Viszonylag hosszas várakozás után beindult végre az S8/S8+ Android 8-as verzióra történő frissítése.

Ahogy az lenni szokott, a frissítésbe bekapcsolódó régiók száma folyamatosan növekszik, ahogy a gyártó teríti az új rendszert. Első körben (kisebb ajándékként) azon németországi felhasználókhoz érkezett meg az Oreo, akik a béta programban is részt vettek – ma pedig bekapcsolódott Franciaország, Lengyelország és India is.

A G950/G955-FXXU1CRAP verziójú firmware persze felrakható Odinnal is, ha valaki már tűkön ülve várná az újdonságot (így tettem én is egy Telenoros készülékkel). A frissítés ezen formája két lépcsős; első körben át kell állnunk a G950FXXU1AQL5 firmware-re, majd ha ez megvan, akkor az előzőleg microSD-re másolt update.zip-et kell telepíteni a recovery segítségével. Ha ez kínai inkább ne kezdj bele vagy olvasgass, de egyébként 10 perc alatt megvan a teljes folyamat.

Aminek a végén már a friss ropogós rendszer fog bejelentkezni – egy gyári visszaállítás ha nem is kötelező, de mindenképpen ajánlott!

Az újítások első körben annyira nem szembetűnőek, inkább azt mondanám sok kis apróság változott, és az Oreo frissítés maga is leginkább a felhasználói élmény javítására gyúrt rá.

Címszavakban:

  • Fejlődött a Samsung billentyűzet

A magas kontrasztú módnak köszönhetően jobban elkülöníthetők a billentyűzet gombjai, ezenkívül méretezhető a felület. Az új verzió ezen kívül natív GIF támogatást, EMOJI 5.0-át hozott, és a vágólapon lévő szöveg is könnyebben beilleszthető.

  • Értesítési csatornák és Rögzítés/Halasztás funkciók

A Google jobban kezelhető értesítéseket álmodott meg az Oreo kapcsán, ez pedig bekerült a Samsung frissítésbe is. Az összetettebb üzenetkezelő és közösségi programok gyakran sokféle csatornán keresztül bombáznak minket tartalommal, ezeket pedig immáron még részletesebben beállíthatjuk.

  • Új Edge Lighting effektek

A “Világítás a képszéleken” funkció is bővült új effektekkel, ezenkívül továbbra is állítható az átlátszóság és a szélesség. Érdemes kipróbálni ha az értesítési LED-en kívül valami látványosabbat szeretnénk!

  • App Shortcut megjelenése

Bizonyos ikonokra hosszan nyomva előjön egy gyorsmenü; új email írása, üzenet létrehozás, kontakt felvitele, stb. A funkció nem minden programmal működik, csak ahol a fejlesztők beépítették ennek támogatását.

  • Albumok rejtése a galériában

Lehetőségünk van elrejteni akár teljes albumokat a Galériából, fontos azonban megemlíteni, hogyha igazán rejtegetni szeretnénk, akkor inkább a biztonságos mappa használata javallott, hisz ott akár jelszavas védelmet és beállíthatunk.

  • Egy adott mappa bármilyen színű lehet

Ha egy mappát létrehozunk a főoldalon, akkor az előre eltárolt színeken túl bármilyen árnyalat megadható. A funkció egyébként függ a használt témától, például egy fekete témánál a szürke különféle árnyalatai és a fehér lesz választható alapból.

  • Dual Messenger

E funkció segítségével két fiókkal is beléphetünk az azt támogató alkalmazásokba (Viber, Facebook Messenger, Facebook, WhatsApp stb.). A másodlagos fiók külön ikont kap a könnyebb használat érdekében.

  • Új Always On Display opciók

Az AOD is kapott némi bővítést – új óra típusok és beállítások jelentek meg a repertoárban.

  • … és még jó pár apróság, úgy mint frissített albumnézet az értesítési sávon, többféle Bluetooth audio codec, újragondolt kereső menü, automatikus kitöltés a bejelentkezést kérő oldalaknál, átlátszó értesítések a zárképernyőn, illetve a screenshot-ok esetében a címbe bekerül a program neve, amiről készült.

Mint látható tehát tényleg inkább csak ráncfelvarrás az Oreo az S8 esetében, de ettől még nem mondhatom azt, hogy nem érdemes felrakni. Sokan persze csalódottak és világmegváltást várnak egy-egy verzió váltásnál, de észre kell venni: az Android az 5-ös verzió óta gyakorlatilag teljesen használható, az azutáni változatok mind csak pofozgatások – és igaz ez az Oreo-ra is.

Ti már felraktátok? Mi a véleményetek róla?

3 HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here