[teszt] Jabra Elite 85t

Még kényelmesebb forma, még hatékonyabb zajszűrés és alapértelmezetten wireless tölthető tok jellemzi a Jabra Elite 85t-t. Megéri vajon váltani a régebbi kiadásokról?

A Jabrával abszolút kellemes tapasztalataim vannak, és nem csak azért, mert újfent kaptam tesztre TWS-t -amit ezúton is köszönök. Az Elite 65t-t alapos körüljárás után vásároltam anno, és nagyon megszerettem kompakt mérete és hangzása miatt. Az Elite 75t fejlődött hangzásban, zajszűrésben (ami azóta még jobb lett) és (bár opcionálisan ugyan) de vezeték nélküli töltésre váltott.

És most itt van ez az Elite 85t, ami perpillanat náluk a TWS kínálat tetejét nyújtja. Mi változott, és ez a változás vajon elég-e ahhoz, hogy az elődöket kilökdösve hallójáratunkból rohanjunk megvenni?

Külső, kezelés, technikai adatok

Ha egymás mellé tesszük a 75t-t és a 85t-t akkor elsőre nem fog feltűnni sok különbség, mégis, tüzetesebb vizsgálódás után találni fogunk eltéréseket.

Ez a felfedezés már a tokok szintjén is szembeötlő lesz. A 75t egy kisebb, kompaktabb tokot kapott, míg a 85t megint hízott egy kicsit – igaz még így sem éri el a 65t tokjának méretét. Az anyaghasználat és a selyemfényű festés ugyanaz maradt, ahogy az USB-C csatlakozó is adott a két utóbbi széria esetében – a 85t esetében viszont a töltést jelző, tűhegy méretű LED viszont átkerült hátulról az elülső oldalra. A nyitási mechanizmus továbbra sem olyan feszes mint mondjuk volt egy másik tesztalany esetében de nem beszélhetünk rossz minőségről itt sem, és a tapasztalatok azt mutatják, hogy a nyitásért felelős mechanizmus idővel sem fog gyengülni.

A fülhallgató is magára szedett egy keveset (súlyban is, 5.5 grammról 6.9 gramm lett), kissé ducibb és tömzsibb lett, ugyanakkor a több mikrofon miatt több helyen találunk rajta apró (az elődnél kisebb) lyukakat. Vélhetően ez utóbbi változás hozott magával egy kevésbé pozitívat is;

az eddigi IP55-ös besorolás (védelem a por és kisnyomású víz ellen) lecsökkent IPX4-re, ami már csak a ráfröccsenő víztől való védelmet jelöli.

Ezzel persze a sportolást nem lőtték ki a lehetséges felhasználási módok közül, mert az izzadtsággal simán megbirkózik – viszont egy kiadósabb esőben én már lehet, hogy inkább eltenném.

Másik szembeötlő változás a vetőcső (és a rajta lévő EarGels™) ellipszis formája. A cég saját bevallása szerint több ezer fület vizsgáltak meg és különféle algoritmusok alapján arra jutottak… szokásos marketing bla bla. A lényeg, hogy a 85t az egyik legkényelmesebb TWS ami a fülemben járt eddig, és szerintem van így nem a marketing anyag szerint. Itt is a szokásos legnagyobb méretű eartip-et kellett alkalmaznom, de ilyesmi érzés lehet amikor a hallójáratodra szabnak valamit (igen, a baromi drága fülhallgatóknál ilyen is létezik, ott van például 1200 dollárért az UE 11 PRO). Nincsenek illúzióm persze, hogy lényegesen kevesebb összegért ugyanazt a kényelmet kapom, de itt úgy kellett összerakni egy generikus megoldást, hogy az mindenkinek kényelmes legyen. Esetemben ez abszolút sikerült, gyakorlatilag alig érzem, hogy a 85t a fülemben van, tökéletesen belesimul, sehol sem nyom, semmilyen illesztés nem érződik, tényleg nagyon kényelmes az egész. És ez azután is feltűnik, hogy az egyébként szintén észrevehetetlen 75t-vel vetem össze. A 85t jelenleg nálam a legkényelmesebb TWS ever.

Egyéb tekintetben is változott a 85t, míg az előd teljesen zárt kategóriába tartozott ez semi-open kialakítást kapott. Elvileg itt jobban kellene hallani a külvilág zajait, mégis azt érzem, hogy közel azonosan zár a két típus. Szigorúan nézve tehát a passzív zajszűrésben a 75t-nek jobban kellene teljesítenie, de nem hallok lényegi különbséget – viszont a hallgatott zene jobban kiszűrődik a külvilág felé a 85t esetében. Nem vészesen, de mindenképpen több hang szivárog ki a környezetünkbe, ha a 85t-t használjuk.

