[bemutató] Samsung Galaxy Watch Active 2

Megfizethető, ha akarod elegáns, ha akarod sportos és tud mindent ami fontos lehet. Ez a Samsung Watch Active 2.

Az okosórák piaca távolról sem úgy pörög ahogy azt a gyártók szeretnék – köszönhető ez egyrészt annak, hogy sok felhasználó idegenkedik tőlük és igazából azt sem tudják mire lehetne használni; a gyártók pedig úgy néz ki pár éve elértek az ötletelés csúcsára és azóta csak finomítgatják a meglévő funkciókat.

Persze az olyan félőrültek mint én, akik képesek két kijelzőt is a csuklójukra aggatni (egy okosóra és egy okoskarkötő) nem kérdőjelezik meg a dolgok hasznosságát, csak vannak és kellenek.

Számomra egy okosóra azért jó, mert nem feltétlenül kell kivennem a zsebemből a telefont ha jön egy értesítés – megnézem és eldöntöm mennyire fontos ez most számomra. Látom mennyit lépkedtem aznap, mennyi a pulzusom, hogy aludtam az éjjel, a csuklóról vezérelhetem a Spotify-t na és persze testre szabhatom aznap épp hogy nézzen ki az óra számlapja. Számomra ez a sok apróság az, ami évek óta összeláncolt az okosórák világával. Hosszú ideig egy Huawei Watch-ot használtam, méghozzá az első generációt. Tettem ezt azért mert a legtöbb óra nem ezt az elegáns vonalat követi, hanem inkább a nagyobb, sportos kinézet uralkodik e szegmensben. Azonban mikor jöttek a hírek az Active 2-ről, elgondolkoztam, hogy erre már érdemes lehet cserélni. A gondolatot tett követte, és mivel egy jó kis dual vezetéknélküli töltő járt az előrendelőknek, el is csábultam.

Hardver, külső

Egy óra (vagy igazából akármi) külseje mindig szubjektív, és a lényeg a nap végén úgyis az, hogy neked tetsszen. Az Active 2 a maga letisztult kinézetével engem gyorsan megfogott, én inkább az óralapokkal szeretem egyedivé és változatossá tenni ezeket az eszközöket. Minél semlegesebb az alap annál jobb, hisz akkor lényegében bármilyen stílust ki lehet hozni belőle. Sportos, elegáns, analóg, digitális… a sok száz óralap között mindenki talál majd magának megfelelőt.

Dual charger: jobb oldalra mehet az óra balra a telefon. Az órához alapból persze nem ezt kapjuk, de a gyári egyszerű kis mágneses töltővel sincs semmi gond.

Járt már nálam a Samsungtól óra, így a Tizen rendszer nem idegen számomra – ha össze kéne vetnem a Wear OS-sel azt mondanám fürgébb, nem is kicsit. Az óraszámlapok mennyisége sem hagy maga után kívánnivalót, persze a legtöbb jó óralap pénzbe kerül (pár száz Ft) – de mindenkinek javaslom a Facer alkalmazás használatát, ahol kis utánajárással elég jó óralapokat lehet bezsákolni teljesen ingyen (saját kedvenceim).

Másik megoldás amivel eddig cirka 15 ezret spóroltam az a kuponok használata. Na nem úgy kell elképzelni, hogy soccer mom stílusban odagörnyed az ember a konyhaasztal fölé és össznépileg újságokat darabol szét; digitális korszak, digitális kuponok.

Kedvenc gyűjtőhelyem erre egy Telegram csoport, ahol a készítők osztják a kuponokat újdonsült óralapjaikhoz. Ezek darabonként átlag 3-400 Ft-ba kerülnének, a kuponok viszont 100%-os kedvezményt adnak, tehát teljesen ingyen megkapjuk őket, örökbe. E megoldás előnye, hogy a Samsung féle ökoszisztémán belül maradunk, a Wear programból vásárolunk, így nem kell külön alkalmazással foglalkozni csak azzal, ami már egyébként is a telefonon van az óra használata miatt.

Másik megoldás amivel eddig cirka 15 ezret spóroltam az a kuponok használata. Na nem úgy kell elképzelni, hogy soccer mom stílusban odagörnyed az ember a konyhaasztal fölé és össznépileg újságokat darabol szét; digitális korszak, digitális kuponok.

