[bemutató]HUAWEI FreeBuds Pro

Minőségi kialakítás, Qi töltés és jó hangzás jellemzi a Huawei legújabb eszközét.

Az utóbbi időben gyakorlatilag mindenhonnan ömlenek a TWS eszközök – ismert és ismeretlen (vagy csak ázsiai régióban ismert) gyártók különféle megoldásai lepik el a piacot és próbálnak több-kevesebb összeggel megrövidíteni minket a kasszánál.

Napjainkban már elmondható, hogy az átlag felhasználónak simán ajánlható egy ilyen vezeték mentes megoldás a telefonhoz kapott hagyományos helyett, és az esetek nagy részében a kényelem mellett még jobb hangzással is gazdagodunk.

A drágább variánsok már hosszabb üzemidőt, még teltebb hangzást és akár aktív zajszűrést is ígérnek adatlapjukon – aztán ebből vagy megvalósul valami vagy nem. Mostani bemutatóm alanya egy újdonság a Huawei háza tájáról ami elegáns kialakítással, kiváló hangzással, vezetéknélküli töltéssel és hatékony zajszűréssel kecsegtet; lássuk a fentiek közül mi valósul meg a gyakorlatban!

Külső, tok

A meglehetősen kisméretű dobozban a hagyományos felhozatallal találkozhatunk: a tok (és benne a két fülhallgató) mellett kapunk egy USB-C kábelt, S/L méretű szilikon harangot és némi papír alapú támogatást.

Hozzám Silver Frost színben jött az eszköz, ezen kívül még Ceramic White és Carbon Black színben lesz a boltok polcain. A tok kézbe fogva masszív benyomást kelt, a nyitómechanika szépen és határozottan teszi a dolgát; persze ez egy vadiúj darab volt, így előre nem tudom megmondani idővel a nyitási mechanizmus mennyire fárad el – de azt gondolom van mögötte elég tervezőmérnök, hogy ez az idő elteltével se okozzon gondot. Mivel Huawei készülékkel használtam így adott volt a könnyű párosítás, ami gyakorlatilag egy felbukkanó ablak nyugtázását jelenti a telefonon a fedél felnyitását követően. Na persze enélkül sem lenne túl nagy tudomány egy Bluetooth eszközt párosítani, de végülis így még kényelmesebb. Az eszközhöz való szoftver beszerzése már egy másik történet volt, de arról majd később.

A fülhallgatók úgymond pálcikás kialakításúnak mondhatók ami eddig kevésbé volt a kedvencem; de szerencsére a szárak itt meglehetősen rövidek, és azt kell mondjam ezzel a fajta kialakítással is sikerült 3 másodperc alatt megbarátkoznom. A cucc nem néz ki bután fülbe téve sem, kellemesen kompakt kialakítást kapott de a belbecs sem rossz papíron, sőt.

11mm-es meghajtó dolgozik 3 mikrofon által megtámogatva (kettő a zajszűrésben játszik szerepet) a hangok pedig 5.2-es szabványú Bluetooth kapcsolaton keresztül érkeznek. A késleltetést 180ms-ben adta meg a Huawei, videót nézve egyébként nem vehető észre csúszás a látott anyaghoz képest.

A tok maga támogatja a vezeték nélküli töltést (nem csak Huawei töltővel működik), ezen keresztül 2W-tal, míg USB-C-n keresztül 6W-tal tölt – ez utóbbi azt jelenti, hogy 30 perc alatt tele lehet tölteni a kis dobozkát. Zenehallgatásnál közel max hangerőn cirka 4 óra rejtőzik a fülesekben – a bekapcsolt ANC jelentősen képes befolyásolni a használati időt de ez minden hasonló eszköznél így történik. Kikapcsolt ANC mellett egyébként 7 órát ígér a gyártó.

