[teszt] Samsung Galaxy Buds Live

Babok a Samsungtól tele ígéretekkel - de mi a valóság, valóban megreformálja a piacot az újfajta kialakítás?

A vezetéknélküli fülhallgatók piaca továbbra is töretlenül menetel előre, hogy leváltsa a vezetékes megoldásokat. Értelemszerűen egyik gyártó sem akar lemaradni, sőt, van amelyik szeretné egyben megreformálni a piacot újszerű ötletekkel – így gondolhatta a Samsung is, amikor megalkottak egy olyan formát, ami a TWS piacon eddig nem igazán volt.

Van már ugye pálcikás, nyakba tehető és persze a legelterjedtebb agybadugós kialakítás, de valamiért eddig senki sem gondolta, hogy a bab formának a fülben a helye. A koreaiak viszont igen, és megszületett a Galaxy Buds Live – ami papíron sokat ígér de meglátjuk a gyakorlatban mit tud.

Külső, kezelés, technikai adatok

ADATLAP

MÉRETEKtok50.2 x 50.0 x 27.8 mm
fülhallgató27.3 x 16.5 x 14.9 mm
SÚLYtok42.2 g
fülhallgató5.6 g
AKKUMULÁTORtok472 mAh
fülhallgató60 mAh
HASZNÁLATI IDŐ EGY TÖLTÉSSEL~ 6 óra
BLUETOOTHBluetooth v5.0, A2DP, AVRCP, HFP
MIKROFONOK SZÁMA6
ANC (AKTÍV ZAJSZŰRÉS)
WIRELESS TÖLTÉS
CODECAAC, Samsung Scalable Codec
ELÉRHETŐ SZÍNEK Misztikus Bronz | Misztikus Fehér | Misztikus Fekete

A Samsung ennél a terméknél kifejezetten ráment a polírozott hatásra – bármilyen színben is szerezzük be a Buds Live-ot, a végeredmény csillogós lesz. Lehet én vagyok már túl öreg de jobban szeretem a visszafogott, matt dolgokat, ezzel együtt nem ronda a Buds Live, csak nem igazán az én világom.

A bölcső nagyon picike, könnyű zsebrevágni, a kis kocka nem fog sok helyet foglalni bárhová is tesszük. Tölthető USB-C csatlakozón keresztül vagy akár wireless, ezért mindenképpen jár a pirospont. Felhajtva a tetejét rögtön megpillantjuk a fülhallgatókat, és máris elkezdhet járni az agyunk, hogy a francba is fogjuk ezt betenni a fülbe úgy, hogy ott is maradjon. Nincs meg a szokásos gumiharang, illetve van cserélhető (2 méret) gumi feltét, de az nem a hallójáratba kerül, hanem a fülcimpán belülről ad támasztékot a baboknak.

A rögzítés egyébként stabil, bármennyire is meglepő volt ez számomra az első pár másodpercben. Fülbe téve a kinézet is visszafogottabbá válik azt mint elsőre gondolnánk, nem áll ki a fülkagylóból, kényelmes, ergonomikus viselet.

12mm-es driver kapott helyet az eszközben, a vezérlés pedig érintéses módon hajtható végre. Ezt sokan nem szeretik mert az olcsóbb eszközökben elég hektikus a működése, itt nem tapasztaltam problémát. A séma mondhatni a megszokott:

  • Egyszer megérintve: Az érintőfelületet megérintve elindíthatod vagy szüneteltetheted egy műsorszám lejátszását.
  • Kétszer megérintve: Az érintőfelületet kétszer megérintve a következő műsorszámra válthatsz, illetve fogadhatsz vagy befejezhetsz egy hívást.
  • Háromszor megérintve: Az érintőfelületet háromszor megérintve az előző műsorszámra válthatsz.
  • Hosszan megérintve: Az előbeállított funkció aktiválása vagy a hívás elutasítása.

A hosszú érintés konfigurálható és 3 funkció közül választhatunk: ANC ki/bekapcsolása, hangutasítás vagy hangerő le/fel – ez utóbbi az alap beállítás.

A Buds Life párosítható Windows rendszerrel is, így akár a kötelező meeting is letudható a segítségével. A beszélgetés minősége átlagos, de teljesen jól érthető – a saját teszt alapján egyébként az “S” betűk kissé susognak ami furcsa lehet, de semmi komolyra nem kell gondolni, csak feltűnt a másik oldalnak.

