azelőtt látod a másik fél kameraképét, hogy fogadnád a hívást).

A másik beharangozott alkalmazás pedig az Allo volt, amiben debütál többek között a cég elképzelése a Google Now jövőjét illetően – itt van hát a Google Assistant egy preview változata is. “Ő” egyébként az első partner az alkalmazásban (persze bárkit fel tudunk venni a saját telefonkönyvünkből, ha pedig az illetőnek még nincs fent a program, akkor meg tudjuk hívni), és érdemes is kipróbálni vele a csevegést. Egész értelmes válaszokat ad egyébként, és azon túl, hogy mondjuk megkérdezzük hol van a Duna Plaza, még ránk is reagál.

allo_3

Előbbire kapunk egy választ melyben szerepel majd a hely neve, címe, telefonszáma (ha van), és persze kapásból indíthatjuk a Google Maps útvonal tervezőjét is.

Utóbbira meg jó példa, hogy ráírtam az AI-ra: unatkozom. Erre azt mondja sebaj, itt egy vicces videó, nézd meg…

allo_4

Akár még a képeket is felismeri (ez a tudás a Google Photos kapcsán érkezhetett), szóval tényleg kezd körvonalazódni a jövőkép, amikor telefonunkat napi szinten kiegészítik majd ezek a virtuális segítők. Tudom, ez már igazából a jelen illetve a pár éves múlt, (szia Siri és Cortana), de véleményem szerint még ma sem tűnnek annyira finomra csiszoltnak ezek a megoldások, hogy a mindennapjainkba integrálódjanak.

A programon keresztül küldhetünk saját firkáinkkal ellátott képeket is, illetve a szövegek mérete is állítható – ha valamit nagyon ki szeretnénk emelni vagy “kiabálnánk”, akkor ez lesz ennek a virtuális megfelelője.

Az Allo tud még végponti titkosítást is, ami manapság nagy divat lett még azok körében is, akik igazából csak a holnapi házit kérdezik meg a másiktól – de azt is csak titkosított csatornán. Persze nem elhanyagolandó kérdés a privát szféra, de érzésem szerint néha kezdünk átesni a ló túlsó oldalára.

allo_2

Ami fontos, hogyha a titkosítást bekapcsoljuk, azzal kilőjük a mesterséges intelligenciát, ő ugyanis nem tud “zárt vonalon” beszélgetni velünk. Szóval igen, ha használjuk akkor a Google tudni fogja, hogy tegnap pizzát ettünk, reggel tankoltunk a legközelebbi benzinkúton aztán bementünk dolgozni – és persze a pontos cím is meglesz mindehhez. Ha viszont ez minket zavar, akkor buktuk a mesterséges intelligenciával csevegést – valamit valamiért.

Akit zavar ne használja, aki viszont tenne vele egy próbát, annak hajrá, lehet telepíteni… illetve mégsem. A Play áruházban ugyanis egyelőre még nem elérhető Magyarországról a program, de egyrészt ez csak napok kérdése, másrészt ha valaki nem bír várni, akkor már most is installálhatja a program .apk telepítőjét – van nem is egy megbízható forrás a neten.

Az már persze megint egy más kérdés, hogy a program mennyire tud megmaradni a piacon – sikere ugyanis abban áll majd, hányan fogják használni a Viber, a WhatsApp és társai mellett…

[szavazás] Kipróbálod az Allo-t?

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here