Régebben bármilyen Androidos készülékem volt, az egy idő eltelte után kapott valamilyen ROM-ot. Ezek általában az úgynevezett “főzött” megoldások voltak – lelkes felhasználók sok sok órájának köszönhető javítások, optimalizálások és tuningok voltak ezekben a ROM-okban, a közösség pedig a mai napig használ ilyeneket.

Viszont ahogy a droid egyre jobb, stabilabb és funkció dúsabb lett, egy idő után már nem éreztem szükségét, hogy állandóan kerneleket cserélgessek, meg épp azt vadásszam az új ROM kiadás XDA leírásában több-e a fix mint a bug.

De tegnap már én sem bírtam magammal, és elővettem jó öreg Odin barátomat (akinek bizony már pit sem kell, hiába na, rég használtam) – köszönhetően annak, hogy kikerült a netre az eredetileg meglehetősen zártkörű Nougat béta.

Ami az eddigi tapasztalatok alapján csak a nevében béta, ugyanis eddig semmilyen hibába nem futottam bele – és a netes tapasztalatok alapján nagyjából mindenkinél kiválóan üzemel.

2016-11-10-23-51-45És kivételesen azt mondhatom, hogy ezúttal a frissítés tényleg egy hatalmas lépés, mert mind kinézetben, mind funkcióiban bővítették az S7-es szériát. Első és legszembetűnőbb újítás maga a felület; a Note7-tel bemutatkozott Grace UX végre egy új szintre emeli a TouchWiz kinézetét. Engem valamiért egyébként a MIUI rendszerre emlékeztet az összkép, ami egyébként abszolút nem rossz, sőt! Mindenesetre nagyon messzire kerültünk már a sokat szidott TouchWiz színes-szagos-gyerekes világától, a pár évvel ezelőtti UI köszönőviszonyban sincs a mostani kinézettel. A Samsungnak kellett ugyan pár év míg megrázta magát és megreformálta szoftverét (sokáig az volt a mondás, hogy hardvert azt tudnak gyártani, csak az a szoftver…), de a gyümölcs úgy látom beérett a Nougat esetében.

Persze erre szükség is volt, hisz jelenleg az S7 széria a csúcs a gyártó kínálatában – meg kell tehát tenni mindent, hogy elégedettek legyünk, és akarjunk/merjünk majd Galaxy S8-at venni mikor eljön az idő…

Az első legszembetűnőbb dolog talán az lesz, hogy valami változott a betűknél. Ez a Samsung új betűkészlete, a SamsungOne, amit házon belül fejlesztettek, ha valakit érdekel akkor ide kattintva olvashat róla részletesebben. Jól néz egyébként valóban – modern, passzol az UX-hez, eltalálták.

samsung-font

Megújult az értesítési sáv is; új animációt kapott és persze a színek is változtak. Kissé babakék lett minden, nekem nincs vele bajom, de pár ember biztosan ki fogja fejezni nemtetszését emiatt… persze témázással orvosolható lesz ez is.

A Beállítások menü kissé új struktúrát kapott, és itt már új funkciókkal is találkozhatunk. Újdonság, hogy az egyes almenük alján megjelent egy “Valami mást keres?” szövegbuborék, ahol hasonló témakörből ajánl a rendszer egyéb beállítási lehetőségeket. Ez szerintem nem is jön rosszul, egyrészt lehetséges, hogy felfedezünk olyan beállításokat amiket eddig nem használtunk vagy nem tartottunk fontosnak, másrészt a rengeteg beállítás között kicsit el lehet veszni, és talán így találjuk meg gyorsan, amit kerestünk (persze ne felejtsük el a keresőt sem a jobb oldalon fent!).

Kékfényszűrő akcióban – a dolog érzékeltetése miatt maximumra járatva. Az áttetszőséget is mi adhatjuk meg.

