Rocketbook – a jövő jegyzetfüzete?

Némi háttér

Amióta gyerekkoromban csak úgy ajándékba kaptam egy Pentium 286-os számítógépet (ami már akkor is réginek számított és leselejtezés miatt jutott el hozzám) beszippantott a digitális világ, és azóta annyira körülvettem magam mindenféle szilícium tartalmú eszközzel, hogy egy nyomtatott dokumentumban is ha keresek valamit a Ctrl-F jut az eszembe. Ezzel együtt nem vitás, hogy hirtelen lerajzolni valamit vagy sok infót leírni egy oktatáson kényelmesebb a jó öreg analóg módon. Na de milyen jó lenne ezt a két dolgot összekapcsolni valami módon!

Persze az e-ink terjedésével félig meddig megoldott lett a dolog, hisz már vannak olyan eszközök amik nem is kifejezetten az olvasás élménye miatt készülnek hanem a hozzá párosított tollal papírszerűen írhatunk. De ott az üzemidő, az eszköz sérülékenysége… na és persze az ár – nem minden egyetemista engedhet meg magán több mint 100 ezer forintot egy ilyen jellegű kütyüre.

Valamiért szeretem az amerikai céges alapító történeteket, van bennük egyfajta romantika. Na nem vadnyugati, de kétségtelen, hogy jó érzés elmerengeni azon amikor valaki a semmiből hoz létre valamit, ott van Steve Jobs, Bill Gates, a Google féle garázs sztori… és tesztem alanya, a Rocketbook megálmodó Joe Lemay is ilyesfajta történettel büszkélkedhet – legalábbis a cég weboldala hasonló stílusban meséli a kezdeteket.

A Rocketbook ugyanis úgy született, hogy egy értékesítő srácnak adódott némi gondja a jegyzeteivel – történetesen nem voltak nála. Ez érthető módon eléggé kellemetlen volt számára és termékfejlesztő barátjával (miután ő maga kipróbált jó pár alternatívát) elkezdtek gondolkozni miként lehetne a papír alapú jegyzeteket digitalizálni, kereshetővé tenni és úgy egyáltalán, miként lehetne megreformálni ezt az egész cellulóz alapú cuccot merthogy utoljára Gutenberg nyúlt hozzá az egészhez komolyabban.

És most itt van előttem a Rocketbook Everlast ami igazából úgy került hozzám, hogy a neten rátaláltam a hazai forgalmazóra és feltettem a félénk kérdést, miszerint van itt nekem ez a kis virtuális sarkom a neten, és ha már Androidos app is van ehhez a termékhez, én szívesen bemutatnám. Másnapra jött is a válasz majd egy telefonos egyeztetés után pár napon belül nálam is volt a csomag. Ezúton is szeretném megköszönni a példaértékűen kedves és pozitív fogadtatást a forgalmazó részéről!

A csomagolás is igényes

A füzet…

És akkor a nem túl rövidke bevezető után térjünk is rá tesztem alanyára, ami egy kis méretű, hagyományosnak kinéző füzet egy hagyományosnak kinéző tollal. Persze egyik sem az, de nézzük meg kicsit jobban mit is rejt a csomag! Az ízlésesen becsomagolt pakkban lapul maga a füzet (2 méretben is megvehető, én a kisebbet kértem), egy törlőkendő illetve egy toll, plusz kaptam még egy csomag BEACON-t (erről később) és egy füzetre applikálható toll tartó pántot.

Az első toll a csomag része

Mivel a füzet mérete amerikai szabványon alapul is kicsit másabb mint a nálunk elterjedt A5-ös méret, de ahhoz áll a legközelebb (a nagyobb variáns pedig az A4-es szabvány testvére). Ha csak megnézzük a füzetet azt hihetnénk nincs itt semmi extra, maximum egy szépen kidolgozott selymes hatású papírt alkalmazó füzetre hajaz az egész, ami bruttó 690.- a helyi papír-írószer boltban – és még az oldalakat is kispórolták. Viszont 2 dologban is többet tud ez a kis füzet, az egyik, hogy a ráfirkantott bölcsességek törölhetők illetve a hozzá tartozó alkalmazással a jegyzetek felölthetők a felhőbe! Igen, engem is itt kezdett el érdekelni a dolog és miután próbálgattam rájöttem, hogy ez mennyire jó kis cucc.

