Manapság már a profikon kívül már  szinte senki sem használ analóg megoldásokat a fotózásnál – nekünk amatőröknek sokkal de sokkal egyszerűbb dolgunk van, mint mondjuk 20 évvel ezelőtt fotózó társainknak… Akkor még nagyon meg kellett gondolni mire is lőjük el a tekercset, míg manapság már sorozatokat lövünk minden lelkiismeret furdalás nélkül, hogy aztán az elkészült 28 képből kiválasszunk kettőt ami jól sikerült, a maradékot meg elküldjük a digitális vadászmezőkre.

2016-11-19-10-54-31Igen ám, de ettől még ott van a régi családi album a nagyival, és apa-anya esküvője sem tegnap volt, tehát minden bizonnyal papír alapon mutogatják a családnak. És mekkora pazarlás ez, mikor ott a 3 terrás vinyó, a smart tv, a tablet, és milyen jó lenne kényelmesen, digitális formában kezelni ezeket az emlékeket is.

Erre nyújtanak megoldást a már egy ideje a piacon lévő különféle szkennerek, digitalizáló megoldások – és most a Google is kidobott egy ilyen jellegű programot okostelefonokra. Ez a PhotoScan, mely egyébként egy végtelenül egyszerű programocska, ennél fogva használata sem igényel harvardi IQ-t.

2016-11-19-10-55-28A képet a kamera elé helyezve indulhat is a meló, a vaku is segítségünkre lehet a folyamatban – fontos, hogy a LED fénye bár tükröződik a képen, ezt utólag a program eltünteti, szóval nem kell emiatt aggódni. A következő lépésben a kép négy sarkára kell vinni a kamera képet, és a végén az egész folyamatot összefésüli a rendszer, melynek eredménye lesz egy pontosan levágott digitális kép.

A kép sarkának megjelölésébe igen, másba viszont nem tudunk beleszólni, ami miatt elég fapados a program. Én örültem volna némi színhőmérséklet és szaturáció állításnak, esetleg pár szűrő is helyet kaphatott volna. Jelenlegi formájában inkább a kép automata kivágása miatt hasznos, de erre meg vannak egyéb programok is…

Szóval az alap nem rossz, de egy kis bővítés mindenképpen elkél neki az elkövetkező időszakban. Ha nekifekszenek és pofozgatják, akkor egy valóban hasznos alkalmazássá válhat.

Google Fotók – Fotószkenner
Google Fotók – Fotószkenner

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Írd be a hozzászólásod!
Kérlek írd be újra a neved