|bemutató| Jabra Elite 65t

Jó hang, stabil működés és szép hangzás elérhető áron - ez a Jabra Elite 65t, bő 1 év használat után.

Sok éven át én is úgy hallgattam zenét, mint akkoriban a legtöbben; telefon, mp3 és a készülékhez kapott fülhallgató. Aztán pár éve vettem egy Samsung Level U Bluetooth fülhallgatót, ami annyira megfogott kábel nélküliségével, hogy megvettem a fejlettebb nagytesóját is a Samsung Level U Pro ANC személyében. Sokáig használtam elégedetten aztán idővel elkapott a TWS (True Wireless Stereo) láz. A technika iránt rajongóknak gondolom nem kell a dolgot megmagyarázni, mennyire hi-tech dolog már egy kis miniatűr cuccot a füledbe tenni, és valóban mindenféle vezeték és kötöttség nélkül hallgatni a zenéidet.

Szóval az elhatározást hamarosan tett követte, de biztosra akartam menni és rengeteg tesztet átolvasva arra jutottam, hogy egy ismert gyártó termékét választom – így tehát tulajdonosa lettem egy Sony WF-1000X-nek. Alapvetően tetszett, de valahogy nagynak találtam és láttam képeket egy másik eszközről ami kisebb, jól szól séeléggé megfogott – eljött hát az ideje a Jabra Elite 65t-nek.

2019 májusában leszurkoltam érte 46 ezer pénzt, és kíváncsian vártam mit fog nyújtani számomra a termék. A több mint 1 éves használat alatt nem kellett csalódnom, és soha nem mennék már vissza semmilyen vezetékes fülhallgatóra sem. Vannak persze hiányosságok, de alább igyekszem bemutatni a 65t előnyeit épp úgy, mint a hátrányait…

Külső, kezelés, technikai adatok

A külső tök szubjektív dolog ezúttal is, de azért abban szerintem egyetérthetünk, hogy a Jabra terméke már ránézésre minőségi darab. Kellően kicsi és a töltőkapszulája sem egy batár megoldás. Színben gondoltam kicsit elrugaszkodok a megszokottól, és egy Copper Black néven futó darabot választottam. Nem túl harsány szín de kellemesen eltér a megszokott fekete/fehér árnyalattól, bármilyen ruházattal összepasszol legyen az sportos vagy elegáns.

A 65t-hez sok sorstársához hasonlóan 3 illesztéket kapunk (S/M/L), érdemes mindet végigpróbálgatni az optimális hangzás és kényelem eléréséhez. A töltőkapszula mérete meglehetősen kompakt, van nála kisebb de akadnak jóval nagyobbak is. Mivel a töltéshez szükséges akkumulátorok ebben vannak, ezért meg kell találni az ésszerű kompromisszumot a készenléti idő és a méret között, úgy érzem ez itt sikerült. Maga a fülhallgató 5 órányi használatot tesz lehetővé, ezt egészíti ki a dobozka plusz két töltéssel; így összesen 15 órányi zenehallgatás lapul a zsebünkben egy full töltéssel. Ez bizony nem rossz adat, bőven bírni fogja szusszal addig, amig újra töltőre tudjuk dugni – ezt egyébként microUSB porton keresztül támogatja az eszköz (ellentétben az utóddal, a 75t-vel, ami már USB-C megoldást kapott).

