…legalábbis egyelőre.

A Huawei meglehetősen magasra tette a lécet a Mate 20 sorozattal, így mindenki kíváncsian várta, vajon a 30-as Mate mit tud újítani. Mert bár a kamerákkal eddig sem volt gond fotózás terén, a videó mindig egy kicsit lejjebb értékelt feature volt a kínai gyártónál. Persze papíron nem volt semmi gond, de a végeredmény mindig olyan volt, hogy az ember azt gondolta, lehetne még egy hajszállal jobb – és akkor maga lenne a tökély.

Hát ezt most a Mate 30-cal úgy néz ki megkaptuk – illetve az a pár milliárd sorstársunk, akik az ázsiai régióban élnek… Merthogy biztosan mindenki hallott az elmúlt időszak leginkább politikai indíttatású izmozásáról Kína és az USA között, aminek köszönhetően a kínaiaktól megvonták a Google liszenszeket. Ennek következtében már jó ideje arról érkeztek pletykák, hogy a Mate 30 Google keretrendszer nélkül érkezik és ez bizony itt Európa szívében nem jó hír. Merthogy ha ez nincs, akkor nincs Gmail, Drive, Maps, és ha valaki azt gondolja nem baj, majd jól letöltöm a Play áruházból ezeket – nos, igazából az sincs. Van egy alap Andoid (AOSP néven fut a sztori ugyebár), és elérheted mondjuk a Gmail-t – ha megnyitod böngészőben. Ugyanez igaz nagyjából az összes Google applikációra, minden be fog jönni böngészőn keresztül, de ez nagyon távol áll attól, hogy egy dedikált app-ot futtassunk, ahogy azt eddig megtehettük.

A Huawei is érzi, hogy ezek nélkül az esszenciális szolgáltatások nélkül az új sorozat vélhetően nagyon kevés eladást produkálna, sőt; még talán inkább rombolná is a céget abból a szempontból, hogy az egyszeri user megveszi, aztán felháborodottan ír a support-nak, hogy mi ez már, hogy nincs benne a megszokott XY Google program. Ezen kívül egy új készülék bevezetése egy adott piacra nem kevés pénzbe kerül (fizetett influenszerek, tv spot, online megjelenés ésatöbbi), ami vélhetően ezúttal nem érné meg.

Így a rossz hír az, hogy a Mate 30 (Pro/lite/whatever)egyelőre nem jelenik meg régiónkban, pedig egyébként baromi jó készülék lett.

És akkor kanyarodjunk is vissza oda, hogy milyen újdonságokat jelentett be ma a gyártó.

Ahogy az fentebb is látszik, nem túlzottan visszafogottan súlykolják a videóban, hogy ideje mindent újragondolni, kezdve a dizájntól a kamerán át a sebességig. És a helyzet az, hogy ezek most nem is olyan nagy szavak.

A külső ugyebár szubjektív dolog, nekem különösebb problémám nincs vele, szép nagy, kicsi a káva, a notch-tól sem megyek a falnak, egyedül a tényleg nagyon (88 fokban egész konrétan) oldalra lefolyó 6.53-inches OLED panelt nem érzem must have dolognak de ki kéne próbálni egy igazi verdikthez. Eme feature-nek köszönhetően a hangerőt is érintéssel kell vezérelnünk egyébként.

A sebesség egy olyan dolog, ami számomra kicsit a marketing ködébe vész, el is magyarázom miért. Van a gyors autó (legyen egy jó kis BMW), ami baromi gyors, de az olyan hülyeségek miatt mint sebességkorlátozás, úgysem tudok 220-szal döngetni a mellékutcában. Aztán van egy Tesla, ami még gyorsabb, de már megint ott az a hülye tábla, hogy 50-nel kéne menni. Szóval adott egy lélegzetelállítóan gyors SoC a Kirin 990 személyében, de most az, hogy a Facebook 1 másodperc vagy 0.8 másodperc alatt nyílik meg… hát tök mindegy. Persze ezer program és játék várja hogy a vas vért izzadjon alatta, de azt érzem, hogy a nyers erő egy ideje már nem probléma a készülékeknél. Persze a fejlődés nem állhat meg (és nem is kell neki), és igazából a gyártók elég jól kezdik felismerni, hogy a körítés is mennyit számít. Merthogy adott egy baromi erős hardver, de ha nincs ami kihasználja akkor minek? És itt jön be a képbe mondjuk az, hogy az erős SoC miatt milyen lesz például a kamera tudása. Hát olyan, ami mondjuk a Mate 30 Pro esetében

7680 képkocka/másodperces videót képes készíteni 720p felbontásban. Vagy 60 képkocka/másodperces 4K anyagot. Vagy ha megelégszünk 960 fps-sel akkkor azt is FullHD-ban élvezhetjük.

És ezek bizony igen impresszív adatok, összehasonlítva akár dedikált, direkt ilyen célból készült (és lényegesen drágább) kamerákkal. Egyszerűen szédületes mennyire gyorsan fejlődik a képalkotó technológia a telefonokban…

Van még egyébként 5x hibrid és 30x digitális zoom is a repertoárban, a telefotó lencse pedig kapott OIS-t amire rásegít még az AI is, hogy minél hatékonyabb legyen a képstabilizálás.

Az akkumulátorra már a 20-as szériánál sem volt panasz, és a különféle javításoknak köszönhetően a Mate 30 Pro 4500mAh kapacitású telepe is bőven elegendő lesz. Amit egyébként tölthetünk vezetésen 40W-tal vagy vezeték nélkül 27W-tal is.

Az EMUI 10 UI-jal és Android 10-zel érkező Mate 30 sorozat többféle színben (Emerald Green, Space Silver, Cosmic Purple, és Black) is megjelenik, de ha egy Starbucks latte-t kortyolgatva azon merengenénk, hogy milyen jó is lenne egy vegán változat, akkor az is lesz, mert vegán bőrből készül a Forest Green és az Orange változat. Wow.

A készülék szép, a tudás lehengerlő, csak egyelőre egy megfoghatatlan álom. Tippre ha sikerül megyeznie végre a két civakodó félnek, akkor némi csúszással ugyan de megérkezhet ide is a készülék az összes Google féle jósággal ahogy azt megszokhattuk. És azzal új királyt avathatunk az Androidos készülékek sorában…

Aki lemaradt volna az alább meg tudja nézni a teljes event-et: