Gondolom senkinek sem mondok újat azzal, hogyha bedobom ide azt az általános tézist, miszerint a vezetékes fül/fejhallgatók szebb hangzást adnak mint vezetéknélküli társaik. Egyszerűen az analóg távitel stabilabb és bár a forrás ugyanaz, mégis szebb hangzásban lehet részünk.

Az utóbbi időben viszont a 3.5mm-es csatlakozásnak egyre több gyártó int búcsút, így már érezhetően megnőtt az igény a minőségi, Bluetooth-on keresztüli hangátvitelre. 

A Qualcomm most nem kevesebbet ígér, mint hogy új kodekje ami az aptX Adaptive nevet kapta, elhozza a vezetékes minőséget vezeték nélkül.

Persze nem árt némi fenntartással kezelni a dolgokat hisz a marketing és a valóság sokszor nincs köszönőviszonyban egymással, de az végül is sosem baj, ha fejlesztenek valamin.

A kodek neve is elárulja, hogy képes dinamikusan alkalmazkodni ahhoz a tartalomhoz amit épp hallgatunk, illetve extrém alacsonyan tartja a késleltetést is. Az aptX Adaptive kifejti áldásos hatását akár telefonálunk, játszunk, zenét hallgatunk vagy videót nézünk – magyarán általánosságban kiváló hangzást ígér bármit is csináljunk a telefonon.

A cég szeptember végén biztostja az új CSRA68100 QCC5100 Bluetooth SoC-ket a partnereknek, az Android Pie támogatás pedig várhatóan decemberben érkezik.