Bár érkezik majd a sajtóanyag ami minden szempontból kiemeli az S9 és S9+ egyedi tulajdonságait, mégis érdemesnek gondoltam így pár perccel a Live után megírni ezt a kis szösszenetet.

Mégpedig azért, mert amit az elmúlt időszakban olvashattunk és láthattunk az S9 sorozatról, az most már hivatalos. És ahogy ezelőtt, most is azt gondolom, az S9 valójában S8.5. Vagy legyen S8S almás hasonlattal élve…

Mert lényegében a Samsung érezvén azt, hogy jelen pillanatban az S8 is nagyon jó készülék, csak ott nyúlt hozzá, ahol feltétlenül kellett; értelmes helyre került az ujjlenyomatolvasó, jött erősebb SoC (mondjuk ennek a mindennapi használatban valljuk be nem sok haszna lesz), és komolyabb ráncfelvarrást kapott a kamera. Talán ez utóbbin érzem azt, hogy ha most vennék telefont az S sorozatból, akkor már inkább a 9-est venném…

A modul ugyanis dual rekeszes, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy kezeli a az F1.5 és F2.4 rekeszbeállításokat. Ezzel egyébként első a Samsung, mármint az F1.5-ös értékkel – eddig telefonban ilyet nem láthattunk. A koreai cég termékei véleményem szerint mindig is élen jártak a képalkotás terén, így ami szuper volt az S8-ban, most még szuperebb lesz az S9-ben.

 

Szoftveres részről is kihasználták a nyers erőt; 960fps lassított felvétel is támogatottá vált HD felbontással, ez a sebesség pedig már egészen használható ilyen jellegű próbálkozásokhoz. A Samsung egyébként felkérte a Youtube-on hódító The Slow Mo Guys nevű duót, hogy prezentálják a készülék ilyen irányú képességeit. A látvány valóban nem rossz, itt leginkább a kamera másik felén álló user lesz a szűk keresztmetszet, mit hoz ki a dologból. A lassított videót akár visszafelé is lejátszhatjuk, és ami tényleg jópofa dolog, hogy a lassított klip beállítható zárképernyőnek is.

Az S9-be pakoltak még sztereó hangszórókat is, ami bizony nem egy rossz dolog; hogy a promózott Dolby Atmos a valóságban mennyire dobálja szét a tér minden irányába a hangokat… nos, itt vannak kétségeim, de majd úgyis jön tesztkészülék és kiderül.

Az emoji hullámot a Samsung is meg akarja lovagolni, így magunkról is készíthetünk mindenféle emoji-t. Ez az a rész ami engem a legkevésbé érintett meg, vélhetően 33 évesen már annyira nem hoznak lázba efféle dolgok – de el tudom képzelni, hogy a mai fiatalság erre (is) gerjedni fog.

Visszatérve a kamerára, találkozhatunk még egy újítással, ami már inkább hasznosabb lehet – ez pedig a real time fordító. Ezt egy spanyol nyelvű éttermi táblával prezentálták, a szoftver pár másodperc alatt lefordította a szöveget angolra, lényegében kitörölve a képről az eredeti szöveget. Ehhez hasonló egyébként az S8-ban is van, igaz ott először készül egy kép, majd alul jelenik meg a fordítás – igen, akár magyarul is.

Na és persze a végére ne feledkezzünk meg az új DeX-ről sem, ami most már fekvő kialakításban fogadja a készüléket – így már tapipadként is funkcionálhat a készülék. Nagy újítás tehát itt sincs, csak némi hasznos ráncfelvarrás.

Megmondom őszintén nagy késztetést nem érzek a váltásra, mert bár vannak változások de azok nem olyan nagyok, amik miatt érdemes lenne rohanni a boltba. Azt hiszem az igazi puskapor az S10-re maradt, várok egy új formatervet, kijelző alatti ujjlenyomatolvasót, új szoftveres felületet, szóval valami olyasmit, ami miatt újra elkezdhetek nyáladzani.

Mire pedig a végére értem befutottak a hazai árak is (én annyira nem tartom brutálisnak az S8 nyitóárakhoz viszonyítva):

Galaxy S8: 279.990.-

Galaxy S8+: 309.990.-

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here