[teszt] HUAWEI Watch GT 2 Pro

A Huawei új okosóráját pár órával ezelőtt jelentették be, de volt szerencsém az elmúlt 1 hétben tesztelgetni. Lássuk szerintem milyen lett!

A Huawei mostanság kérdés nélkül meglehetősen nehéz helyzetben van. Szépen lassan az USA (és ezzel együtt a technológiai óriások) elvágtak tőle minden lehetőséget, hogy készülékeket tudjanak gyártani. Illetve tudnak, persze, de a sok licenc miatt nem tudják már a polcról levenni a megszokott szoftvereket vagy akár hardvereket; ez pedig igencsak megnehezíti a dolgukat.

Mivel tech blogot készítek különösebben nem szeretnék belemenni abba, hogy milyen jó (és régi) trükknek számít az, hogyha elővesznek valami sz*rságért akkor találj ki egy nagyobbat, mutogass a másikra, és mindenki a másik felé fordul majd. Nem szeretném különösebben kiemelni, hogy amikor a Huawei neve valóban ismert lett a világon az emberek között, és hamarabb vettek Huawei készüléket mint iPhone-t vagy Samsungot (true story abból az időből amikor épp Telenor-os salesman voltam), az bizony nem esett jól bizonyos országoknak/régióknak/cégeknek. Ne forszírozzuk azt sem, hogy az egész lavina akkortájt indult el, amikor a Huawei világszinten elérte a 2. helyezést az okostelefon eladásokban, ezzel a giganagy Apple-t is megelőzve – és vélhetően nem álltak volna meg azután sem. Az pedig már csak egy furcsa párhuzam, hogy a világot erősen befolyásoló ország élére egy olyan ember került, aki vagyonát és tekintélyét pont annak köszönhette, hogy épp milyen pénzügyi manővert képes véghezvinni az adott területen; egy ízig-vérig üzletember tehát, aki minden bizonnyal az üzleti életből hozott lépésekkel szeretné megvédeni a “cégét”, az Amerikai Egyesült Államokat.

Ehh, elkalandoztam, őszintén sajnálom, és ígérem több politikai felhang nem lesz; csak hatalmas kérdőjellel a fejem felett figyelem az elmúlt évek történéseit, és nem, nem kívánok senkit védeni (minden bizonnyal mindegyik félnek megvan a maga csontvázas szekrénye), de ami a Huawei körül történik az semmiképp sem egészséges, és nem csak a cégre nézve gondolom annak…

Na de vissza cikkem tárgyához, a Watch GT 2 Pro-hoz. Abba a szerencsés helyzetbe kerültem, hogy a konkrét bejelentés előtt keresett meg a hazai képviselet, hogy lenne egy ilyen cucc, van rajta még egy hét NDA meg minden, de utána írhatnék róla. Persze az ilyen dolgok nekem mindig baromi jól esnek, itt vagyok én a kis egyszeri blooger, a kis egyszeri oldalammal, és az országból én vagyok az egyike annak a kevés embernek, aki ilyen helyzetbe kerül. Önerőből, hobbiból. Jól esik na, és persze, hogy örömmel vettem a dolgot. 🙂

Az elődhöz is volt szerencsém anno, és bár tetszett mert egy elegáns óráról beszélhetünk, volt némi negatív felhang a tesztben. Nem volt mindig oké a reszponzivitás, és a töltés is lehetett volna wireless; örömmel jelentem, hogy ezt a két dolgot sikerült eliminálni.

Igen, megérkezett végre a Watch GT sorozatba is a Qi töltés – ez pedig azt jelenti, hogy az órát elegendő feldobni akármelyik meglévő wireless töltőnkre (és tudom, hogy neked is van otthon legalább kettő) és máris kúsznak bele az éltető elektronok.

