A mai reggelen már sok készüléken megjelent a frissítésre buzdító üzenet.

Sokan várják hetek óta az Android Q frissítést Huawei készülékekre, és az elkövetkező időszakban sok készülék meg is fogja kapni – lévén ma reggel hivatalosan is elstartolt a 10.0.0.154-es verziószámú, 4,5GB méretű update.

Személy szerint egy Telenoros Mate 20 Pro-t birtoklok amin a HiCare alkalmazáson keresztül töltődik is le a frissítés, de P30 Pro tulaj is letöltötte ma reggel a 10-es csomagot.

A frissítésnél azonban nem árt körültekintőnek lenni hisz van pár negatív dolog ami miatt érdemes megfontolni a verzió váltást:

Számomra a banki programok működése és a Samsung okosóra leválása ami necces pont lehet, de egyszer élünk, max nem lesz pénzem és az órám sem üzemel majd, volt már rosszabb is. 🙂

A felület engem valamiért a Samsung féle One UI-ra emlékeztet (ami amúgy számomra nem negatívum) új animációkat is kapunk az átmenetekhez, megújult a kamera felület és megjelent a DC Dimming (villogáscsökkentés mód) ami azoknak jöhet jól akiknek a szeme érzékeny a kijelző villogására.

De mi az a DC dimming?
A napjainkban leginkább a kínai gyártók készülékein kínált funkció lényege, hogy a kijelző megvilágításnak metodikáját módosítja. Alapvetően a panelek PWM ( Impulzusszélesség-moduláció) révén csökkentik a kijelző fényerejét. Mikor a felhasználó lejjebb húzza a világítás csúszkát, a háttérben a ledek nagyon gyorsan ki-be kapcsolnak. A képfrissítés miatt ezt közvetlenül nem érzékeljük azonban a szemnek (és ezáltal az agynak) ez megterhelő lehet; ki érzékenyebb erre ki nem, de a hosszas mobilhasználat után jelentkező fejfájás ennek egyik tünete lehet. A DC Dimming ezt küszöböli ki, hiszen így nem a ledek villogásának sebessége változik hanem az azoknak leadott feszültség. Ha valaki vásárolt monitort az elmúlt években biztosan találkozott a “PWM Free” marketinges hívószavakkal – na hát ez lényegében ugyanaz. Így nincs vibrálás csak boldogság, és a koalák is életben maradnak.

Az update tehát ma indult, nem kell szívrohamot kapni ha valakinek még nem élesedett volna, az elkövetkező napokban mindenkihez eljut majd. Érdemes a HiCare-en keresztül rákeresni a frissítésre, mert a Beállításokból nem feltétlenül dobja fel a készülék.