Szoftver

Megmondom őszintén, a manual-t elég ritkán nézem át egy adott termék esetében mert szeretem ezzel is felmérni, mennyire intuitív egy adott eszköz kezelése – ezúttal azonban kénytelen voltam utánanézni a Huawei FreeBuds Pro kezelésének.

Magát a szárat kell simogatni és nyomkodni, a dolog tehát elvileg egyszerű és adja magát. Mégis, akárhogy próbálkoztam, nehezen vette be a parancsokat, vagy egyáltalán nem történt semmi. Pár sor elolvasása után aztán kiderült merre érdemes tapogatózni, és utána már nem volt fennakadás. A nyomással történő funkcióváltást egy kattanást imitáló hang is nyugtázza, így némi gyakorlattal már magabiztosan kezelhető a füles, főleg, ha végigcsináljuk az oktató anyagot. A lényeg, hogy a csippentést ne érintésnek fogjuk fel, hanem inkább határozott nyomásnak.

A különféle gesztusokkal tudunk hangerőt szabályozni, hívást fogadni/elutasítani, zenét megállítani/léptetni előre-hátra. Mivel a FreeBuds Pro meglehetősen jó minőségű aktív zajszűrést is kapott, ezt 4 lépésben tudjuk szabályozni. Dinamikus módban a szoftver a környezeti zaj alapján magától állítgatja a szűrés erősségét, tehát ez nevezhető lényegében az automata módnak. A Kényelmes ideális a kevésbé zajos helyekhez, az Általános a zajosabb, míg az Ultra a nagyon zajos helyszínekre van tervezve.

Mivel a passzív zajszűrés is eléggé jól izolál így helyet kapott egy Éberség mód is. Ez gyakorlatilag digitálisan bejátssza a külvilág hangjait ami jól jöhet ha hirtelen valaki megszólít minket vagy a forgalom zajait szeretnénk hallani. Ilyenkor kissé mesterkélt és érezhetően digitális lesz minden beérkező hang, ami elsőre kissé furcsa hatást kelt, kb. ilyen érzés lehet hangügyileg némi Ayahuasca gomba elfogyasztása is.

A Viselésérzékelés is a szoftverben aktiválható, ez felel azért, hogy a zene megálljon ha az eszközt kivesszük a fülből, majd visszahelyezve azt, folytatódjon. Ez ebben az árkategóriában elvárt feature, olcsóbb eszközöknél jellemzően kihagyják ezt. Fontos megemlíteni, hogy ehhez a funkcióhoz a FreeBuds Pro adatlapja szerint EMUI10 vagy újabb rendszer szükséges!

A TWS-ek esetében (de ez végülis igaz minden fülhallgatóra) fontos a megfelelő fülbe helyezés; mind a hangzás mind a zajszűrés a megfelelő behelyezéssel és jól illeszkedő harangokkal lesz optimális. Aki már életében használt fülhallgatót az vélhetően tisztában van ezzel és ránézésre meg is tudja mondani, melyik szilikon betét lesz a megfelelő számára. Ha mégsem, akkor a szoftver ilyen irányú segítséget is képes nyújtani, hiszen van egy úgynevezett Betétilleszkedési teszt aminek során egy rövid hanganyag kerül bejátszásra és a program jelzi számunkra, ha valami nem oké.

Telefonáláskor mi kiválóan halljuk a másik felet, némi háttérzaj vagy a forgalom zaja azonban át fog menni a másik oldalra. Otthoni vagy általános irodai környezetben azt gondolom nem lesz probléma, ha pedig mondjuk útépítő munkásként töltjük mindennapjainkat akkor minden bizonnyal hamar képbe kerülünk a technológiai korlátokkal.

