Gyakran elő szokott fordulni, hogy jön egy üzenet, hogy a Google Play Szolgáltatás leállt. Ha megnézzük mi fogyassza a legjobban az akkumulátorunkat, az Android rendszeren belül ez a szolgáltatás vezet torony magasan. De mi is ez? Miért fontos ez nekünk? Le lehet tiltani? A következő írásban mindenre fény derül.

Mi is az a Google Play Szolgáltatások?

A Google Play Szolgáltatások nem egy alkalmazás, hiába néz ki annak. Megnyitni nem lehet, pedig az alkalmazások között megtalálható, frissíthető és minden Androidos telefonra előre van telepítve. Szerves része az Android operációs rendszernek, ami mindenféle jogosultságot, hozzáférést megkapott, legyen az helymeghatározás, üzenet, vagy a tárhelyünk. Igazából egyfajta API gyűjtő.

Az alkalmazásprogramozási felület vagy alkalmazásprogramozási interfész (angolul application programming interface, röviden API) egy program vagy rendszerprogram azon eljárásainak(szolgáltatásainak) és azok használatának dokumentációja, amelyet más programok felhasználhatnak.

Forrás: Wikipedia

A szolgáltatások segítségével, az alkalmazások képesek hozzáférni az új funkciókhoz, ezzel elősegítve hogy a felhasználók a lehető leggyorsabban megkapják és használják az új fejlesztéseket.

Miért fontos nekünk a Google Play Szolgáltatások?

Márkától függetlenül az Androidos telefonokra hónapokig is eltart mire jön egy újabb frissítés vagy egy új verziószámú operációs rendszer, ha a cég egyáltalán tervezi az adott készülék frissítését. Itt jön képbe a Google Play Szolgáltatások. Az operációs rendszer verziószámától függetlenül(Android 2.2 felett), a Szolgáltatások automatikus frissítésével, elérhetővé válnak a legújabb Google alkalmazások és legújabb funkciói is.

play-services-diagram

A fenti ábrán látható, hogy a telepített alkalmazásunk a Google Play Szolgáltatásokkal kommunikál, így elengedhetetlen hogy a Szolgáltatások mindig a legfrissebb legyen. Tegyük fel hogy a Facebook alkalmazásba terveznek egy új funkciót, amit a legfrissebb Android verzió tesztelői verziójában már meg lehet valósítani, viszont a régiekben nem. A funkció készen áll, de itt jön be a több hónapos várakozási időszak, mire a különböző készülékek megkapják, ha egyáltalán megkapják azt a bizonyos frissítést, amivel ki tudjuk használni a Facebook új funkcióját. A Google Play Szolgáltatások segítségével, ez néhány nap alatt megvalósítható.

Le lehet tiltani a Google Play Szolgáltatásokat?

Mivel az Android rendszerével érkezik, törölni nem lehet, de van lehetőségünk letiltani. Letiltani a Beállítások – Alkalmazások-ban keressük ki a Google Play Szolgáltatásokat(angolul: Google Play Services) és ott letilthatjuk, amit nem ajánlok. Letiltás után az alkalmazások nagy része sehogy, vagy nem fog megfelelően működni!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here