Az akkumulátoridő bekapcsolt ANC mellett 5.5 óra, a tokban lévő energiát is felhasználva 25 órát képes működni az eszköz. Ha kikapcsoljuk az ANC-t, akkor azzal nyerhetünk egy keveset és a számok úgy már 7 és 31 órára módosulnak. Abszolút elegendő azt gondolom, főleg ha hozzávesszük, hogy a teljesen lemerült bogyókat a tokba téve 15 perce újabb 1 órányi zenehallgatást nyerünk.

A hangzás érdekes kérdés a Jabra Elite 85t esetében. Amikor először bekapcsoltam és belehallgattam az ismert zenékbe Spotify-on… nem voltam elragadtatva. Van egy metál feldolgozása a Sultans of Swing-nek (Leo Moracchioli-tól), és 3:10-tól jön egy olyan rész, aminél nagyon szépen meg lehet figyelni mennyire dinamikusan és részletesen szólal meg egy adott eszköz.

Van itt mindenféle őrület, lábdob és gitárszaggattás… na ez egy elég képlékeny masszává folyt össze, egyáltalán nem különültek el úgy a hangok mint a 75t-nél. Próbáltam játszani az EQ-val, járattam az ISOTEK csoda cd-jét és bár volt némi változás, ki kell mondjam: a 75t hangja jobban tetszik. A 85t hangzásában végig ott van egyfajta fátyol, ami a mélyebb hangok irányába húzza el az összképet – egy cintányérban nem érzem azt a vibrálást, a lábdobot sem érzem olyan feszesnek… nehéz elmagyarázni. Nem rossz, távolról sem, de napok kitartó próbálkozása után sem sikerül kikevernem azt a tisztaságot amit az elődnél annyira megkedveltem. Nagyon sokféle zenét hallgatok, és persze van, ahol kevésbé jön ki ez az egész (a Limbo BLR-től teljesen korrekten szól ezen is, bár… ott is kihallható a difi). Önmagában nézve vélhetően sokaknak fel sem tűnne a megváltozott hangkép de így, hogy itt van mindkettő és van szerencsém egymás után hallgatni őket egyből hallatszott, hogy valami más lett. Adok még időt a bejáratásnak de drasztikus változásokra nem számítok, így emiatt azt mondom, kizárólag a hangzás miatt nem éri meg cserélni 75t-ről…

A zajszűrés volt egy másik sarkalatos pont az újdonság esetében, és bár meglehetősen nagyvonalú módon a Jabra elérhetővé tett egy ilyen irányú fejlesztést az elődnél, az igazi puskaport a 85t kapta.

Már csak azért is, mert itt dedikált chip jutott az ANC-nek, működése ezáltal még hatékonyabb. Telefonálás közben oldalanként 3 mikrofon dolgozik hogy csak mi hallatszódjunk a másik félnél és ne a különféle környező zajok. Ha nem is sikerül mindent 100%-osan eliminálni, moderáltan zajos környezetben is nyugodtan telefonálhatunk az Elite 85t segítségével.

Szoftver

A szoftver ugyanaz a mint a 75t esetében, a lehetőségek is majdnem megegyeznek; érdemi különbség igazából a zajszűrés állítható mértéke és a viselésérzékelést ellenőrző menüpont. Ez utóbbival meg tudunk győződni arról, hogy a két kis egység megfelelően ül a fülben, hatékony a hangképzés és a zajszűrés. Gyakorlottabb felhasználóknak ez a funkció sokat nem fog adni mert már tudni fogják alapból ha cserélni kell az EarGel méretét a hangzás vagy a kényelem miatt, de kezdő TWS használóként jól jöhet.

Ha szeretnénk akkor persze az alkamazás használatát is mellőzhetjük, de véleményem szerint a Jabra TWS sorozatának egyik nagy előnye pont a Sound+.

Meglehetősen részletesen testre lehet szabni a fülhallgatókat; az Auto-pause ki vagy be legyen-e kapcsolva (ez felelős érte, hogy megálljon az épp hallgatott zene ha kivesszük a fülünkből a 85t-t) a saját hangunk mennyire hallatszódjon egy hívásnál, de megadhatjuk a gombok miképp reagáljanak egy, kettő vagy három gombnyomásra. Ez utóbbit mindkét oldalra, és külön a hívásokra illetve külön a zenehallgatásra vonatkozóan… szóval tényleg annyira testre tudod szabni az eszközt, amennyire csak lehetséges, én legalábbis nagyon más hiányzó feature-t nem tudnék felhozni.