Túlzottan sűrűn egyébként nem kell majd etetnünk, lévén az üzemidő 14 nap a cég szerint – és azok alapján amit az elmúlt héten láttam, ez reálisnak is mondható. Egy nap alatt nálam cirka 8%-ot esett a töltöttség, ugyanakkor fontos megemlíteni, hogy ami az óra előnye az a hátránya is egyben.

Keveset fogyaszt de miért? Mert nem nyomkodod olyan sokat és zárt a rendszer. De miért nem nyomkodod olyan sokat? Mert zárt a rendszer és nem tudsz rá programot tenni amit nyomkodhatsz…

Okosóra vagy okosóra kinézetű okoskarkötő?

Remélem sikerült követni a dolgot, de igen, a Watch GT 2 Pro maradt a LiteOS rendszernél, ami nagyon jó, baromi keveset fogyaszt, de amit a dobozból kivéve tud… azt fogja tudni minden felhasználónál minden esetben. Nincs az, hogy én sokat sportolok (jah persze) és ezért fent van 3 edzést segítő program. Te sokat hallgatsz zenét Spoti-n ezért neked az lesz rajta. Hát nem lesz. A harmadik meg gerjed a kiscicás hátterekre így neki olyan számlapokból lesz 254 darab. Neki se lesz.

Amit látsz, amit most tud az óra, az ennyi lesz, ezért mindenkinek el kell dönteni elég-e ez a tudás. Mert azért ez sem kevés, de valljuk be van némi alapja azoknak a kommenteknek amikben az szerepel, hogy a zárt rendszeres órák nem mások, mint nagyobbra hízlalt, óra formába csomagolt aktivitást mérő karkötők. À la Miband, vagy, hogy valamelyest házon belül maradjunk, Honor Band (valahányadik iterációja). És valóban, ha összehasonlítom a kettőt akkor kiderül, hogy a Watch GT 2 Pro hamarabb kerülne közös halmazba egy okoskarkötővel, mint bármelyik Wear OS vagy Tizen rendszerű órával.

Nem mondom, hogy ez baj, csak kissé pazarlásnak érzem. És azért érzem annak, mert egy ilyen gyönyörűen kidolgozott óratest megérdemelné, ha a belseje, a lelke, sokkal többet nyújtana, sokkal inkább lenne bővíthető és személyre szabható. Ha ez az óra kapna mondjuk egy Tizen szintű rendszert… nem csak nekem lenne meg a következő okosórám, hanem még sok millió másik vásárlónak is. Mert a kinézet nálam telitalálat. Relatív vékony csuklóm van, ezért a nagyobb, buflák órák hülyén állnak. Persze van akinek tök jól áll egy Galaxy Watch, nekem már kissé túl hangsúlyos.

Ez a Huawei óra már megint úgy tud relatív nagy méretű lenni, hogy vékony marad, optikailag nem tűnik hatalmasnak, az oldalsó gombok nem állnak ki mintha antennák lennének ’76-ból. És úgy általában az egész nagyon minőségi, mind az összerakást mind az anyaghasználatot tekintve. Szóval a külső egy hatalmas pirospont, mert ez az a forma amire kb. mindenki elégedetten bólint; a gyurmás srác a kondiból ugyanúgy meg fogja nézni mint a geek miután átjátszotta a hétvégét anya alagsorában és alig lát a napfénytől. A szíj (természetesen) szabvány 22mm-es darab, így bármikor lecserélhető fémre vagy szilkonra. De az alap bőr nagyon illik hozzá, főként ebben a szürke színben. Tapintásra puha és kellemes, de strapabírónak is tűnik; egy ideig nem kell majd kukázni ebben biztos vagyok.

Az órát magát ugyanúgy kell használni mint bármilyen okos eszközt ami a karunkra aggatható – 2021 előszobájában ezt már nagyon nem kell részleteznem szerintem. Jobbra/balra lapozgatva érjük el a különféle felületeket, ami mind mind más információt adnak számunka. Mennyit lépkedtünk aznap, felment-e a pulzusunk az előbbi idiótától a forgalomban, hány fok van és hasonlók.

