Okoskarkötővel már találkozhattunk több gyártó tálalásában is, a Huawei féle megközelítés azonban sok szempontból kissé más, mint a többieké – nézzük is meg, hogy miért!

Külső/Hardver

Ha csak simán kibontjuk (az egyébként elég gusztusos) csomagolásából a B3-at, akkor elsőre nem fog feltűnni semmi extra. Szokásos csuklóra tehető okos eszköz, a szokásosnak mondható kialakítással és tudással – de közben még is van itt egy elrejtett csavar.

Na nem is annyira rejtett hisz a tavaly áprilisban bemutatott eszköz már a csomagolásán is hirdeti Bluetooth headset képességét. És valóban, a készülék oldalán lévő két kis pöcköt benyomva a kijelző elemelkedik a síkból, és így egy cirka 10 gramm súlyú, szabványos Bluetooth headset-nek kinéző cumó kerül a kezeink közé.

Egyszerű de elegáns csomagolásban kapjuk meg a TalkBand B3-at

A TalkBand B3-at egyébként ez a funkció emeli ki a tömegből, az alap megoldásokat ugyanis a kínaiak is ugyanúgy implementálták, mint bárki más – de erről majd a szoftveres részben írok pár szót.

Ezt a gombot benyomva oldható ki a headset

A hardvernél maradva azt kell elmondani, hogy… nagyon nincs is mit elmondani. Van itt pár kB (és tényleg annyi, szám szerint 128 kB) RAM, illetve szédületes mennyiségű, 16 MB flash tárhely. Ebből látszik is, hogy ez nem egy Android Wear alapú okosóra, nem lehet programokkal bővíteni és file-okat másolni rá.

HUAWEI TalkBand B3
MÉRETEK Headset: 43.08 mm x 18.44 mm x 10.53 mm
SÚLY Súly (szíjjal együtt): < 95.8 g Headset: 10.8 g
KIJELZŐ Technológia PMOLED érintőkijelző
Méret 0.7”
Felbontás 80 x 128 pixel
Kijelző/előlap arány ?
ÉRTESÍTÉSI LED
CPU Típusa ?
Magok száma ?
GPU
RAM 128 kB RAM
TÁRHELY 16 MB flash (külső) és 512 KB flash (beépített)
BŐVÍTHETŐSÉG
KAMERA, ELŐLAPI  Felbontás
KAMERA, HÁTLAPI Felbontás
Videófelvétel
NFC
WIFI
GPS
BLUETOOTH ?
FM RÁDIÓ
UJJLENYOMAT OLVASÓ
AKKUMULÁTOR 91 mAh
ELÉRHETŐ SZÍNEK Classic (barna/bézs bőr szíjjal), Elite (titánium szürke, fém szíjjal) és Active (fekete/fehér, szilikon szíjjal).

 

A szokásos specifikációs táblázat nagy része ezúttal üresen áll, nem meglepő módon; sem kamera, sem hiperszuper SoC  nincs a Huawei csuklóra pakolható okoseszközében – de ez teljesen normális, egy ilyen minimál eszközbe nem kellenek feleslegesen a nagy fogyasztók.

A szíj tág határok között állítható

A kijelző felbontása 80 x 128 pixel, mindez 0.7 inch-en terül el. Hát nem ettől a kijelzőtől fogunk hátast dobni, ráadásul erős napfényben lehetne kissé jobban is látható, de annyi baj legyen.

A töltést egyébként csak úgy tudjuk megoldani, ha kivesszük a fő egységet a szíjból; ilyenkor csak egy microUSB töltőre lesz szükségünk, és máris adhatjuk a naftát kis segítőnknek. Ami egyébként nem fogja naponta zabálni az áramot, elég ugyanis (használattól függően) 3-4 naponta töltőre tenni. Az akksi 100%-os állapotában egyébként nagyjából 6 órányi folyamatos beszélgetést tesz lehetővé, aki tehát aktívan kihasználná a B3 ezen tudását, annak hamar meg kell barátkoznia az akár naponkénti töltéssel is.

A Bluetooth eszköz ki- és behelyezését segítő mechanika jól működik, stabilnak tűnik, így ezzel vélhetően nem lesz gond hónapok vagy évek múltán sem.

Szoftver

A TalkBand B3 szoftvere végtelenül egyszerű, és mint minden ilyen eszköznél, két komponensből áll. Egyik ugyebár az eszközön futó zárt rendszer, másik pedig a Huawei által készített saját alkalmazás.

Ez utóbbiban ellenőrizhető az éjszakai alvás mennyisége, a megtett lépések vagy az elégetett kalória – ezek az infók persze kissé korlátozottabb, leegyszerűsített formában megtekinthetők az eszközön is.

A kijelző egyszerű mint a faék, még csak nem is színes – de a célnak végülis megfelel

A fent felsoroltakon kívül még bekapcsolható az ébresztés is, ilyenkor a B3 egy határozott rezgéssel adja tudtunkra, hogy itt a reggel, indul az újabb nap így ideje felkelni. Tudja még kezelni a mobilunkon lévő telefonkönyvet is, így közvetlenül innen is indíthatók hívások.

Be tudunk még állítani pár, egymástól némileg eltérő kinézetű óralapot is – nagy dolgokra persze a hardver és a szoftver egyszerűsége miatt nem kell számítani.

Összegzés

Az ötlet nekem baromira bejön, hogy a csuklónkon lévő okoseszköz még egy funkciót hoz magával, és headset-ként használható. Ezzel szerintem nem vagyok egyedül, aki látta az rácsodálkozott, hogy ez egy tök jó dolog.

Mindazonáltal van itt valami, ami miatt hazánkban nem fognak tömegek rohangálni egy ilyennel, ez pedig az ára. A nagyjából bő 50 ezres amit elkérnek érte ugyanis meglehetősen sok – és ha mondjuk külön szedjük a két funkciót, és veszünk egy nevesebb BT headset-et mondjuk 20 ezerért, illetve egy MiBand-et 10-ért, még akkor is marad jó pár lángosra való.

Persze az egyediséget és a multifunkciót meg kell fizetni, de a jelenlegi árcédula minden összegezve is kissé magas.

Mindazonáltal a Huawei TalkBand B3 tetszett, és nem bánnám, ha a jövőben még több hasonló ötletes eszközt lehetne látni akár a gyártó akár a többiek kínálatában – már csak egy kedvező árat kéne belőni mindehhez.

HUAWEI TalkBand B3
5.3 Szerintünk
Ami tetszett
 • Jól néz ki
 • A BT headset okos dolog
 • Nem kell naponta tölteni
 • És ami kevésbé
 • Tudásához képest drága
 • A kijelző nagyon alap
 • KÜLSŐ
  SZOFTVER
  HARDVER
  ÁR/ÉRTÉK ARÁNY