A bal oldali egység 5.8 gramm, míg a jobb oldali 6.5 gramm – a különbséget fülbe téve nem fogjuk érezni. A tok szintén pehelysúlyú, a maga 67 grammjával még a nadrágzsebet sem fogja lehúzni. A Bluetooth 5.0 kapcsolat adott, akárcsak a Multi-connect lehetőség. Utóbbi ad lehetőséget arra, hogy egy időben akár 2 eszközhöz is csatlakoztatni tudjuk a 65t-t. 4 mikrofon próbál gondoskodni a hívások zavartalan lebonyolításában, ezen felül van szoftveres zajszűrés is. Ez utóbbi véleményem szerint elég jól működik vonaton, metrón, bármilyen olyan környezetben ahol monoton háttérzaj van jelen – ugyanakkor a hívások minősége véleményem szerint nem túlzottan jó. Mi jól halljuk a másik felet, a túloldalra viszont nem mindig megy át a normál beszédhangerővel mondott infó – vagy ha jön egy motoros vagy hangosabb autó az utcán akkor azzal a zajjal együtt a mi hangunkat is erőteljesen szűri a szoftver. Így ha mondjuk irodában, otthon vagy akár autóban használjuk hívásra az eszközt akkor nem fogunk különösebb problémát tapasztalni – ellenben utcán már lesznek fennakadások. Emiatt hívásra nem mondanám tökéletesnek a 65t-t, ha készek vagyunk kompromisszumra akkor adott ez a funkció is. Amit egyébként szoftveresen is megtámogattak, tök jól működik egyébként az, amikor a mi hangunkat is bekeveri a hangszóróba a szoftver. Így nem lesz furcsa telefonálás közben, hogy a mi hangunkat valahol tompán belülről halljuk míg a másik fél hangja a fülünkben jelenik meg. Ez elsőre furcsának tűnhet, de ezek a TWS megoldások elég jól kizárják a külvilág hangjait, ezáltal a mi hangunkat is, és így egy szimpla telefonbeszélgetés elég idegennek hathat elsőre. Ezen segít az említett funkció, ami mint mondtam, teljesen jól működik.

A telefonhoz való kapcsolódás teljesen automatikus, elég kivenni a töltőkapszulából és máris üzemkész. Ha pedig kivesszük a fülünkből az épp játszott zene leáll, visszahelyezve a lejátszás folytatódik; ezt a funkciót nagyon szeretem, ha valaki épp megszólít minket menet közben elég csak kikapni az egyik oldalt a fülünkből majd a verbális zaklatás után visszatenni – a zene pedig ott folytatódik ahol abbahagytuk.

Bluetooth 5.0 kapcsolat illetve SBC és AAC (iPhone vonalon) kodek hivatott minőségi hangélményt nyújtani, ami egyébként zenehallgatásnál abszolút meg is van. Van közép és magastartomány éppúgy, mint dübörgő basszusok. Sok féle zenei stílust szoktam hallgatni de a sok méllyel rendelkező darabok éppúgy tetszettek mint a szimfonikusabb zenék. A hangerő is ok, még egy egységet talán el tudnék viselni a csúszkán de én az a típus vagyok aki baromi hangosan szereti hallgatni a zenét – ezzel együtt soha nem éreztem, hogy a 65t halk lenne. Sokaknak fájó pont lehet az aptX kodek hiánya és azzal minden bizonnyal még szebben szólna az eszköz, de ezt a kodeket a 75t sem kapta meg.

A Jabra Elite 65t hagyományos nyomógombokkal operál, és szerencsére ezek a gombok elég érzékenyek ahhoz, hogy ne kelljen túl erősen megnyomni őket, amivel csak azt érnénk el, hogy benyomjuk az egész egységet az agyunkba. Lehet megállítani/indítani a zenelejátszást, hangerőt változtatni, track-et léptetni előre-hátra, na és persze hívást fogadni/elutasítani.

Szoftver

Az Elite 65t nagy előnye a szoftverben rejlik. Míg az olcsóbb TWS-ekhez általában nincsen semmilyen szoftver, a Jabra itt elérhetővé tette a Sound+ néven futó alkalmazását.

A dizájn átlátható, a funkciók pedig magukért beszélnek. A főoldalon a legtöbbet használt funkciók kaptak helyet, láthatjuk a töltöttségi állapotot, ki- és bekapcsolhatjuk a hang áteresztését (ezzel beszűrődnek a külvilág zajai zenehallgatás közben, irodai munka közben jól jön), és van equalizer is amit vagy szabadon állítunk be az ízlésünknek megfelelően, vagy választunk egy előre megadott preset-et.