A felső gomb megnyomása után jutunk el a programok listájához, van SpO2 mérés, stresszintmérés, légnyomás, stopperóra, iránytű, zseblámpa, telefon kereső vagy akár zenelejátszó. Ez utóbbi offline story, tehát a telefonunkon vagy az órán tárolt zenéket fogja kezelni. Online szolgáltatás (Spotify, Deezer stb.) nem játszik.

Akár telefonálni is tudunk az órán keresztül, de fontos megjegyezni, hogy az óra nem a telefonról szedi a telefonkönyv adatait; 10 számot adhatunk meg a Huawei Egészség programban és utána ezekből tudjuk kiválasztani a hívott felet. Ha ezen kereten belül vannak a leghívottabb számok akkor ok, ha a telefonkönyv mind a 438 bejegyzését használjuk random módon akkor szívás. Maga a hívás minősége egyébként teljesen rendben van, minket is jól hallanak mi is jól halljuk a másik felet, a hangerő is elegendő. Esetleg ha afrikai bányába mennénk a hétvégére akkor ott elnyomja a szivattyú hangja, de normál helyzetben simán használható.

Az óra által begyűjtött adatok (edzések eredményei, pulzus adatok, alvásminőség-mérés) a telefonon lévő Huawei Egészség alkalmazáson belül tekinthetők meg. Már említettem a múltkori Watch GT 2 tesztben is, hogy ez a felület régi ismerősöm a Honor Band miatt, nincs is vele semmi problémám. Átlátható letisztult program, az óra esetében annyival bővül a tudása, hogy innen tudjuk bővíteni az óralapokat is.

Nem fogom azt mondani, hogy kevés van, mert hazudnék; inkább azt mondom, hogy kevés van, ami elnyerte a tetszésemet – de az ízlés szerencsére különböző. Általánosságban úgy jellemezném, hogy kevés a layer az óralapokon, kevés a játék a színekkel és a formákkal – egy részük pedig minden bizonnyal csak a gyerekeknek áll jól. Viszont ha szeretnénk mondjuk személyessé tenni az órát azzal, hogy saját képet teszünk be háttérképnek, erre van lehetőség. Sőt NFC segítségével könnyedén át is küldhető az órára. Így akár a szőrös karod is lehet háttérkép és te lehetsz a legmenőbb az átlátszó óráddal! Jó nem. De berakhatsz mondjuk egy képet a gyerekről/állatról/autóról. Vagy ilyesmi.

Egy szó mint száz, a komoly és elegáns külsőhöz nehéz igazán passzoló számlapot találni. Az AoD óralapot külön tudjuk beállítani, tehát nincs az, hogy az adott óralapnak van saját AoD verziója és automatikusan az lép életbe x másodperc után. Ami pozitív a történetben, hogy mi magunk adhatjuk meg alaphelyzetben milyen watchface jelenjen meg, legyen az akár egy egyszerűbb változat – míg felélesztve az órát láthatunk egy részletesebb infót mutató variánst. Az ötlet nem rossz, de konzisztencia szempontjából nem a legjobb megoldás, és érezhető, hogy az óralap mögött álló szoftverkörnyezet áll gyenge lábakon.

Sportolásban otthon van

Amiben nagyon erős a Watch GT 2 Pro az kétségkívül a sportolás monitorozása. Amit el lehet képzelni, az támogatott az óra által: séta, futás, kerékpározás, úszás medencében, nyílt vízben, mászás, hegyi túra, síelés, snowboard, sífutás, triatlon, elliptikus, evezés, és egy halom fitnesstermi edzés; spinning, sétálógép, lépcsőző, HIIT, jóga… fel sem sorolok mindent mert tényleg rengeteg van, és nagyon soknak van kül- és beltéri verziója is. GPS segítségével az útvonalat is megkapjuk az Egészség alkalmazásban így tényleg jól nyomonkövethető mikor, hol és milyen hatékonysággal sportoltunk.

