Vissza
Következő

Szoftver

 

Az Android Pie jelenlegi részesedése meglehetősen mikroszkopikus, de ehhez az eredményhez a Mate 20 Pro is hozzátesz, lévén már alapból a 9-es rendszerrel gördült le a gyártósorról. A frissítések egyébként folyamatosan érkeznek (bár a szolgáltatós készülékekre szokás szerint lassabban jutnak el), és a kamera is kapott már új funkciókat, szóval csiszolgatják becsülettel.

A szoftver szokás szerint elég jól testre szabható – első dolgom például mindig a Huawei készülékek esetében, hogy az alkalmazáslistát aktiváljam, nem szeretem ha minden ikon főoldalon sorakozik. Ott van aztán a notch, ami engem nem zavar, de ha valakit igen, akkor egy fekete sávval virtuálisan az is eltüntethető.

Van gesztusvezérlés is, ilyenkor eltűnik az alsó, navigációért felelős sáv. Viszont azt kell mondjam ennek használata nem túlzottan kényelmes. A vissza parancs nekem nem esik kézre, a kijelző széléről befelé simítani nem hangzik nagy cuccnak, de valamiért mégsem kényelmes számomra. Plusz le kell mondani az ikonnal legördíthető értesítési sávról, ami ekkora kijelzőnél azért jól jön – ráadásul a programok közötti váltás is lassabb így. Szóval bár nagyon szerettem volna az alsó pixeleket is hasznos munkára fogni, maradtak a gombok.

Bár ismerem már jó ideje a Huawei féle EMUI felületet, kicsit tartottam tőle mennyire lesz könnyű átszokni a Samsung dizájnjáról. Azt kell mondjam semennyire nem okozott ez problémát, az EMUI 9 egy jól átlátható felület, aminél még a fekete megjelenítés (beállításokban, tárcsázón, számológépen) is bekapcsolható – ez utóbbi különösen jól mutat az AMOLED panelen.

Ha valaki szereti a felhasználói statisztikákat nézegetni, akkor a Digitális egyenleget imádni fogja. A menüpont alatt ugyanis percre pontosan lebontva megtaláljuk mely programokkal mennyi időt töltöttünk mondjuk az elmúlt egy hétben – meglepő számokkal fogunk találkozni. Ha önkorlátozást szeretnénk folytatni akkor az is beállítható, hogy  mondjuk este megadott időpontban kapcsoljon le a kijelző – ezzel kényszerítve magunkat, hogy ne pörgessük tovább este 11-kor a Facebook hírfolyamot.

A Biztonsági mentés képes memóriakártyára, külső eszközre de akár NAS-ra is menteni; nálam ez utóbbi van beállítva, így automatikusan megtörténik 2 naponta a backup, ha bármi probléma lenne akkor pedig pár perc alatt visszaállítható a jelenlegi állapot. A mentés tartalmazhatja a névjegyzéket, üzeneteket, hívásnaplót, fotókat, videókat, de akár a teljes programgyűjteményünk is bekerülhet a listába.

A rendszert nem zsúfolták tele mindenféle programmal, de mindenre fogunk találni gyári megoldást; hangrögzítés, jegyzetek, különféle témák vagy akár csak ikonok, betűtípusok letöltése, minden megoldható gyorsan és egyszerűen.

Ha már szoftver akkor mindenképpen említést érdemel a Huawei Vezeték nélküli kivetítés módja. Egy Samsung tévén próbáltam, kiválóan működött; egy DeX-hez hasonló felületet kapunk csak nem kell hozzá dokkoló, wireless működik az egész. Ezen a PC-s asztalra hajazó felületen elérünk mindent ami a telefonon van, a készülék pedig ilyenkor touchpad-ként üzemel. Gyors, szép, hatékony, de ha valaki ragaszkodna a hagyományos megoldásokhoz akkor a telefon kijelzőjének tükrözése is kiválasztható.

A Vezeték nélküli kivetítés módban külön ablakokat kezelhetünk akárcsak a Windows-ban
Vissza
Következő

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Írd be a hozzászólásod!

KÜLSŐ
SZOFTVER
HARDVER
KAMERA
Final Score
Kérlek írd be újra a neved

Solve : *
20 ⁄ 5 =