Ritkán veszek át cikket egy az egyben, de úgy gondoltam az Androidpolice friss írása sokakat érdekelhet hisz egy nagyon érdekes képgalériát hoztak össze az ős-Androidról és a legújabb kiadásról. Mivel jómagam is cirka 8 évvel ezelőtt kezdtem a droidozást így minden képre és menüre tisztán emlékszem. Jó hosszú utat járt be az Android az elmúlt 10 évben és tényleg érdekes látni egymás mellett a különbségeket!

Kezdőképernyő

A kezdőképernyő verzióról verzióra átalakításon ment keresztül, a Google ugyanis viszonylag sűrűn változtatja a dizájn-alapelveket. Persze végeredményben az Android Android maradt, és most is ikonokkal és widgetekkel operálhatunk pont úgy mint a kezdetek kezdetén. Persze minden sokkal letisztultabb és egységesebb, na meg a lehetőségeink is elég rendesen bővültek.

Az alkalmazás lista is jelentősen átalakult, a Google törekvése az egységesítésre itt is tetten érhető – az ikonok egységesítése volt itt talán a legfontosabb feladat. Látható az is mennyivel több információt zsúfolnak adott helyre, mégis megmaradt az átláthatóság.

Beállítások

A beállítások az a rész, amit az emberek egy új telefonnál betegesen átpörgetnek. Évek óta dolgozom értékesítőként, így nagyszerűen meg tudom figyelni az embereket mit néznek meg egy telefonon először – és ez sokszor kimerül abban, hogy beteges sebességgel húzogatják a beállítások menüt, vagy ki-be lépkednek látszólag rendszertelenül. 😀

Természetesen ez a rész is elég nagy átalakuláson ment keresztül, én emlékszem az első olyan dologra ami tényleges segítséget jelentett a használatban – ez pedig a kereső megjelenése volt. A beállítások ugyanis a lehetőségek bővülése miatt egyre nagyobbra hízott az évek során, és mivel a gyártók között sincs túl nagy konzisztencia volt, hogy percekig kerestem egy almenüt, mire rájöttem, hogy az adott cég bizony tök máshova pakolta mint XY. Na ilyenkor jön jól a kereső…

Ami a dizájnt illeti ott is szembeötlő a különbség; az 1.0-ás verzió gyakorlatilag ikonok nélkül, szövegesen jelent meg. Régebben egy főmenü alatt nem tobzódott annyi almenü mint manapság, mégsem érzem úgy, hogy ez a használat rovására ment volna. A két képet egymás mellé téve kb olyan érzése támad az embernek mint a DOS/Win95 időkben. 😉

Tárcsázó

A tárcsázó az amit manapság kevesebbet használunk mint anno. Ez köszönhető annak az egyszerű ténynek, hogy többet lógunk a neten mint valaha, és fontosabbá vált a böngésző/Facebook/Viber ikon mint a névlista. Óriási változások itt nem történtek – persze ha belegondolunk a funkcióba nem is lehet nagyon új dolgokat behozni a dizájnváltáson túl. Az viszont szembeötlő már első pillantásra is.

Böngésző

A böngésző viszont (az előbb is említett használati tendenciának köszönhetően) viszont elég sokat változott mind dizájnban mind funkcióiban. Az előbbi magától értetődő, az utóbbi viszont alkalmazkodott a felhasználói szokásokhoz. Míg a legelső verzióban még csak kaptunk egy keresőt (a címsor külön menü alatt bújt meg) hogy eljussunk egy adott helyre, addig manapság már ikonok és ajánlások garmadája várja azt, hogy eljussunk valahova. Ezeknek az apróságoknak is köszönhető, hogy egyre több időt töltünk a weben – olyan oldalakra és cikkekre kattintunk amiknek létezéséről nem is tudtunk addig, és míg régen nekünk kellett megtalálni a cikkeket, most már a cikkek akarnak megtalálni minket. A böngésző főoldala pedig ehhez az igényhez igazodik.

Maga a böngésző is lecserélődött egyébként az évek során – az Android beépített böngészőjét ugyanis szép lassan leváltotta a Chrome, ami már jó ideje a rendszer szerves része.

Gmail

A levelező a másik olyan alkalmazás amit sokat használunk – akár munka akár szórakozás céljából vesszük elő telefonunkat.

Érdekes módon közel ugyanannyi információ jelenik meg a 3.2 inches G1-en mint a majdnem 6 inches Pixel 2 XL-en – persze plusz egy sort az email tartalmából azért sikerült odapasszírozni ami azért sokszor jól jön.

Az idők során ez a részleg kevesebb ráncfelvarrást kapott talán, de megjelentek a színek és az ikonok, így alapvetően egységes és áttekinthető felületen olvashatjuk… a spam-ek tömkelegét. 😉

Számológép

A program ami mindig is ott volt, én mégis évről évre alig használtam – a mostani telefonomon sem tudnám hirtelen megmondani hogyan is néz ki.

Az akkori dizájnelvek nagyszerűen visszaköszönnek a számológépnél – a 3D hatású és némi fénytörési effektet megkapó gombok akkoriban menőnek számítottak, ma már csak mosolyognánk rajtuk. Bejött a flat dizájn ami a szememben gyakorlatilag zéró dizájnt jelent. Első ránézésre az új verziók funkcióban bővültek, de ez tévedés – a tudományos számítások ugyanúgy elvégezhetőek voltak már a kezdetekben is, csak kevésbé látványosan hívhattuk elő őket – a 9-es rendszeren a hosszú kék sáv jelképezi az extra funkciók meglétét. 

