[teszt] Jabra Elite 75t

Hatékony passzív (egy közelgő frissítés miatt hamarosan aktív) zajszűrés, kellemes dizájn és jó hangzás jellemzi a dánok TWS-ét.

Nemrégiben ráírtam a Jabra-ra, hogy nagyon szeretem a 65t-s fülhallgatómat amiről teszt is készült, nem lenne-e nekik elfekvőben egy Elite 75t mert érdekelne. A válasz üzenetben már a címet kérdezték hova küldjék, és így kaptam egy 75t-t ajándékba tőlük. 🙂 Eddig is kedveltem a céget de mondanom sem kell, még feljebb ugrottak a képzeletbeli listán…

Na de akár ajándékba, akár átmenetileg kapok egy tesztelni való cuccot, mindig őszintén próbálok hozzáállni, az adott termék előnyeit és hátrányait szem előtt tartva – nem lesz ez másként most sem.

Külső, kezelés, technikai adatok

Fontos megemlíteni, hogy hozzám egy idén augusztus végén leleplezett, úgymond frissített verzió került – ez annyiban tud többet az elődnél, hogy a tokot lehet Qi töltővel, vezeték nélkül tölteni. Én már önmagában megörültem az USB-C csatlakozó meglétének (az Elite 65t még microUSB-t alkalmazott, le is szóltam emiatt), de így azért még kényelmesebb az élet. A 62.4 x 36.6 x 27.0 mm méretű tok valamelyest kissebb hatású lett az elődhöz képest, szögletesebb formát kapott, a tetejét lecsapták. Az anyaga érzetre nem változott ami igazából nem is baj, kellemes tapintású maradt a felület.

A töltést egy apró kis LED jelzi az USB-C csatlakozótól balra, más visszajelzést nem fogunk találni – ha a pontos töltöttség érdekel minket, akkor a telefonon lévő program lesz ebben a segítségünkre. A tok a 65t-től eltérően kapott végre mágneseket, így a fedél záródása és a fülesek bölcsőben tartása is komfortosabb lett. Ez apróságnak tűnik ugyan, de aki használt már TWS-t mágneses rögzülés nélkül az tudja, hogy mennyivel biztonságosabb és gyorsabb ha egy apró kis mágnes “szippantja be” a helyére a kis bogyókat.

Az akkumulátor 7.5 óra zenehallgatást tesz lehetővé, a tokkal együtt pedig összesen 28 órán keresztül képes szolgálni minket a 75t. Mindezt úgy, hogy míg a tok az Elite 65t esetében 67grammot nyomott, a 75t esetében már csak 35 grammot mutat a mérleg.

A fülesek továbbra is nagyon kellemes méretűek, már a 65t sem volt valami nagy darab – az utód azonban még ennél is tovább ment, ugyanis 20%-kal csökkentették a dimenzióit. Ennek köszönhetően abszolút nem domborodik ki a fülből, szépen és elegánsan belesimul. A Jabra fülesei kiválóan hordhatók üzleti környezetben éppúgy mint sportolás közben és egyik szituációban sem fognak idegenül hatni.

A zenék léptetése, Hear Through ki/bekapcsolása és a többi funkció (részletesebben lentebb kitérek ezekre) vezérlése maradt nyomógombos megoldás, de az rögtön feltűnt, hogy kevésbé erősen kell megnyomni a fülben lévő egység oldalát mint kellett azt a 65t-nél. Ez is pozitív változás, mert bár problémám nem volt ott sem, sokan kényelmetlenül erősnek találták a nyomáspontot. Emiatt kellemetlenül benyomódott a fülbe az egész egység ha épp vezérelni akartunk valamilyen funkciót – itt már ezzel sem lehet probléma.

A teszt írásának pillanatában az Elite 75t csak passzív zajszűréssel rendelkezik, azonban a 85t bejelentésének kapcsán a Jabra azt is elárulta, hogy a 75t is megkapja az ANC funkciót egy októberi frissítéssel.