Kedvenc gyűjtőhelyem erre egy Telegram csoport, ahol a készítők osztják a kuponokat újdonsült óralapjaikhoz. Ezek darabonként átlag 3-400 Ft-ba kerülnének, a kuponok viszont 100%-os kedvezményt adnak, tehát teljesen ingyen megkapjuk őket, örökbe. E megoldás előnye, hogy a Samsung féle ökoszisztémán belül maradunk, a Wear programból vásárolunk, így nem kell külön alkalmazással foglalkozni csak azzal, ami már egyébként is a telefonon van az óra használata miatt.
Az óra saját stílusunkra szabásának persze csak egyik eleme az óralap; a szíjak tekintetében is érdemes körülnézni. Tehetjük azt akár itthon, hazai boltokban, hisz az óra szabványos 20mm-es szíjakat képes fogadni. A lehetőségek tárháza viszont kitágul (a pénztárca pedig kisebbre záródik) ha körülnézünk mondjuk Aliexpressen. Nagy számban fogunk találni fém, bőr vagy akár szövet hatású szíjakat potom összegekért. Nekem például most ez a kedvencem az 1000 Ft alatti kategóriában (ha bővebben olvasnál róla több képpel akkor erre tessék).

Maga a hardver egyébként teljesen korrekt, nekem a 44mm-es alumínium verzió van ezüst színben. Ebbe 360 x 360 pixel felbontású és 1.4 inches méretű SAMOLED kijelző került ami alatt Exynos 9110 SoC és 768MB RAM szolgálja ki az igényeket. A processzor 2 magos és 1.15Ghz-en fut – a szoftver meghajtásához abszolút ideális. Az LTE változatok annyiban térnek el, hogy az óra tokozása acél, kezelnek e-simet és 1.5GB RAM-ból gazdálkodhatnak. Mindenki döntse el a fentiek megérik-e a felárat (ami sajnos nem is olyan kevés). Karcolódás szempontjából az eszköz jól vizsgázott az elmúlt hónapok során, nincs rajta semmilyen sérülés persze nem is viszem minden másnap a kavicsbányába. Kis odafigyeléssel tehát megspórolhatjuk a különféle fóliák és tokok beszerzését, amik véleményem szerint sajnos minden esetben többé vagy kevésbé ugyan, de csorbítják a felhasználói élményt és az alap dizájnból is sokat elvesznek.

Szoftver

Az órán a Samsung féle Tizen rendszer fut ami sok tekintetben más ugyan mint a Google féle Wear OS, de lévén mindkét esetben óráról van szó, a dizájnerek és OS írók fejében ugyanazok a lehetőségek és megkötések jelentek meg a fejlesztés során. Ez azt jelenti, hogy itt is áttekinthető és egyszerű az óra használata, a digitális lünettával pedig a kijelző szélét körbesimogatva is tudunk navigálni. Megmondom őszintén én ez utóbbi lehetőséget ritkán használom, van amikor gyorsabb és egyszerűbb a hagyományos jobbra/balra csúsztatás a kijelzőn.

Az Active 2 mint a neve is mutatja támogatja a különféle sporttevékenységeket, de legalábbis az azokhoz kapcsolódó adatok megjelenítését. Én leginkább kerékpározásnál használtam ki az óra ezen funkcióját, ott pedig nagyszerűen működött. Adott kilóméterenként (megadható mikor) szépen felolvasta nekem mekkora távot haladtam eddig, mennyi ideje sportolok és mi a helyzet a pulzusommal. Ha megálltam akkor automatikusan érzékelte és szüneteltette a tevékenységet, majd újra nyeregbe pattanva folytatta a méréseket. Az adott edzés végén lehetőséget kapunk arra is, hogy az edzést elmentsük GPS adatokkal együtt (tehát térképen is látható, hogy az adott tevékenységet merre műveltük). Ezek az infók a Samsung Health-be kerülnek ahol később is bármikor megtekinthetők, lementhetők. Lévén nem vagyok nagy sportember így az óra ezen részét tényleg csak felületesen használtam ki, de amit láttam az számomra minden igényt kielégített.

Az óra hardveresen képes a vérnyomást is mérni, azonban ez a funkció még jelenleg is engedélyeztetésre vár Európán belül. Ha nagyon nem bírunk magunkkal és rászánunk 10 percet akkor azonban már most is megoldható a funkció előcsalogatása, ennek menetéről itt írtam. A mérés pontosnak tűnik, és bár senki ne hagyatkozzon komoly egészségügyi helyzetben erre a funkcióra, néha néha jól jöhet.

