Már jó ideje voltak pletykák arról, hogy a Nokia feledvén a kevésbé sikeres közelmúltat, felszáll az Android vonatra – és most végre itt van 3 Nokia, melyen kedvelt robotos rendszerünk szaladgál. Na és egy retró készülék is érkezik, de erről később, lássuk milyen képzeli el a Nokia (illetve a mögötte lévő HMD) a feltámadást…

Nokia 3

Az új Androidos Nokiák hierarchiájának alján helyezkedik el a Nokia 3, ez tehát a belépőszint. Ennek megfelelően a specifikációk sem túlzottan acélosak így 2017 elején; MediaTek 6737 SoC (4 magos, 1.3Ghz-en járó processzormagokkal), 2GB RAM és 16GB tárhely – ez utóbbi bővíthető microSD kártyával.

Az 5′-os IPS kijelző felbontása 1280×720 pixel (ezzel 294ppi-re jön ki a pixelsűrűség), és mind az előlapi, mind a hátlapi kamerák felbontása 8MP (ƒ/2.0).

A fedélzeten Android 7.0, és nagyjából érintetlen a vanilla Android élmény – még a launcher is ugyanaz, mint a Puxel készülékek esetében.

A készülék vastagsága 8.48mm, nem tör tehát csúcsokra ebben a tekintetben – de ez nem is baj. Van még Cat 4 LTE modem, az akkumulátor mérete pedig 2650mAh. A €139 készülékárba az USB-C már nem fért bele, így be kell érni a microUSB csatlakozóval.

Nokia 5

A Nokia 5 (ahogy a számozásból is sejthető) kicsit nagyobb és erősebb az előzőekben bemutatott alap modelltől.

A kijelző felbontása bár maradt ugyanaz, a mérete némileg nagyobb, 5.2′, a technológia továbbra is IPS. A SoC ezúttal a Qualcomm műhelyéből gördül ki, egészen pontosan a Snapdragon 430 dolgozik a Nokia 5-ben. Ugyanaz a 2GB RAM és 16GB tárhely fogad minket itt is, viszont a hátlapi kamera ezúttal már 13MP-en dolgozik (maradt az ƒ/2 apertúra). Az akkumulátor némileg nagyobb, 3000mAh kapacitású.

Az előlapon kapacitív gombok között találjuk a Home gombot, mely egyben ujjlenyomatolvasó is. A készülékház egyébként alumínium, és bár kapható lesz ezüst, fekete, sötétkék és réz színekben is, az előlap minden esetben fekete marad.

A Nokia 5 várhatóan €189 áron kezd majd.

Nokia 6

A jelenlegi csúcs HMD készülék a Nokia 6. Ez a készülék igazából már elrajtolt kora Januárban Kínában, de most megindul a nemzetközi értékesítés is, €229 áron – feketében, ezüstben, rézben, és “edzett kék” színben.

A SoC nem változik a Nokia 5-höz képest, kapunk tehát egy Snapdragon 430-at viszont itt már 3GB RAM társul hozzá és 32GB tárhely (ez is bővíthető természetesen). A kijelző mind méretre (5.5′) mind felbontásra (1920×1080 pixel) komolyabb mint a testvérkészülékek esetében, de persze még mindig messze van napjaink igazi csúcskategóriájától.

A hátlapi kamera is ugrott egy szintet, a Nokia 6 esetében ugyanis akár 16MP-es képek is lőhetők, és ha sötét lenne, akkor a dual tónusú LED villanót is segítségül hívhatjuk.

Itt sem hiányozhat természetesen az ujjlenyomatolvasó, a 6000 series alumínium ház pedig mindenképpen minőséget sugall.

Nokia 6 Arte Black

Az Arte Black egy némileg módosított Nokia 6 – mint a nevéből is kitalálható, fogták az alumínium hátlapot, ötször átpolírozták, majd duplán feketére anodizálták. Ja, és ha már a kezükben volt akkor beleraktak még egy kis RAM-ot meg tárhelyet, így összesen 4GB  RAM és 64GB tárhely található az Arte Black verzióban. Kicsit tehát erősebb és persze még inkább ujjlenyomat mágnes lett ez a kiadás.

+1: Nokia 3310

Hát ez meg csak egyszerűen marha jó lett. 😀

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here