Ennek minőségéről egyelőre nem sokat tudni, ami biztos, hogy ez a megoldás nem lesz annyira fejlett, mint a 85t esetében, így annak egy basic változatával kell majd beérnünk – mindazonáltal szerintem nagyon örvendetes, hogy a gyártó nem csak szimplán azt mondja, hogyha kell az ANC akkor vedd meg a legújabb termékünket, hanem alap funkcióként ugyan, de biztosítja erre a modellre is. A frissítés megérkezéséről a Jabra 75t telefonos alkalmazása fog majd értesítést küldeni, de akár ezen az oldalon is követhető, hogy megjelent-e már az új firmware.

Szoftver

Az Elite 75t-hez tartozó szoftvert Sound+ néven fogjuk megtalálni a Play Store-ban. Továbbra is ez az egyik legjobb, legösszeszedettebb felület ami TWS kapcsán a látóterembe került – minden gyorsan és hatékonyan elérhető innen, és valamelyest még a testreszabhatóság is adott.

A Moments alatt 3 fő csoportot találunk: My Moment, Commute és Focus. Mindhárom esetében testre szabhatjuk a hangzást egy 5 sávos equalizer segítségével illetve ki- és bekapcsolhatjuk a HearThrough funkciót. Ez utóbbi felel azért, hogy a külső hangok a füles mikrofonján keresztül bejátszásra kerüljenek-e vagy sem. Ez jól jöhet olyan esetekben amikor szükséges hallanunk a külvilág zajait; irodában, közlekedés közben, stb. A HearThrough bekapcsolható a szoftverről de megadhatunk neki úgymond gyorsparancsot is – nálam például a jobb oldali egység háromszori megnyomására kikapcsolódik a zene és maximum érzékenységgel bekapcsol a HearThrough, majd újabb 3 nyomásra kikapcsol és visszatér a zene.

És el is érkeztünk oda ami szerintem a Jabra füleseinek egyik nagy erőssége, ez pedig a személyre szabhatóság. Nem kell azzal beérned amit a mérnökök megálmodtak, hogy ez a gomb ezt csinálja az meg amazt – igazából úgy állítod be ahogy neked jól esik.

Megadható például, hogy hívás közben mennyire dominánsan legyen bejátsszva a saját hangunk és milyen hangzás érvényesüljön telefonállás közben (Alap, több magas, több mély). Még az is megadható, hogy a hívás minőségének javítása érdekében a hívás alatt minden más BT eszköz lekapcsolódjon a telefonról, majd annak végeztével minden eszköz visszacsatlakozzon.

A MyControls alatt a már említett gombnyomások funkcióját tudjuk megadni. A 75t esetében egy, kettő vagy három gombnyomásra adhatunk meg parancsot és mindezt külön külön a két oldalra. Itt mindenkinek más lesz a kényelmes de érdemes beállítgatni a saját szokásainknak megfeleően hisz ezzel nagyban növelhető a komfortérzet és rövidül a “betanulási időszak”. A hangerőt egyébként a jobb/bal oldali gomb folyamatos nyomvatartásával tudjuk állítani. Kicsit nehezebb így a pontosabb hangerő adagolás az előd le/fel billentéséhez képest de számomra kb. mindegy mert a fülesek maximumra vannak állítva és a telefonon szoktam a hangerőt babrálni.

Ha hívás érkezne akkor ahhoz is kapunk egy külön testre szabható megoldást a fentivel megegyező logika mentén; a jobb oldali egységen egy gombnyomás a hívás fogadása, kettő az elutasítás, hárommal pedig a folyamatban lévő hívást tartásba téve fogadhatjuk az újat. A bal oldali fülesenn egyet nyomva némíthatjuk a mikrofont, kettőt nyomva a saját hangunk bejátszását kapcsolhatjuk ki/be. És mindezt úgy mixeled ahogy akarod, ha neked más esik kézre akkor beállítod úgy – szóval ez egy tök jó funkció.

A másik olyan dolog ami szinte kiált a személyre szabhatóságért az a hangzás. Igen, az EQ adott itt is és más gyártóknál is, de a 75t esetében van még egy MySound menüpont is. Ez gyakorlatilag egy hallásteszt (érdemes tehát teljesen csöndes környezetben elvégezni). A szoftver eltérő frekvencián játszik be hangokat és nekünk gombnyomással kell jeleznünk melyiket halljuk. A kor előrehaladtával is változik fülünk érzékenysége a különféle frekvenciák esetében, a Jabra pedig így próbálja megoldani, hogy a generikus hangzáson kissé túllépve magunkra szabhassuk a 75t hangképét.