Az óra alapvetően úgynevezett widget-ekkel operál, ezek sorrendje és funkciója szabadon módosítható. úgy kell elképzelni az egészet mint egyfajta gyors elérés, egyet húzva jobbra ott az időjárás, még egyet a Spotify, még egyet sport módok és így tovább, mindenki olyan összeállítást rak össze amilyet csak szeretne.
Az értesítések megjelenítéséhez egyet kell balra lapoznunk, azon belül pedig fel/le navigálva tudjuk olvasni az e-maileket, üzeneteket, vagy bármit ami a telefon értesítési sávjára kerül. Érdemes némi időt áldozni a testreszabásra, mert ahogy megszokjuk a widgetek sorrendjét úgy leszünk egyre hatékonyabbak és érjük el a leggyorsabban a kívánt funkciót.

A Watch Active 2 természetesen képes az AOD-ra (ehhez persze az is kell, hogy a használt óralap támogassa ezt, de a legtöbb esetben ez megvan), ilyenkor csökkentett fényerő mellett is megjelenik az óra és azon adatok amiket a számlap készítője engedélyezett. Ritka az az eset amikor az óralap valamilyen defektje miatt hamar lemerül az óra, átlagban 2 napos használatot simán bír az eszköz bekapcsolt AOD mellett (legalábbis a 44mm-es nem LTE verzió esetében ez mindenképpen így van).
A Wear OS esetében szerettem a Google Maps-et kiküldeni az órára és az első napon némileg csalódottan vettem tudomásul, hogy ez itt nem fog menni. Van azonban alternatíva, méghozzá nem is rossz; a hosszú utat bejárt Here WeGo alkalmazás kiválóan együttműködik az órával. Így ha elindítjuk az útvonal tervezést a telefonon azt zsebre rakva az órán nyomon követhetjük a navigációt. Apróság de véleményem szerint hasznos.

Összegzés

Továbbra sem tudom azt mondani, hogy mindekinek szüksége van okosórára, hisz minden funkciót elérünk a telefonon is, ami egyébként is ott lapul a zsebünkben. Talán a sport tracker funkció az, ami valóban kényelmesebb és egyszerűbb, de az értesítések gyors megtekintése, hívások fogadása/elutasítása, a navigáció… ezek is mind mind olyan dolgok amiket tényleg kényelmesebb a csukló felemelésével elvégezni. Szerencsére az utóbbi években rengeteg ilyen jellegű eszköz jelent meg, és ha kicsit túl szeretnénk lépni a Honorband/Xiaomi Band és társaik faék egyszerűségén, akkor a Samsung Watch Active 2 kiváló választás lehet. Lényegesen többe kerül ugyan mint egy sima smartband, de lényegesen többet is tud.

Előző cikkYoutube Vanced
Következő cikkGalaxy Watch 3 szivárgások
Zsolnay Lászlóhttps://androtech.hu
Android kedvelő és általános techb*zi - akit érdekel minden technológiai újítás, legyen az hasznos, vagy kevésbé hasznos. A mindennapokban egy Huawei Mate 20 PRO-t és egy Galaxy Watch Active 2-t használok.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Írd be a hozzászólásod!
Kérlek írd be újra a neved

Legutóbbi cikkek

Megújult a Playstation app

A PS5 közeledtével a Sony frissíti a PS fiókhoz tartozó applikációt is. Új a dizájn és bekerült a chat rész is.

Már a Huawei Mate40 Pro a legjobb okostelefon fotózásra és videózásra a DxOmark szerint

Az új zászlóshajó készülék elő- és hátlapi kamerája is világelső lett

Bemutatkozott a Mate40 sorozat és egyéb újdonságok

Huh. Az egy órás stream végére azt gondolom megint mindenki elégedetten csettinthet a kínaiak...

Pár perc és kezdődik a Huawei Mate40 Series stream

Nemsokára kezdés, és bár már ismerjük a külsőt és nagyrészt a belsőt is, a részletek minden bizonnyal...

Megérkezett az ANC frissítés a Jabra Elite 75t-re

Immáron nem csak passzív, de aktív zajszűréssel is rendelkezik a dánok TWS-e

Sok minden kiderült a Huawei Mate 40-ről a hivatalos bemutató előtt

Október 22-én minden részletre fény derül, de egyre kevesebb a homályos részlet

Legutóbbi tesztek

[teszt] Huawei P smart 2021

A Huawei már a jövő évre készül a középkategóriában.

[teszt] Jabra Elite 75t

Hatékony passzív (egy közelgő frissítés miatt hamarosan aktív) zajszűrés, kellemes dizájn és jó hangzás jellemzi a dánok TWS-ét.

[bemutató]HUAWEI FreeBuds Pro

Minőségi kialakítás, Qi töltés és jó hangzás jellemzi a Huawei legújabb eszközét.

További érdekes cikkekHASONLÓ
Ezek is érdekelhetnek