2016-11-11-10-45-02A Kijelző részhez bekerült a Kékfényszűrő – páran nem fogják érteni mire jó ez, de lényegében arról van szó, hogy az esti órákban agyunknak már nem tesz jót a kék fény; nem tud lenyugodni, emiatt az esti telefonnyomkodás után nehezen alszunk el. Ez a szűrő mint a neve is mutatja kiszűri a fény eme spektrumát, tehát nem csak a szemünket, de agyunkat sem terheli az esti órákban. Bekapcsolható manuálisan is az értesítési sávból, de automatizálható is, ha megadjuk mikor legyen aktív. Ez történhet úgy is, hogy mi magunk adjuk meg mettől-meddig legyen aktív a funkció, de  választhatjuk a “Napkeltétől napnyugtáig” opciót is, ahol a rendszer a helyadatok alapján szabja meg, mikor van nappal és éjszaka, értelemszerűen eszerint kapcsolgatja a szűrőt is.

Sokak örömére bekerült a kijelző felbontásának módosítása opció is; itt 3 lépcsőben (1280×720 | 1920×1080 | 2560×1440) állíthatjuk a kijelző felbontását. Alacsonyabb felbontás esetében értelemszerűen kevésbé terhelődik a hardver, ezáltal nő az üzemidő is. Konkrét mérések egyelőre nincsenek még a szoftver frissessége miatt, de pár hét múlva már minden bizonnyal többet fogunk tudni arról, hogy egy alacsonyabb felbontás használata esetén nagyjából mennyivel tolódik ki az üzemidő. Játékoknál erre egyébként eddig is volt lehetőség a Game Launcher-ben, de most már a teljes felület járatható akár 720p-ben is. Értelemszerűen a megjelenítés ebben a felbontásban már abszolút nem kiemelkedő, 5.5 inch-re ez bizony már kevés – de hát valamit valamiért.

2016-11-11-10-52-14

A Háttérképek és témák 3 részre van osztva; ezekből mazsolázhatjuk össze a nekünk tetsző kinézetet. Ez jó, mert így külön külön pakkból lehet a háttérképünk, a fő téma, és az ikonkészlet, és ha tetszik mondjuk az alap színvilág, akkor cserélgethetjük csak az ikonokat, ezzel adva a rendszernek némi friss kinézetet időről időre.

A rendszer egyébként szól, hogy a béta Nougat esetében nem feltétlenül fog minden úgy működni a témák esetében ahogy kéne, szóval én egyelőre nem is erőltettem a dolgot.

2016-11-11-11-23-07A Speciális lehetőségeknél megjelent egy új feature, a Videójavító. A leírása szerint a videók kép- és hangminőségét javítja fényesebb meg vidámabb (??) színekért és tisztább hangzásért – lényegében a kijelző fényereje egy napkitöréssel lesz egyenértékű, a gamma is felszökik miáltal a sötétebb részek világosodnak, és némi színbeli szaturáció is észrevehető. A hangzáson viszont nem vettem észre különösebb változást (igaz egy Bluetooth-os Samsung Level U-n néztem csak eddig). Különösebben nem érzem létjogosultságát, de én amúgy is jobban szeretem a videókat úgy nézni ahogy rögzítették, az ilyen utólagos képjavítások nem az én műfajom. A funkció egyébként nem csak a gyári videólejátszó esetében működik, mint az a képen is látható, nálam szépen alkalmazható a VLC és a Kodi esetében is.

