A kínai OPPO az idei Mobile Word Congress-en nem mutatott be ugyan új készüléket, de azért valamit mégiscsak vittek a show-ra; egy újfajta optikai zoom-ot, ami akár el is terjedhet a mobilok között.

Ahhoz, hogy egy optika tudjon optikai zoom-ot, több lencsetagra van szükség, mint az optikai zoom-ot nem tudó társában. A jelenleg is bármelyik készülékben használható digitális zoom-ot ne keverjük ide, hisz annak minősége a fizika korlátai miatt még jelenleg sem mondható túlzottan kielégítőnek (persze azért a felsőbb kategóriás telefonokon használhatónak mondható, de én is inkább hanyagolom, és ha közelebb kell kerüljön a téma, akkor jöhet a “lábzoom”).

A fizikai zoom miatti több lencsetag viszont helyet igényel, emiatt a gyártók nem sűrűn lépik meg a dolgot – és általában nincs is nagy sikere, lásd a Samsung féle Galaxy K Zoom (igaz az 10X optikai zoom-ot tudott). Ha már telefon legyen minél vékonyabb, és lehetőleg a kamera modul még csak ki se dudorodjon a készülékházból – ezt ültették belénk a gyártók az évek alatt, ez is lett hát az elvárás a felhasználók részéről.

Az OPPO viszont egy kicsit más irányból közelíti meg a dolgot, és az irányt itt most szó szerint kell érteni; több lencsetag ugyanis elfordítva, úgymond periszkóp szerűen helyezkedik el a készülékházon belül.

Az ötlet maga szerintem nagyszerű, de az már így amatőr szemmel is látható, hogy itt bizony nagyon pontosan kell dolgozniuk a mérnököknek, hogy a képminőség minimálisan se szenvedje meg ezt a megoldást – ami egyébként 50 különálló alkatrészből áll össze. Személy szerint kíváncsian várom mit sikerül ebből kihozni, bár sajnos konkrét készülékekről még nem esett szó, ahogy megjelenési dátumról sem.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here