A Find My Jabra menüpont alatt a térképen jelölni fogja azt a helyet ahol a fülesek utoljára lecsatlakoztak. Ez hasznos lehet ha nem találjuk a fülhallgatókat de fontos megemlíteni, hogy ez a funkció csak azt a helyet mutatja ahol az egységek leváltak a telefonról, nem valós idejű nymkövetésről van szó (a GPS adatok is értelemszerűen a telefonról származnak). E menüben egyébként van még egy hasznos apróság, a Locate by Sound. Ezt elindítva a fülesek magas frekvenciás hanggal próbálják a tudtunkra adni a lakás mely pontján rejtőznek – kevésbé rendmániás emberek szeretek fogják azt a lehetőséget.

Utolsónak hagytam a számomra legkevésbé hasznos funkciót, ez nem más mint a Soundscapes. Itt különféle előre felvett hangeffekteket tudunk lejátszani mint ventillátor zúgás, búvárkodás, az óceán hangjai vagy épp egy viharos délután esővel és mennydörgésekkel – de van még jópár más hanghatás is. Tulajdonképpen nem rosszak ezek csak számomra nagyon kevés olyan élethelyzet van amikor ezeket használnám, talán csak az ebook olvasás és a cikkírás lenne az amikor ezekhez nyúlnék.

A hangzás alapvetően egy nehéz kérdés, de szerintem bárki fogja kipróbálni az Elite 75t-t, az nem fog benne csalódni. Érdemes felkészülni azonban arra, hogy energikus mélyekkel operáló eszköz. Nem mondanám túlzónak, a mélyek nem ülnek rá a többi tartományra, nem tűnik el a közép vagy magas részleg… de a mély bizony néha beledübörög majd a fülünkbe. És én imádom ezt. Van kiegyenlített hangzású fülesem és abban is megtalálom a solog szépségét de sokszor azt érzem, hogy na ennél a zenei résznél bele kéne remegjen a dobhártyám… és aztán a katarzis elmarad. Nem úgy a 75t esetében; szépen szólnak a hangszerek, az énekhang, de amikor dübörögni kell akkor bizony dübörög. Mondanom sem kell, hogyha finomítani szeretnénk akkor az EQ segítségével elég rendesen átformálható a hangkép, és ami fontos; az a füles ami dübörgő mélyet ad még mindig visszafogható ha sok lenne. De az ami alapból sem dübörög az már sosem fog… Persze vannak szélsőséges esetek és van mikor olyan sok a mély, hogy akármit csinálunk sem lesz tökéletes mert a középtartomány egyszerűen nincs ott, nincs mit előhozni. Nem érzem ezt viszont a Jabra esetében; nagyon széles tartományt képes lefedni hangzásban és pont ettől lesz minden egyes alkalommal élmény a használata. Filmeknél olyan mintha egy kis mélynyomó lenne a fülünkben és természetesen szinkronban van a hang és a kép, nem kell csúszással számolnunk.

Azt már talán mondanom sem kell, hogy a viselés érzékelés is adott, tehát ha kivesszül a fülünkből megáll a lejátszás, visszahelyezéskor folytatódik.

Telefonálásnál is tökéletes a hang mindkét felet illetően. Nagyobb zajban, vonaton/metrón lehetnek azért visszakérdezések de átlag körülmények között jól vizsgázott az Elite 75t.

Összegzés

Szeretném még egyszer kiemelni, hogy a végkicsengés és a pontozás nem amiatt lesz pozitív mert a termékhez ingyen jutottam hozzá. Nem, a Jabra Elite 75t-nek alanyi jogon jár a dícséret, mert ha a 65t-t szerettem, akkor ezt egyenesen imádni fogom. Annyira sok kis apróságban lépett előre az elődhöz képest ami mindenképpen figyelemre méltó, ha pedig megérkezik az ANC funkció is akkor már tényleg az egyik legjobb TWS-ként hivatkozhatunk csak rá. Persze ennek az árát is megkérik, jelen pillanatban cirka 60 ezer forintért vehető meg a 75t nem Qi töltős változata – a cikkben szereplő verziót 220 Euróért lehet megvenni a Jabra oldalán.. Ez nagyjából reális összegnek mondható, és higyjétek el, valóban van különbség egy ennyibe kerülő TWS és mondjuk egy 10-20 ezerbe kerülő között. Pontosan emiatt is tervezem, hogy a következő TWS teszt alanya egy cirka 9000 forintba kerülő Edifier X3 lesz.