Amit még külön kiemelnék az a különféle előre összeállított edzésterv. Az órán kiválasztjuk például a Futás/Gyaloglás – Kezdő menüpontot, és szépen látni fogunk egy 9 pontból álló edzéstervet. 3 perc gyors gyaloglás majd 2 perc kocogás, aztán megint 2 perc gyors gyaloglás és így tovább. Ez persze a kezdő pakk ami hozzászoktat a futáshoz, vannak jól keményebb sorozatok attól függően milyen szintet választunk – egy HIIT futás 23 perces és kocogás/sprintelés váltogatására fókuszál.

Vannak olyan helyzetek amikor az óra magától megkérdezi, hogy most épp edzünk-e; a pékségbe menet kicsit meglepett, hogy ő most megkérdezi indítok-e edzést. Ha edzést indítunk akkor egyébként hanggal is a tudtunkra adja hogy állunk, mire kell váltanunk és hasonlók.

Kinek jó és kinek nem?

A Watch GT 2-nek alapvetően 3 erőssége van és ha ezeket keresed egy ilyen eszközben akkor nem mehetsz el a Huawei újdonsága mellett. Az egyik a kinézete ami szerintem kenterbe veri sok társát legyen az bármilyen rendszerrel megáldott. A másik pozitívum az edzések kezelése, monitorozása, azok segítése, érezhetően ezt az oldalt szerették volna nagyon kidomborítani a kínaiak. A harmadik pedig kérdés nélkül az üzemidő; átlagos használattal simán megvan a két hét, manapság pedig marha jó érzés, ha valamit nem kell naponta tölteni.

Alapvetően próbálok elvonatkoztatni a teszteknél attól, hogy mi az ami nekem tetszik. Igen, egy teszt elkerülhetetlenül szubjektív, de kiemelten kéne kezelnem egy eszköz rossz tulajdonságát amiatt, mert a jó tulajdonságai nálam nem érnek annyit mint másnak? Abszolút nem, és ezért is szeretném, ha mindenki a helyén kezelné a Huawei újdonságát.

Ez az óra azoknak készült akik kihasználják a sport tracking funkciókat de a 15 ezer forintos band-eknél többre vágynak mind kinézetben mind funkcionalitásban.

Nem való azoknak akik nem törődnek bele, hogy egy rendszer úgymond “as is“. Lesznek óralapok de ha láttál már komolyabb rendszert akkor kicsit meh. Tudsz zenét lejátszani de előtte át kell másolnod a zenéket rá (régi idők mp3-jai, egyesüljetek!), semmi online huncutkodás.

Semmi hatalmas negatívum, semmi kibírhatatlan, csak ezzel a formával kicsit kihagyott ziccer – hangsúlyozom, részemről, mert másnak lehet pont az egyszerűsége lesz a pozitívum és ha csak a sporttevékenységet szeretnénk monitorozni arra simán megfelel, sőt.

Ami még kérdéses az az ár, hisz jelent teszt írásakor még nem jelentették be a készüléket, így árat sem tudok. Az pedig sok mindent képes eldönteni – de félő, hogy a zafírüveg előlap, a titánium készülékház és a kerámia hátlap együttese nem kedvez majd az árcédulának.

Kieg.: közben befutottak az első nemzetközi tesztek is, ahol 330 dolláros árat vetítenek elő.