2016-11-11-11-39-24Az Eszköz karbantartása hagyományosan az a részleg, ahol… nos, karbantartjuk az eszközt. Itt lehet törölni könnyedén a felesleges file-okat, hogy helyet szabadítsunk fel, aki mániákusan érzékeny a szabad RAM-ra az itt szabadíthatja fel fél percenként a biteket, és az akkumulátorral kapcsolatos dolgokat is elérhetjük innen könnyedén. Újdonság a Teljesítmény üzemmód megjelenése, ahol bizonyos szituációkat választhatunk ki; Normál, Játék, Szórakozás, Nagy teljesítmény. Mindegyik valamilyen szinten belenyúl a készülék működésébe: a Játék visszaveszi FullHD-ra a felbontást, ugyanakkor maximális fényerőre tekeri a kijelzőt, és bekapcsolja a Game Launchert illetve a Game Tools-t (tudjátok itt lehet többek között rögzíteni a játékokat is, nem mellesleg egy ideje elérhető S6-ra is eme funkció…). A Szórakozás üzemmód maximalizálja a felbontást, bekapcsolja a már említett Videójavító feature-t és UHQ-felbontásnövelőt, ami a tisztább hangzásélményért felel. A Normál üzemmód a mindennapokra lesz jó, a Nagy teljesítmény meg ugye ennek ellentéte, amolyan “szarok az akksira nekem ennyi pénzért fél millió benchmark pont kell g3ci” üzemmód.

A Normál mód egyébként valamilyen szinten testre szabható, megadhatjuk milyen felbontás kell nekünk eme üzemmódban, kell-e a Videójavító vagy sem, illetve ugyanez igaz a két játékkal kapcsolatos alkalmazás esetében is.

Itt lehet naptár, kép, másfajta óra sokféle színben, háttérrel… és most már reagál is. Kiváló. Nem utolsó az sem, hogy végre 3rd party alkalmazások értesítéseit is megjeleníti…

Bővült még az AOD (Always On Display) funkcionalitása is. Egyrészt már külső alkalmazások értesítései is megjelenhetnek is, tehát mondjuk egy Viber üzenetről is értesülni fogunk, mert megjelenik ikon formájában – még nagyobb dobás szerintem az, hogy interaktív lett a felület, magyarán tapizható minden. Ha kétszer bökünk egy értesítési ikonra, akkor az adott program nyílik meg, de akár a zenelejátszó is vezérelhető innen (igen, például egy Deezer is). A hangsúly a kétszer bökésen van, a véletlen indítgatások elkerülése érdekében így oldották meg a Samsung mérnökei. Kicsit furcsa a lejátszás ikonra meg a léptetésre kétszer tapicskolni, de hamar megszokható. Ez egy régóta hiányolt funkció, ami most végre a Nougat keretein belül megérkezett.

Frissült a Samsung féle böngésző kinézete is, illetve a billentyűzet is változott kissé. Személy szerint mindkettőt használom, a billentyűzet átlátható és jó, a böngésző meg képes ujjlenyomattal beléptetni az oldalakra – ez az egy funkció nekem már önmagában megérné, hogy ezt használjam, de emellé még pokoli gyors is.

A kamera felülete is megújult, képminőség beli változásról még nem tudok nyilatkozni, de azzal eddig sem volt baj, szóval ha marad a szint az már rendben van. Talán az Alak javítása opció hiányzott eddig*, a leírás szerint ez a képeken megjelenő torzítást javítja automatikusan. *mint az a komment szekcióból kiderült, ez eddig is megvolt. Sorry… 

odin-s7-edge-nougat

A fentiekből látható tehát, hogy a Nougat frissítés bétája meglehetősen sok újdonságot hozott, a rendszer “bétasága” egyelőre nem jelentkezett sehol, gyors és stabil kiadásról beszélhetünk tehát. Felrakásához csak az Odin-ra, a 4 file-ból álló ROM-ra és nagyjából 2 percre van szükség. Knox nem ugrik, gari marad (persze ezzel a ROM-mal azért senki se küldje szervizbe, lehet nem kötnének bele, de jobb a békesség). Jó szórakozást!

4 HOZZÁSZÓLÁS

  1. esetleg egy letöltő linket tudtok írni? 🙂 mert én bárhol kerestem nem találtam, vagy ahol igen, ott már nem volt elérhető 🙁 az is lehet én vagyok a béna 😀

  2. Jó cikk! Grat! Az alakjavító funkció már a marshmallowban is benne volt, egy korai frissítésnek köszönhetően.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Írd be a hozzászólásod!
Kérlek írd be újra a neved

Solve : *
30 × 23 =