Nem újdonság, hogy a készülékgyártók olyan képeket használnak a különféle marketing anyagaikban, amikre bár rámondják, hogy az adott telefonnal készült, ez sosem volt igaz.

A Samsung kapcsán derült ki most egy érdekesség, mégpedig a Galaxy A8 Star portrémódjának marketingelése közben. Dunja Djudjic, a kép eredeti készítője vette észre a Samsung Malaysia anyagában, hogy az ő egyik fotóját használják abból a célból, hogy bemutassák a készülék portré módjának kiváló háttérelmosási képességeit – csakhogy ő ezt a képet egy DSLR géppel készítette, tehát az érdem a legkevésbé sem szólhat az új telefonnak…

Kicsit nyomozott az ügyben, és több dologra is fény derült; a képet a Samsung a Getty-ről vette meg, tulajdonképpen tehát teljesen legálisan használják fel, ugyanis a kép maga értékesíthető volt, azaz nem csak úgy lopták a netről. Ebben nincs is semmi kivetnivaló, hisz a cégek rengetegszer élnek ezzel a lehetőséggel, ez pedig jó a fotósoknak is, hisz bevételforrást jelent.

A következő lépcsőben a képet berakták a Photoshopba, és kicsit átdolgozták. Simítottak az arcon, kiretusálták a szem körül található ereket, némileg változtattak a hajszínen és ami még meglepőbb, a hátteret is kicserélték. Alább a két kép egymás mellett:

Balra az eredeti, jobbra a Samsung által átdolgozott kép

Alapvetően a fentiekkel még nem is lenne nagy gond, azonban úgy reklámozni a képet, hogy az egy Galaxy A8 Star-ból potyogott ki… hát, nem annyira korrekt.

Mielőtt azonban valaki meggyanúsítana, hogy részrehajló vagyok (a neten úgyis ez a divat 😀 ) alább egy Huawei által elkövetett bénaság, amikor is egy 4500 dolláros géppel készült képet állítottak be úgy, mintha az egy Huawei P9-cel készült volna. Csak az EXIF adatokról felejtkeztek el – ez mondjuk elég amatőr hibának tekinthető.