Még a saját hallásunkhoz is tudjuk igazítani a kis bogyókat, ehhez egy hangtesztet kell végigcsinálnunk.

PC-vel is összeköthető a 85t, legyen az asztali gép vagy laptop – a Sound+-ban lévő apró hangolásokról ilyenkor persze le kell mondanunk, de egy Zoom meetinghez a teljesítmény több mint elég.

Összegzés

A Jabra 85t lehet, hogy nem a legolcsóbb TWS, de ha megnézzük a minőségét, a hangját, a totálisan személyre szabható beállításokat… akkor hamar rá fogunk jönni, hogyha ezt egyszer megveszed, akkor pár évig hű társad lesz. És minden márka fanatizmustól távol állva nagyjából biztos vagyok benne, hogy pár év múlva amikor majd új eszközt keresel, először a Jabra kínálatában fogsz körbenézni…

Ennyire jó?

Ennyire.

JABRA Elite 85t
KÜLSŐ
9.5
SZOFTVER
9.5
HANGZÁS
8
ÉS SZERINTED?3 Votes
8.2
AMI TETSZETT...
Kényelmes. Nem csak úgy kényelmes hanem NAGYON kényelmes
A zajszűrés elsőrangú
Jó hangzás
A szoftver must have, rengeteg dolgot be tudsz állítani rajta
Korrekt teljesítményű akkumulátor
Kicsi és kompakt, a fülben sem hivalkodó
Vezeték nélkül / USB-C-vel tölthető a tároló doboz.
...ÉS AMI KEVÉSBÉ
A 75t hangja valahogy akkor is jobb
Gondolkozom mit tudnék még ide írni...
Ha túl sok jót írok azt hiszed azért mert ingyen volt a teszt miatt.
Pedig hidd el ez tényleg jó cucc. 😉
9
ÉRTÉKELÉS:
Zsolnay Lászlóhttps://androtech.hu
Android kedvelő és általános techb*zi - akit érdekel minden technológiai újítás, legyen az hasznos, vagy kevésbé hasznos. A mindennapokban egy Huawei Mate 20 PRO-t és egy Galaxy Watch Active 2-t használok.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Írd be a hozzászólásod!

KÜLSŐ
SZOFTVER
HANGZÁS
Final Score
Kérlek írd be újra a neved

Legutóbbi cikkek

[teszt] Jabra Elite 85t

Még kényelmesebb forma, még hatékonyabb zajszűrés és alapértelmezetten wireless tölthető tok jellemzi a Jabra Elite 85t-t. Megéri vajon váltani a régebbi kiadásokról?

Már wifin is csatlakozik a Huawei legújabb okosmérlege

A Huawei Scale 3 minden korosztálynak személyre szabottan segít az egészség megőrzésében

Aszimmetrikus dizájnnal jön a Huawei új összehajtható telefonja

A Mate X2 legvékonyabb pontján mindössze 4,4 milliméter

[teszt] Xiaomi Mi Electric Scooter Pro 2

Vettem egy Xiaomi Mi Electric Scooter Pro 2-t és gondoltam megosztom a saját tapasztalataimat vele. Kezdő rolleresként mit érdemes tudni, mi alapján válasszunk típust és hasonló világmegváltó gondolatok.

Jövő héten jön az EKG és vérnyomásmérés A Galaxy Watch-ra

A sokak által (néha már-már hisztérikusan várt) EKG és vérnyomásmérés lehetősége a kezdetektől ott lapul a Watch Active 2-ben...

Lime – bérelhető elektromos roller amitől addikt leszel

Sokan mondták, hogy aki kipróbálta a Lime-ot, annak úgymond kapudrogként működött az elektromos rollerek világába. Gondoltam ezt ki kell próbálnom nekem is.

Legutóbbi tesztek

[teszt] Jabra Elite 85t

Még kényelmesebb forma, még hatékonyabb zajszűrés és alapértelmezetten wireless tölthető tok jellemzi a Jabra Elite 85t-t. Megéri vajon váltani a régebbi kiadásokról?

[teszt] Xiaomi Mi Electric Scooter Pro 2

Vettem egy Xiaomi Mi Electric Scooter Pro 2-t és gondoltam megosztom a saját tapasztalataimat vele. Kezdő rolleresként mit érdemes tudni, mi alapján válasszunk típust és hasonló világmegváltó gondolatok.

[teszt] Samsung Galaxy S20FE

Nagyon kíváncsi voltam a Samsung Galaxy S20FE-re, mert nálam is képbe került, mint lehetséges Mate 20 Pro utód - hogy végül megtörténik-e a váltás az a cikk végére kiderül.

További érdekes cikkekEzek is érdekelhetnek