A hangzás az, amiről ilyenkor nehezebb írni mert mindenki más hangerőt, basszust vagy részletező hangzást vár el egy fülhallgatótól. Én általában abból indulok ki, hogy akinek külön igényei vannak az célirányosan vásárol olyan tényezők alapján amik az átlag vásárlónak már esetleg nem is mondanak semmit. A Huawei FreeBuds Pro egy erősen mély-orientált füles talán már-már túlzottan is. A sok mély jellemzően rányomja a bélyegét az egész hangképre, sok részlet hajlamos eltűnni a középtartományból, így aki kiegyensúlyozott hangzást keres az ne feltétlenül erre nézelődjön. A hangerő teljesen rendben van, nem igazán éreztem azt sosem, hogy mennék még feljebb. 100%-os hangerőnél egy kissé változik a hangkép egyébként, és a basszus kicsit háttérbe szorul, de semmi kirívóra nem kell gondolni csak észrevehető.

Összegzés

Összességében egy nagyon jó TWS a Huawei FreeBuds Pro főként, ha bass-head-ek vagyunk. Vannak kényelmi funkciók amik igazán Huawei készüléknél jönnek elő, a Viselésérzékelés mondjuk hiányozna, de a gyors összepárosítás nélkül viszont lehet élni.

A pontos hazai árazás a cikk írásakor még nem ismert, külföldi előrendelős árak alapján 60-65000 forint környékére tippelném. Ebben az ársávban már azért elég szoros a verseny, de a FreeBuds Pro hozza azt, amit a kategóriatársak kínálnak ennyiért.

KÜLSŐ
8.5
SZOFTVER
7.5
HANGZÁS
7.5
ÉS SZERINTED?0 Votes
0
AMI TETSZETT...
Qi töltés
Minőségi kialakítás mind a tok mind a fülhallgatók esetében
ANC megléte
...ÉS AMI KEVÉSBÉ
A hangja lehetne kissé kiegyensúlyozottabb
A tokból kivétel néha kényelmetlen
Nincs aptX kodek
7.8
ÉRTÉKELÉS:
Zsolnay Lászlóhttps://androtech.hu
Android kedvelő és általános techb*zi - akit érdekel minden technológiai újítás, legyen az hasznos, vagy kevésbé hasznos. A mindennapokban egy Huawei Mate 20 PRO-t és egy Galaxy Watch Active 2-t használok.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Írd be a hozzászólásod!

KÜLSŐ
SZOFTVER
HANGZÁS
Final Score
Kérlek írd be újra a neved

Legutóbbi cikkek

Megújult a Playstation app

A PS5 közeledtével a Sony frissíti a PS fiókhoz tartozó applikációt is. Új a dizájn és bekerült a chat rész is.

Már a Huawei Mate40 Pro a legjobb okostelefon fotózásra és videózásra a DxOmark szerint

Az új zászlóshajó készülék elő- és hátlapi kamerája is világelső lett

Bemutatkozott a Mate40 sorozat és egyéb újdonságok

Huh. Az egy órás stream végére azt gondolom megint mindenki elégedetten csettinthet a kínaiak...

Pár perc és kezdődik a Huawei Mate40 Series stream

Nemsokára kezdés, és bár már ismerjük a külsőt és nagyrészt a belsőt is, a részletek minden bizonnyal...

Megérkezett az ANC frissítés a Jabra Elite 75t-re

Immáron nem csak passzív, de aktív zajszűréssel is rendelkezik a dánok TWS-e

Sok minden kiderült a Huawei Mate 40-ről a hivatalos bemutató előtt

Október 22-én minden részletre fény derül, de egyre kevesebb a homályos részlet

Legutóbbi tesztek

[teszt] Huawei P smart 2021

A Huawei már a jövő évre készül a középkategóriában.

[teszt] Jabra Elite 75t

Hatékony passzív (egy közelgő frissítés miatt hamarosan aktív) zajszűrés, kellemes dizájn és jó hangzás jellemzi a dánok TWS-ét.

[bemutató]HUAWEI FreeBuds Pro

Minőségi kialakítás, Qi töltés és jó hangzás jellemzi a Huawei legújabb eszközét.

További érdekes cikkekHASONLÓ
Ezek is érdekelhetnek