A Jabra Elite 75t pedig jogosan nevezhető napjaink egyik legjobb TWS vételének. Üzemidő, összeszerelés, Qi töltés a tokban na és persze a hangzás; mind pozitív pontjai az összképnek, ezért bátran merem ajánlani megvételre – nem fogsz benne csalódni.

KÜLSŐ
9
SZOFTVER
9
HANGZÁS
9
ÉS SZERINTED?8 Votes
8.4
AMI TETSZETT...
Qi tölthető tok (csak az újabb frissített modell)
USB-C
Még kisebb mint az előd de még tovább bírja
Jó hangzás (alapból kissé mély orientált)
Mágnesek a tokban
...ÉS AMI KEVÉSBÉ
A tok lehetne egy kissé masszívabb
aptX hiánya
9
ÉRTÉKELÉS:
Vásárlás
Zsolnay Lászlóhttps://androtech.hu
Android kedvelő és általános techb*zi - akit érdekel minden technológiai újítás, legyen az hasznos, vagy kevésbé hasznos. A mindennapokban egy Huawei Mate 20 PRO-t és egy Galaxy Watch Active 2-t használok.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Írd be a hozzászólásod!

KÜLSŐ
SZOFTVER
HANGZÁS
Final Score
Kérlek írd be újra a neved

Legutóbbi cikkek

[teszt] Jabra Elite 85t

Még kényelmesebb forma, még hatékonyabb zajszűrés és alapértelmezetten wireless tölthető tok jellemzi a Jabra Elite 85t-t. Megéri vajon váltani a régebbi kiadásokról?

Már wifin is csatlakozik a Huawei legújabb okosmérlege

A Huawei Scale 3 minden korosztálynak személyre szabottan segít az egészség megőrzésében

Aszimmetrikus dizájnnal jön a Huawei új összehajtható telefonja

A Mate X2 legvékonyabb pontján mindössze 4,4 milliméter

[teszt] Xiaomi Mi Electric Scooter Pro 2

Vettem egy Xiaomi Mi Electric Scooter Pro 2-t és gondoltam megosztom a saját tapasztalataimat vele. Kezdő rolleresként mit érdemes tudni, mi alapján válasszunk típust és hasonló világmegváltó gondolatok.

Jövő héten jön az EKG és vérnyomásmérés A Galaxy Watch-ra

A sokak által (néha már-már hisztérikusan várt) EKG és vérnyomásmérés lehetősége a kezdetektől ott lapul a Watch Active 2-ben...

Lime – bérelhető elektromos roller amitől addikt leszel

Sokan mondták, hogy aki kipróbálta a Lime-ot, annak úgymond kapudrogként működött az elektromos rollerek világába. Gondoltam ezt ki kell próbálnom nekem is.

Legutóbbi tesztek

[teszt] Jabra Elite 85t

Még kényelmesebb forma, még hatékonyabb zajszűrés és alapértelmezetten wireless tölthető tok jellemzi a Jabra Elite 85t-t. Megéri vajon váltani a régebbi kiadásokról?

[teszt] Xiaomi Mi Electric Scooter Pro 2

Vettem egy Xiaomi Mi Electric Scooter Pro 2-t és gondoltam megosztom a saját tapasztalataimat vele. Kezdő rolleresként mit érdemes tudni, mi alapján válasszunk típust és hasonló világmegváltó gondolatok.

[teszt] Samsung Galaxy S20FE

Nagyon kíváncsi voltam a Samsung Galaxy S20FE-re, mert nálam is képbe került, mint lehetséges Mate 20 Pro utód - hogy végül megtörténik-e a váltás az a cikk végére kiderül.

További érdekes cikkekEzek is érdekelhetnek