 Huawei Watch GT 2 Pro
Kijelző1.39-inch AMOLED
Felbontás454×454, 326 ppi
Memória / Tárhely4GB ROM (2GB elérhető), 32MB RAM
Akkumulátor kapacitás455 mAh
Wireless töltés
SzenzorokAccelerometer
Gyroscope
Magnetometer
Heart rate sensor (PPG)
Barometer
Ambient light sensor
Capacitive sensor
GPS
Bluetooth 5.1
Mikrofon
Hangszóró
Vízállóság5 ATM
KompatibilitásAndroid 4.4+ és iOS 9.0+
Méretek és súly46.7mm x 46.7mm x 11.4mm
52g (szíj nélkül)
AnyagokKészülékház: titánium, kerámia, zafírüveg
Szíj: fluoroelastomer/bőr/titánium

Huawei Watch GT 2 Pro
Összegzés
Ha tetszik az átlag okoskarkötő funkciója de nagyobb méretben szeretnéd, több (de nem bővíthető) tudással, mindezt ízlésesen becsomagolva - akkor feltétlenül tapogass meg egy Huawei Watch GT 2 Pro-t. 😉
KÜLSŐ
9.5
SZOFTVER
6
HARDVER
8.5
ÉS SZERINTED?0 Votes
0
AMI TETSZETT...
Külső
Wireless töltés
Edzéstervek sokasága
A kijelző magas felbontása
Hosszú üzemidő
...ÉS AMI KEVÉSBÉ
Igazából egy okosórába oltott okoskarkötő
8
ÉRTÉKELÉS:
Zsolnay Lászlóhttps://androtech.hu
Android kedvelő és általános techb*zi - akit érdekel minden technológiai újítás, legyen az hasznos, vagy kevésbé hasznos. A mindennapokban egy Huawei Mate 20 PRO-t és egy Galaxy Watch Active 2-t használok.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Írd be a hozzászólásod!

KÜLSŐ
SZOFTVER
HARDVER
Final Score
Kérlek írd be újra a neved

Legutóbbi cikkek

[teszt] Jabra Elite 85t

Még kényelmesebb forma, még hatékonyabb zajszűrés és alapértelmezetten wireless tölthető tok jellemzi a Jabra Elite 85t-t. Megéri vajon váltani a régebbi kiadásokról?

Már wifin is csatlakozik a Huawei legújabb okosmérlege

A Huawei Scale 3 minden korosztálynak személyre szabottan segít az egészség megőrzésében

Aszimmetrikus dizájnnal jön a Huawei új összehajtható telefonja

A Mate X2 legvékonyabb pontján mindössze 4,4 milliméter

[teszt] Xiaomi Mi Electric Scooter Pro 2

Vettem egy Xiaomi Mi Electric Scooter Pro 2-t és gondoltam megosztom a saját tapasztalataimat vele. Kezdő rolleresként mit érdemes tudni, mi alapján válasszunk típust és hasonló világmegváltó gondolatok.

Jövő héten jön az EKG és vérnyomásmérés A Galaxy Watch-ra

A sokak által (néha már-már hisztérikusan várt) EKG és vérnyomásmérés lehetősége a kezdetektől ott lapul a Watch Active 2-ben...

Lime – bérelhető elektromos roller amitől addikt leszel

Sokan mondták, hogy aki kipróbálta a Lime-ot, annak úgymond kapudrogként működött az elektromos rollerek világába. Gondoltam ezt ki kell próbálnom nekem is.

Legutóbbi tesztek

[teszt] Jabra Elite 85t

Még kényelmesebb forma, még hatékonyabb zajszűrés és alapértelmezetten wireless tölthető tok jellemzi a Jabra Elite 85t-t. Megéri vajon váltani a régebbi kiadásokról?

[teszt] Xiaomi Mi Electric Scooter Pro 2

Vettem egy Xiaomi Mi Electric Scooter Pro 2-t és gondoltam megosztom a saját tapasztalataimat vele. Kezdő rolleresként mit érdemes tudni, mi alapján válasszunk típust és hasonló világmegváltó gondolatok.

[teszt] Samsung Galaxy S20FE

Nagyon kíváncsi voltam a Samsung Galaxy S20FE-re, mert nálam is képbe került, mint lehetséges Mate 20 Pro utód - hogy végül megtörténik-e a váltás az a cikk végére kiderül.

További érdekes cikkekEzek is érdekelhetnek