Érkezik a Qualcomm Snapdragon Wear 4100

Az új SoC Android Wear okosórákhoz készült.

A Qualcomm az elmúlt években leginkább csak újracsomagolta újdonságként beharangozott okosóra chipjeit, de most úgy néz ki végre valódi előrelépést mutatnak.

A Snapdragon Wear 4100 négy 1.7Ghz-es Cortex A53 magot tartalmaz amit 12nm-es gyártástechnológiával állítanak elő. Ez már önmagában kellemes előrelépés az eddig 28nm-es gyártástechnológiáról. Persze igazi forradalomról most sem beszélhetünk hisz a Qualcomm legmodernebb chipjei 7nm-en készülnek és a Cortex A53 is egy meglehetősen régi dizájn – ezzel együtt ha a Wear OS szegmenst nézzük akkor eddig ez a legnagyobb ugrás amit az elmúlt években láthattunk.

A Qualcomm 85%-os teljesítmény növekedést ígér az előd Wear 3100-hoz képest, ami látva a Wear rendszer akadozásait mindenképpen üdvözlendő dolog.

2 verzió is lesz egyébként az újdonságból, érkezik még egy “4100+” is – ezt kifejezetten AoD képes órákhoz ajánlják mert kap egy extra alacsony energiafelvétellel is elketyegő Cortex-M0 magot. Ez szolgáltatja majd az energiát amikor a készülék csak lépést számol és az AoD felületet jeleníti meg, magyarán amikor kevés kakaóra van szükség. A Qualcomm ezekben a helyzetekben jobb megjelenítési minőséget ígér több színnel és simább rajzolattal.

Kérdés az új SoC mennyire lesz képes megmenteni a Wear OS-t, aminek lényegében már a Google is elengedte a kezét; míg egy ideje úgy tűnik, hogy az okosóra piac egyhelyben toporog, ez valójában csak a Wear OS alapú órákra igaz. A legtöbb nagy gyártó aki egykoron lelkes követője volt a rendszernek (Samsung, Huawei, Asus) kihátráltak a rendszer mögül és saját platformot fejlesztettek. Ennek a hanyatlásnak meglehetősen fajsúlyos szereplője volt a Qualcomm, hisz az első években egyszerűen képtelen voltak előállni egy energiatakarékos ugyanakkor hatékony és gyors chipsettel. Emiatt a Wear OS órák általános ismertetőjele lett az akadozás, lassú reakcióidő és az akár egy napot sem elérő üzemidő.

Ezen kívül maga a Google sem pörgeti túlzottan a fejlesztéseket, az utolsó nagyobb verzió az Android 9 volt (ami Wear OS nevezéktan szerint csak “H” néven futott), ez pedig bizony 2018-ban történt.

A Qualcomm újdonsága egy “Z6 Ultra smartwatch” néven futó eszközben fog debütálni az imoo cég gondozásában. Ők egyébként magukat vezető márkának tartják egy adott szegmensben; gyerekeknek készítenek okosórákat.

Zsolnay Lászlóhttp://androtech.hu
Android kedvelő és általános techb*zi - akit érdekel minden technológiai újítás, legyen az hasznos, vagy kevésbé hasznos. A mindennapokban egy Huawei Mate 20 PRO-t és egy Galaxy Watch Active 2-t használok.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Írd be a hozzászólásod!
Kérlek írd be újra a neved

Követők
facebook

2,196FansLike