A programból tudunk firmware-t frissíteni, hangasszisztenst beállítani és itt található a manual is aminek segítségével percek alatt megtanulható az eszköz kezelése. A Headset settings részbe is érdemes bekukkantani, itt megadható például, hogy ha kivesszük az eszközt a fülünkből, akkor a zene megálljon vagy csak legyen néma. Külön részt kapott a Call experience, itt a saját hangunk bejátszásának lehetőségét (és annak erősségét) adhatjuk meg, illetve ehhez is tartozik egy 3 lehetőséget felkínáló preset (alap/több magas/több mély). A Headset assistance fül alatt pedig megadható, hogy ha valaki hív, akkor a neve beolvasásra kerüljön-e vagy ne. A hívást egyébként hanggal is lehet fogadni az Answer paranccsal, vagy elutasítani az Ignore-ral.

Magával a szoftverrel sosem volt bajom, nem fagyott meg, nem dobott ki, az EQ beállítások azonnal átmennek, minden szépen és simán működik ahogy kell.

Összegzés

A Jabra Elite 65t egy kiforrott és hibáktól mentes TWS. Vannak ugyan hiányosságai de semmi olyan, ami eltántoríthatna a vásárlástól – sokszor kedvezményes áron is ki lehet fogni, mióta a 75t megjelent. A hangerő megfelelő, a hangzás is jó (ami igazán az EQ használata után lesz még jobb) és bár az 5 órás használati időnél bőven van jobb a piacon, szerintem a legtöbb embernek ez elegendő. Ha sokat telefonálunk, akkor még mindig nem a TWS a legjobb megoldás, de kábelek nélküli zenehallgatásra a 65t nagyon is megfelel.

KÜLSŐ
8.5
SZOFTVER
9
HANGZÁS
8.7
AMI TETSZETT...
Stabil Bluetooth kapcsolat, nincs szakadás, recsegés, eltűnő hang
Jó hangzás
Szoftveres tudás
Kényelmes viselet, nem esik ki a fülből mégis stabilan rögzül
...ÉS AMI KEVÉSBÉ
A tok nyitása kétkezes és nincs benne mágnes ami a fülhallgatót a helyén tartja
MicroUSB csatlakozó
Azért egy aptX beleférhetett volna
8.7
ENNYIRE JÓ
Zsolnay Lászlóhttps://androtech.hu
Android kedvelő és általános techb*zi - akit érdekel minden technológiai újítás, legyen az hasznos, vagy kevésbé hasznos. A mindennapokban egy Huawei Mate 20 PRO-t és egy Galaxy Watch Active 2-t használok.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Írd be a hozzászólásod!

KÜLSŐ
SZOFTVER
HANGZÁS
Final Score
Kérlek írd be újra a neved

Legutóbbi cikkek

Megújult a Playstation app

A PS5 közeledtével a Sony frissíti a PS fiókhoz tartozó applikációt is. Új a dizájn és bekerült a chat rész is.

Már a Huawei Mate40 Pro a legjobb okostelefon fotózásra és videózásra a DxOmark szerint

Az új zászlóshajó készülék elő- és hátlapi kamerája is világelső lett

Bemutatkozott a Mate40 sorozat és egyéb újdonságok

Huh. Az egy órás stream végére azt gondolom megint mindenki elégedetten csettinthet a kínaiak...

Pár perc és kezdődik a Huawei Mate40 Series stream

Nemsokára kezdés, és bár már ismerjük a külsőt és nagyrészt a belsőt is, a részletek minden bizonnyal...

Megérkezett az ANC frissítés a Jabra Elite 75t-re

Immáron nem csak passzív, de aktív zajszűréssel is rendelkezik a dánok TWS-e

Sok minden kiderült a Huawei Mate 40-ről a hivatalos bemutató előtt

Október 22-én minden részletre fény derül, de egyre kevesebb a homályos részlet

Legutóbbi tesztek

[teszt] Huawei P smart 2021

A Huawei már a jövő évre készül a középkategóriában.

[teszt] Jabra Elite 75t

Hatékony passzív (egy közelgő frissítés miatt hamarosan aktív) zajszűrés, kellemes dizájn és jó hangzás jellemzi a dánok TWS-ét.

[bemutató]HUAWEI FreeBuds Pro

Minőségi kialakítás, Qi töltés és jó hangzás jellemzi a Huawei legújabb eszközét.

További érdekes cikkekHASONLÓ
Ezek is érdekelhetnek