Kellemes az írás, mintha csak prémium papírra írnánk

A trükk a felhasznált anyagokban van – a lapok szintetikus poliészter bevonatot kapnak a gyártás során, így a hozzá adott (és később is bármikor megvehető) toll nyomai egy kis nedves kendővel nyom nélkül eltüntethetők – a gyártó ígérete szerint végtelen alkalommal. Ez már önmagában elég zöld és menő dolog, mert hát veszel egy 36 oldalas jegyzetfüzetet ami gyakorlatilag soha nem telik be.

A BEACON ez esetben nem az üzletben megvehető húsárút takarja, hanem 4 db. kis háromszöget. Ha voltatok már meetingen, ahol le kellett jegyzetelni amit az előadó felfirkantott, akkor gyorsan átjön e kis eszköz értelme. A táblára felhelyezve ezeket ugyanis a program úgy fogja kezelni a táblát mintha egy gigantikus füzet lenne, és ami a 4 háromszögön belülre kerül azt szépen bescanneli.

A BEACON-nel is el lehet szórakozni

De igazából a felhasználásnak csak a képzeletünk szabat határt, ugyanis a programot nem érdekli mit határolnak a háromszögek – így a gyerekek rajzához téve azt is nagyszerűen tudjuk digitalizálni így elrakva azokat az utókornak, vagy továbbküldeni a nagyinak. A BEACON-ök felülete egyébként olyan mint a nanopad-é, nem ragasztással működik – ha pedig elhasználódik csak le kell öblíteni vízzel és újra tapadni fog.

… és az alkalmazás

Első körben azt gondoltam, hogy az app csak hasonló tudással fog rendelkezni mint a hasonló programok, csinál egy képet amin felhúzza a kontrasztot esetleg kivágja a lapot némi szoftveres ügyeskedéssel aztán kapok egy képet.

Tulajdonképpen igen, de ezen túl is megtettek mindent, hogy kényelmessé váljon a Rocketbook használata. Az ingyenesen letölthető alkalmazás első ránézésre pofon egyszerűen működik – az oldalak alján lévő QR kódot érzékelve elkezdi betájolni az oldal széleit, majd ha megvan minden akkor katt, elkészül a kép. Ami kiterjesztését nézve is lehet kép, de akár pdf-et is kreálhatunk. A beállítások alatt pedig megadhatjuk, hogy egy oldal egy pdf file legyen, vagy esetleg összefűzze őket a program. Hasznos dolog ha mondjuk különféle témákban jegyzeteltünk, azokat mégis szeretnénk egymástól elkülönítve összefűzni.

A felbontást is tudjuk állítani ha meg szeretnénk találni a balanszot a minőség és a file méret között – esetemben egy Mate 20 Pro-nál a megadható legmagasabb felbontás 7296 x 5472 pixel volt, de ennél bőven alacsonyabb értékeken is kiválóan olvasható végeredmény született. Ha nem akarjuk az exponáló gombot nyomogatni akkor lehetőség van megadni azt is, hogy a telefont megrázva kezdődjön a scan, illetve különféle optimalizálások is megadhatók attól függően, hogy fekete vagy esetleg színes tollal írtunk.

A kézírás felismerés már egy fokkal érdekesebb funkció és ez is nagyon sokat segíthet abban, hogy még organizáltabb legyen a végeredmény. A szoftverbe ugyanis beépítettek egy kicsi ám annál hasznosabb funkciót, ez pedig nem más, mint a dupla hashtag közé beírt szó címként felhasználása. Magyarul az adott oldal tetejére írunk valamit ebben a formában: ## ez egy cím te legyél kreatívabb ## a scannelés végén pedig a szoftver ezt a szöveget fogja a file nevének adni. Persze ehhez nem árt olvashatóan írni de ha valami félresiklik még akkor is bele lehet nyúlni az elnevezésbe utólag. Az OCR beállítások alatt szerepel még egy nagyon hasznos feature, ez pedig a szövegben való keresés lehetősége. Ez utóbbi és a címadás rész is működik egyébként magyar nyelven. És így lesz teljes értékűen digitális az analóg módon bevitt szöveg! Zseniális.

Ha nem szeretnénk élni a cím ilyen módon való megadásának lehetőségével még akkor is ott vannak a template-ek, ahol előre meg lehet adni mi alapján generálódjon a filenév. Dátum vagy csak egy RB rövidítés? Vagy bármi más? Igazából a felhasználón múlik számára miként lesz a legkönnyebb a jövőben azonosítani amit kreált.

