Egye ideje nálam van a Huawei Nova néven futó készüléke, mely leginkább hölgyeknek ajánlható – de persze nem csak nekik. Lássuk hát, hogy mire képes!

Külső/Hardver

Ha a készülék hátlapján nem lenne ott a Huawei logo, szerintem akkor is nagyjából tudná, hogy a Nova az ő gyermekük. A hátlap felső részén elterülő fekete betét ezúttal is jól néz ki, akár csak mondjuk a P9 esetében. Az ujjlenyomató olvasó is a megszokott helyén, a hátlap felső harmadában várja, hogy beolvassa biometrikus azonosítónkat.

A készülékház fém és üveg kombinációja, ennek megfelelően a novának van súlya (146 gramm), de ez jól áll neki, hisz már megfogásakor érezzük, hogy ez valami minőségi darab.

Az előlapon elnyúló 5′ méretű panel felbontása átlagosnak mondható (FullHD, azaz 1920 x 1080 pixel), mégis szép és egységes rajzolatot kapunk (a ppi érték 441). A kijelző/képernyőarány nem valami acélos, a 70.6%-os érték legalábbis teljesen átlagosnak mondható. Hardveres navigációs gombok ezúttal sincsenek, a jobb felső részen viszont van egy értesítési LED, melynek mérete ugyan nem túl nagy, viszont elég nagy fényerővel bír, így könnyen észrevehető.

Maga a külső sok érdekességet nem rejt, két dolgot lehetne még talán kiemelni, az egyik a piros dekorációval ellátott bekapcsoló gomb, a másik pedig a lent (és szerencsére egyre több készüléken) jelen lévő USB-C aljzat.

Az összképet nézve egyébként mutatós készülék a nova, és az anyagminőség is rendben van, jó érzés kézbe venni.

 

HUAWEI nova
MÉRETEK 141.2 x 69.1 x 7.1 mm
SÚLY 146 gramm
KIJELZŐ Technológia IPS LCD
Méret 5.0”
Felbontás 1080 x 1920 pixel (~441 ppi)
Kijelző/előlap arány 70.6%
ÉRTESÍTÉSI LED
CPU Típusa Qualcomm MSM8953 Snapdragon 625
Magok száma Octa-core 2.0 GHz Cortex-A53
GPU Adreno 506
RAM 3GB
TÁRHELY 32GB
BŐVÍTHETŐSÉG microSD, max 256GB (SIM 2 slot helyén)
KAMERA, ELŐLAPI  Felbontás 8MP
KAMERA, HÁTLAPI Felbontás 12MP
Videófelvétel 1080p@60fps
NFC
WIFI 802.11 b/g/n
GPS A-GPS, GLONASS,
BLUETOOTH v4.1, A2DP, LE
FM RÁDIÓ
UJJLENYOMAT OLVASÓ
AKKUMULÁTOR Li-Po 3020 mAh
ELÉRHETŐ SZÍNEK Prestige Gold, Mystic Silver, Titanium Grey

Tesztprogram Benchmark Huawei Nova Honor 7 Lite Honor 8 
PC Mark for Android  Work Performance 4411 4887 6134
BASEMARK X v1.1 Medium Quality  6122 16448 29810
BASEMARK OS II Overall 1261 1228 1935
System  2281 2584 3540
Memory 1523 1521 2504
Graphics 1009 812 1583
Web 721 713 1000
ANTUTU v6.1.4  64013 53548 87573
Geekbench 4 Single-Core Score 834 773 1702
Multi-Core Score 2855 3332 5127

 

A specifikációkból látható, hogy a készülék ott tanyázik, ahová ára alapján is belőnénk; a középkategóriában. Az általános sebesség egyébként kielégítő volt, akadással, lassulással nem találkoztam, de ez így 2017 elején szerencsére a belépő szintnél sem feltétlenül meglévő jelenség, a középkategóriánál meg még ritkább.

Szoftver

A 6.0-ás Androidon alapuló szoftver olyannyira klasszikus Huawei, hogy ezúttal sok szót nem is fogok vesztegetni rá. Lényegében pont olyan mint a többi Huawei esetében (elég az egyik tesztjét elolvasni és máris képben leszel). Ami általában az emberek számára a legzavaróbb az az, hogy nincs külön program lista – minden telepített alkalmazás ikonja ömlesztve kikerül a kezdőképernyőre. Persze kis időt rászánva és ezeket az ikonokat mappába rendezve egész letisztult dolgokat lehet összehozni, de nem mindenki szeret ezzel szórakozni.

Nekik igazából egy alternatív Home felület lesz a megoldás, erre a célra melegen ajánlom például az általam is használt Nova Launchert (jah, itt még a név is megy a készülékhez… 🙂 ).

Nova Launcher
Nova Launcher
Price: Free

A Huawei-nek szokása telerakni mindenféle programmal az alap rendszert, és tulajdonképpen nincs ez másként most sem.

Persze ha egy gyártó elkészíti saját alap programcsomagját amiben van file kezelő, jegyzetelő alkalmazás és mondjuk diktafon, akkor azt minden készülékében alkalmazni fogja – és ezúttal is megtaláljuk a fenti programok Huawei megfelelőit.

