Biztos mindenki hallott már a Samsung féle DeX-ről – aki mégsem, az csak kattintson ide, és hamar képbe kerül. Röviden összefoglalva a Samsung meglehetősen úttörőként létrehozott egy PC-s felületet az S8 szériánál, így csak egy monitorra/tévére van szükség ahhoz, hogy kényelmesen és hatékonyan tudjunk dolgozni készülékünkkel.

A hangsúly a “dolgozni” szón van, mert bár a marketingesek is tudják, hogy szórakoztatási céllal minden könnyebben eladható, esetünkben inkább a munkavégzést könnyíti meg a DeX. Photoshop, böngészés, e-mailek kezelése, hívások menedzselése, na és persze a teljes Office csomag – ezekben remekel leginkább a DeX.

Természetesen a többablakos kezelés sem probléma

De ha már ennyit magyarázok a DeX-ről, akkor mégis mi a fene a címben szereplő MELOPOW M002? Egészen röviden: egy olcsó DeX. Az eredeti Samsung féle megoldás ugyanis 30 ezer környéki áron kelleti magát, ezzel szemben az (igen fantáziadús nevű) M002-ért nagyjából 4500-at kellett a virtuális pénztárnál hagynom az Ebay-en.

Ez pedig nem kis különbség, kíváncsi voltam hát, mit is tud a cucc, képes-e pótolni minden tekintetben a 30 ezres DeX-et? Elöljáróban annyit, hogy gyakorlatilag igen, de ne szaladjunk ennyire előre. 😉

Az eszköz külsőre konkrétan egy Apple USB-C – Digital AV adapter másolata, de hát a kínaiak már csak ilyenek, szeretnek ismert formákhoz nyúlni…

A csatlakozók és azok elrendezése is gyakorlatilag közel azonos; USB-C egy pár centis kábelvégen (ez megy az S8-ba), míg magán a készülékházon elhelyeztek egy USB-C aljzatot (töltési célzattal), egy HDMI csatlakozót és egy USB 3.1-et. A HDMI szerepe gondolom egyértelmű, innen fog kimenni a video- és audiojel a monitor/tv felé. Az USB 3.1 már szabadabban felhasználható, igazából pendrive ugyanúgy dugható bele mint billentyűzet vagy egér – de én például egy Logitech billentyűzet és egér kombó vevő egységét dugtam bele, kiválóan működött az is.

A játékok sajnos csak ablakban futnak, de amelyik kezelhető egérrel, az szórakoztató lehet két Excel tábla között

A DeX alapvetően játékokkal is használható persze, de ilyenkor azok nem kerülnek ki teljes képernyőre, így a teljes kijelzőhöz képest jóval kisebb részt használhatunk ki – szerintem értelme nincs sok, a DeX tényleg böngészés/email kezelés/office programok használatakor mutatja igazán előnyös arcát felénk. Fontos még, hogy mivel a játékok 99%-a érintőképernyőre lett optimalizálva, így szerintem elengedhetetlen egy Bluetooth kontroller beszerzése is, ha igazán élvezni akarjuk a dolgot.

Ha kipróbálnád a DeX-et de igazából sajnálod azt a cirka 30 ezer forintot egy gyári tartozékra (cserébe lemondasz a ventilátor meglétéről és a dokkolóról), akkor mindenképp tegyél egy próbát a MELOPOW M002-vel. Kicsi, kompakt, és minden egyéb varázslat nélkül megmutatja neked a DeX előnyeit. 😉

34 colos méreten is jól vizsgázott a Melopow M002

 

1 hozzászólás

  1. Egyertelmuen jobb mint a dex.

    Ara miatt es amiatt is, hogy tokkal nem megy a dex max 1-2 vekonyabb, semmire nem jo tokkal.
    Arrol nem is beszelve, hogy mire betalal vele a user a c aljzatra, addigra romma karcolhatja az usb nyilas kornyeket.
    A dex sajnos nem egy atgondolt cucc – szerintem…
    Nem veletlen, hogy az uj dex olyan amilyen.

Comments are closed.