Naptár

A naptár már nálam is többet van használatban, és ez az egyik olyan része a rendszernek, ami véleményem szerint sokat változott – előnyére. Itt ugye a funkciók mellett fontos az áttekinthetőség is, és a különféle színek használata nagyban megkönnyíti ezt.

A havi nézetnél már nem csak zöld csíkokat látunk, hanem a konkrét bejegyzést – a teendők lista pedig lényegesen szebb és letisztultabb lett.

Üzenetek

Az üzenetkezelő nagyszerűen bemutatja, hogy míg régen a Google megszállottja volt a feketének, addig most a fehér színt isteníti ugyanannyira – kár, hogy közben elterjedtek az OLED kijelzők… 

Egy üzenetkezelőtől persze nem vár sokat az ember hisz itt főként szöveges megjelenítéssel kell operálni – idővel természetesen ide is bekerültek az ikonok és színek, amik miatt összességében sokkal kellemesebb használni egy újabb felületet mint a régi megoldást.

Zene

A zenehallgatási szokások merőben átalakultak az elmúlt évtizedben – a telefonra és SD kártyára másolt MP3-ak helyét átvették a zene streaming szolgáltatások. Bevallom én is átestem ezen az evolúción és sokkal nagyobb élmény zenét hallgatni mint előtte bármikor. Már az ingyenesen használható megoldások is kiválóak, de ha előfizetünk mondjuk egy Spotify Premiumra, kitárul a világ és több millió zene közül hallgathatjuk a hangulatunknak épp megfelelőt. A Google Play Music is egy hasonló szolgáltatás, mégis haldoklik és úgy néz ki nehéz lesz feltámasztani.

A dizájnbeli változás szembeötlő – míg anno az alap funkciók elérésére törekedtek, addig mostanra már a képek, különféle borítók és egyéb információkat tartalmazó grafikák hódítanak.

Kamera

Az, hogy manapság jó képeket készíthetünk csak részben köszönhető az optikák fejlődésének – legalább ugyanakkora oroszlánszerepe van a szoftvernek is ebben. A felhasználó pedig a kamera alkalmazáson keresztül érintkezik a háttérben futó kódok és algoritmusok sokaságával – és mivel jó ideje selling point a kamera, így ezen felület prioritása is megnőtt.

Napjainkban már nem számít kirívónak a Pro mód ahol mi magunk adhatjuk meg részletesen milyen beállításokkal készüljön el az adott kép – de ha nincs ehhez affinitásunk akkor akár mesterséges intelligencia is gondoskodhat minderről.

Ha megnézzük az 1.0-ban lévő kamera szoftver egyből látható, hogy ott hiába tapicskoljuk a kijelzőt – még az exponáláshoz is hardveres gombra volt szükség. Ordító a különbség a két szoftver között, én azt mondom talán itt érhető tetten a legtöbb fejlődés ami az évek során bekövetkezett…

Galéria

A galéria funkcióját tekintve képek megjelenítésére szolgál, és mint ilyen, nem szabad, hogy elvegye a reflektorfényt a lényeg elől. Így ez kevesebb átalakuláson ment át dizájn szinten, funkciókban azonban lényegesen bővült – intelligens asszisztens szól ránk néha hogy tegyünk rendet (de megteszi helyettünk is akár), szól ha pár képet fel kéne javítani vagy csak animációt készít a szórakoztatásunkra. Rendezhetünk ezer féle módon, a kereső pedig külön kedvencem mert elég hatékonyan működik. Írj csak be bármit ami utalhat a keresendő képre (este, gyerek, kutya, növény, bármi) és nagy eséllyel 3 perc alatt megtalálod amit keresel, mindezt több ezer kép közül. Az alkalmazás támogat némi korrekciót is ha vágni, forgatni vagy javítani szeretnénk a képeken – azt gondolom a fejlődés abszolút jó irányban haladt az évek során.

Market/Play Áruház

Sokan talán nem is tudják, de a Play Áruház neve régen csak simán Android Market volt. Itt időről időre nagyobb ráncfelvarrást eszközöl a Google (pont egy ilyen volt nem is oly régen), és a régi illetve az új felület egymás mellé téve bizony látványossá teszi a különbségeket.

Persze akkoriban még nem volt annyi elérhető app mint manapság, napjainkra lényegessé vált hogy a kezelőfelület átlátható és informatív legyen. Egy-egy keresésnél legfölülre kerülnek a legrelevánsabb találatok, de az alkalmazás bőven ellát minket alternatívával is. Nagyjából itt is az érvényesül mint a böngésző esetében, a szoftverkészítők igyekeznek az arcunkba tolni programjaikat/játékaikat. Ez a bőség pedig csak nekünk kedvez – azzal együtt is, hogy azért még most is rengeteg szemét található az alkalmazásboltban, bár a Google időről időre igyekszik kiszűrni a haszontalan dolgokat.

Mint látható az Android evolúciója egy igencsak látványos dolog, én legalábbis szeretek elmerülni a kezdetekben, látni honnan hová juthatunk – és messze még a vége, hisz az Android jelenleg a legelterjedtebb rendszer, ami az okostelefonokat illeti. 

A képekért ezúton is köszönet az Androidpolice-nak!

És puszi T-nek! 😉

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Írd be a hozzászólásod!
Kérlek írd be újra a neved

Solve : *
18 × 15 =