És akkor érdemes még szót ejteni a másik legfontosabb funkcióról, az automatikus felhőbe mentésről. Mert ha már van egy digitalizált képünk a füzet egyes lapjairól akkor mi sem könnyebb mint azt bárhova továbbküldeni – de lehet ezt automatikusan is! Ehhez annyi teendőnk van, hogy a programban megadjuk a 7 ikonhoz tartozó célt. Google Drive, Evernote, Dropbox, One Note, One Drive, Trello, #slack, box, Google Photos és Email szerepel a repertoárban, szóval bármelyik felhő tárhely megadható bármelyik ikonhoz.

Az oldalak alján lévő ikonok segítik a programot, hogy az adott lapot épp hová küldje tovább.

A program pedig onnan fogja tudni az adott oldalt épp hova szeretnénk küldeni, hogy megnézi, mit húztunk át az adott lapon. Annyira egyszerű az egész és mégis kiválóan működik! Ahogy az is, hogyha többféle helyre szeretnénk elküldeni az adott file-t akkor erre is van lehetőség; csak minden kívánt szolgáltatást jelképező ikont ikszeljünk be / satírozzunk át és kész is, a többit a szoftver intézi. Ha valami kimaradt volna akkor utólag is van lehetőség elküldeni az adott szolgáltatásra a produktumot, ehhez pedig csak meg kell nyitni és rábökni a szolgáltatáshoz tartozó ikonra.

Összegzés

Igazából főleg telefonok, tabletek és okos órák jártak a kezeim között az elmúlt 10 év során, mégis – brutális kamera ide, lenyűgöző teljesítményű processzor oda, ez a kis füzet nyűgözött le az utóbbi időben leginkább. Pont olyan amilyennek én is megálmodhattam volna (de akkor most gazdag lennék és ezt valamelyik random tengerpartról írnám) és pont olyan jól működik ahogyan hangzik.

Ha szeretnél jegyzeteket készíteni és mindezt úgy, hogy aztán meg tudd nyitni a vonaton, repülőn, ágyban fekve vagy akárhol… akkor többféle lehetőséged is van a telefontól kezdve az e-inkes eszközökön át a laptopig. De sem árban sem méretben nem fognak versenyezni a Rocketbook-kal, ami kiválóan kombinálja a kézírás pontosságát és annak végtelen lehetőségeit napjaink elvárásaival, miszerint mindent mindig mindenhol el akarunk érni. Ennél pedig sokkal jobban ezt nem lehetett volna megoldani.

A Rocketbook és kiegészítői különféle méretekben megvásárolhatók a forgalmazó webáruházában vagy a partnereknél.

Zsolnay Lászlóhttps://androtech.hu
Android kedvelő és általános techb*zi - akit érdekel minden technológiai újítás, legyen az hasznos, vagy kevésbé hasznos. A mindennapokban egy Huawei Mate 20 PRO-t és egy Galaxy Watch Active 2-t használok.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Írd be a hozzászólásod!
Kérlek írd be újra a neved

Legutóbbi cikkek

Megújult a Playstation app

A PS5 közeledtével a Sony frissíti a PS fiókhoz tartozó applikációt is. Új a dizájn és bekerült a chat rész is.

Már a Huawei Mate40 Pro a legjobb okostelefon fotózásra és videózásra a DxOmark szerint

Az új zászlóshajó készülék elő- és hátlapi kamerája is világelső lett

Bemutatkozott a Mate40 sorozat és egyéb újdonságok

Huh. Az egy órás stream végére azt gondolom megint mindenki elégedetten csettinthet a kínaiak...

Pár perc és kezdődik a Huawei Mate40 Series stream

Nemsokára kezdés, és bár már ismerjük a külsőt és nagyrészt a belsőt is, a részletek minden bizonnyal...

Megérkezett az ANC frissítés a Jabra Elite 75t-re

Immáron nem csak passzív, de aktív zajszűréssel is rendelkezik a dánok TWS-e

Sok minden kiderült a Huawei Mate 40-ről a hivatalos bemutató előtt

Október 22-én minden részletre fény derül, de egyre kevesebb a homályos részlet

Legutóbbi tesztek

[teszt] Huawei P smart 2021

A Huawei már a jövő évre készül a középkategóriában.

[teszt] Jabra Elite 75t

Hatékony passzív (egy közelgő frissítés miatt hamarosan aktív) zajszűrés, kellemes dizájn és jó hangzás jellemzi a dánok TWS-ét.

[bemutató]HUAWEI FreeBuds Pro

Minőségi kialakítás, Qi töltés és jó hangzás jellemzi a Huawei legújabb eszközét.

További érdekes cikkekHASONLÓ
Ezek is érdekelhetnek