Egyre kevesebb készülékben található FM rádió, itt viszont megvan, akárcsak a Címkevarázs néven futó alkalmazás, mellyel NFC címkéket programozhatunk, hogy automatizáljuk kissé a mindennapi dolgokat.

Érdemes még megemlíteni a NewsRepublic néven futó RSS gyűjteményt, mely érdeklődési kör alapján mutatja nekünk a friss híreket – akár a zárképernyőn is. Ez utóbbi funkciónak még idősávot is megadhatunk, hogy mikor nem szeretnénk semmilyen ezzel kapcsolatos dolgot látni.

A felület szokás szerint témázható, ez sem számít már újdonságnak, mint ahogy az itt Telefon kezelőnek elnevezett részleg sem, ahol tárhelyet tudunk felszabadítani, illetve rendszert optimalizálni. Ide került még a Zaklatásszűrő is, amiben van fekete- illetve fehér lista is, és a forgalomkezelőt is innen nyithatjuk meg.

A Beállítások részben szabadon állítgatható a színhőmérséklet, illetve itt is helyet kapott egy mostanság egyre inkább előtérbe kerülő funkció, a kék fény szűrése. Ez utóbbit lehet egy kapcsolóval (de)aktiválni, sajnos időzítő (amiben megadhatnánk, hogy mondjuk este és reggel között automatikusan ki/bekacsolja a rendszer eme funkciót) nincsen.

Az ujjlenyomat-olvasó ezúttal is több funkciót is elláthat az azonosításon kívül; exponálhatunk vele, hívást fogadhatunk, vagy a reggeli ébresztőt lőhetjük ki segítségével. Ezen kívül húzással érhetjük el azt, hogy legördüljön az értesítési sáv, de a fotókat is tudjuk jobbra-balra húzkodással váltani.

 

Kamera

A hátlapi kamera felbontása 13MP, minőségre nagyjából azt hozza, amit elvártam tőle; nappali fényviszonyok között egészen jó kéeket lőhetünk vele melyek vonalélessége és dinamikatartománya rendben van. A színek sem túlszaturáltak, viszont ahogy egyre csökken a környező fény, azzal arányosan romlik a minőség is.

Ebben a kategóriában ez teljesen általános, szóval nem is vártam semmi kiemelkedőt – a képminőséget illetően tehát kompromisszumokat kell kötni, de leginkább csak este/beltérben.

Az alap fénykép funkció mellett van Szépítés mód, mely beállításól függően jobban vagy kevésbé lágyítja el arcvonásainkat.

A Fénnyel festés alatt 4 további lehetőséget találunk, úgymint fénycsík lámpák, fény grafitti, selymes víz és csillag útvonalak – az egyik képen megtaláljátok a funkciók részletes leírását is.

Lehetőségünk van még time-lapse videót rögzíteni, a hagyományos videók felbontása egyébként maximum UHD, azaz 3840 x 2160 pixeles lehet, melyhez sztereó minőségben rögzül a hang. A képstabilizátor (mely csak szoftveres) egyébként ebben a módban nem, csak FullHD felbontás alatt kapcsolható be, ami a végeredményen azért meglátszódik, így választanunk kell a remegés nélküli kép és a nagy felbontás között.

Van még HDR mód, vízjelezhetők a képek, az éjjeli mód pedig egy hosszú záridős képet takar némi szoftveres utómunkával – célszerű stabilan rögzíteni a készüléket ennél a módnál, ellenkező esetben a végeredmény egy bemozdult paca lesz.

Ha valaki pedig teljes kontrollt szeretne, akkor ott a Professzionális mód, melynél állítható a záridő, ISO, a fehéregyensúly, a fókusz… szóval minden ami lényeges lehet a tökéletes kép elkészítésekor.

 

Összegzés

A Huawei nova-t kézbefogva rögtön tudatosul, hogy egy kiválóan összerakott, minőségi telefont szorongatunk. Jelen pillanatban cirka 105 ezer forintba kerül, mely alapvetően nem kevés – cserébe viszont egy kellemes méretű, gyors hardverrel megáldott és használható kamerával rendelkező készüléket kapunk a pénzünkért. Némileg olcsóbban erősen ajánlott, jelenlegi áráért viszont csak egy tetszett minősítést kapna tőlem.

HUAWEI nova
7.1 Szerintünk
Ami tetszett
 • Külső
 • Egész jó hardver
 • Kamera nappal
 • USB-C
 • És ami kevésbé
 • Kamera este
 • Ára lehetne kedvezőbb
 • KÜLSŐ
  SZOFTVER
  HARDVER
  KAMERA
  ÁR/ÉRTÉK ARÁNY

   

  • Gipsz Jakab

   Egy hónapja ilyet nyúzok. Szerintem nagyon jól optimalizált a szoftver, minden pörgősen hasít. A gyártó által felpakolt appok egy jó része szerencsére törölhető, ami meg nem, és nincs rá szükség, az a szokásos módon tiltható. Az üzemidő nálam kiváló úgy, hogy megy folyamatosan a mobilnet és wifi, viszont facebook, viber és hasonló akkuzabáló progi nincs rajta.