Szoftver

A Buds Life-hoz tartozik dedikált szoftver, bár túlzottan sok mindent nem lehet benne állítgatni (bár ha korrekt akarok lenni egy TWS-nél amúgy sem lehet túl sok mindent állítgatni).

A lap tetején van egy ANC kapcsoló (ha gonoszkodni akarnék mondhatnám minek), alatta az ekvalizer (érdemes dinamikus állásban hagyni ahol alapból is van). Az Érintéses vezérlés alatt láthatjuk a fent már részletezett irányítási lehetőségeket, a Fülhallgató megkeresése menüpont pedig mini szirénát csinál a fülhallgatókból, hogy megtaláljuk őket a lakásban ha esetleg elkavarodnának.

E szoftverből lehet még elvégezni a firmware frissítését is illetve ha kikapcsolt ANC mellett füldugulásérzést és nyomást tapasztalnánk akkor a Labs alatt bekapcsolható egy ennek enyhítésére hivatott opció is.

Hangzás

Az eszköz kialakításából fakadóan azt kell mondjam, hogy bár a fülhallgatók teljesítménye erősen függ a használó fülének kialakításától, ez fokozottan érvényes a a Buds Live-ra. Általában a hallójárat eltérésének kiegyenlítésére a különféle méretű gumiharangok meglehetősen jó megoldást nyújtanak, itt viszont a kialakításból fakadóan nincs ilyen – szimplán a fülkagylóba szorul be az egész eszköz, itt pedig már jóval nagyobb szórás látható az emberek között. Simán el tudom képzelni, hogy valakinek tök passzentos lesz a Buds Live és a nyitott hangszóró is pont jó helyre kerül – míg másnál akárhogy igazgatja, sosem lesz tökéletes a hangzás.

Valahogy így voltam vele én is, mindig azt éreztem, hogy kissé jobban bemehetne a hallójárat közelébe, lehetne jobb a hangzás, több a basszus és magasabb a hangerő. Nagyon nehéz így ítéletet mondani a hangzás felett, mert ez így olyan volt, mintha egy egyébként jó TWS-re feltenném a legkisebb harangot amivel gyér a hangzás, de a legnagyobb harang használatával kiváló lesz minden.

Zártságról gyakorlatilag egyáltalán nem beszélhetünk, a külvilág is eléggé tisztában lesz azzal, mit hallgatunk mert nagyon kiszűrődik minden. Ha pedig kiszűrődik akkor az visszafelé is igaz; a külvilág hangjai gyakorlatilag akadály nélkül jutnak el hozzánk zenehallgatás közben. Ez alapvetően sokaknak előny lehet, az már viszont nem, hogy az árcédulába minden bizonnyal bele van kalkulálva az ANC megléte. ANC egy passzívan is zéró hangot szűrő fülhallgatótól… Igen, a végeredmény teljes értelmetlenség. Nincs az az ANC ami ilyen helyzetben jól működne és nem is igazán értem miért kellett itt mégis erőltetni ezt a feature-t. Illetve sajnos tudom, a marketing osztály erősebb volt a mérnököknél, ezáltal rákerülhetett a dobozra egy (jelen esetben) teljesen felesleges plecsni. Próbáltam TV mellett, vonaton, utcán, de csoda nem történt, a felesleges zajok bizony nem tűntek el. Kár érte mert enélkül talán kicsit alacsonyabb lenne az árcédula és a vásárló sem könyvelné el magában, hogy az ANC funkció valami használhatatlan vívmány – jó eszközzel és okosan használva nagyon is jó dolog tud lenni.

A Buds Live hangja mondjuk, hogy OK. Az általános hangkép nem elég dinamikus, részletekről sem nagyon beszélhetünk és a hangerő is alacsony volt elsőre. A Samsung féle Adapt Sound és EQ beállítások után javult a helyzet de így meg kissé szétesett az egész hangzás. Játszani kell vele és akkor egész jól behangolható, de azt gondolom esetemben esélytelen lenne összehozni a valóban jó hangzást ezzel az eszközzel. Másnál, eltérő ergonómiával elképzelhető, hogy javul a dolog de az igazán audiophile lelkületűek inkább kerüljék el – bár ők egyébként is elkerülnek általánosságban minden TWS eszközt a technológia korlátai miatt.

Én egy Samsung Galaxy S20FE telefonnal használtam így adott volt a Samsung Scalable Codec is – nem Samsung eszközökön az AAC lép működésbe. Megmondom őszintén hangzásban nem vettem észre lényeges különbséget az S20FE és egy Mate 20 Pro között, egy árnyalatnyival volt talán dinamikusabb a Samsung eszköz. Jelvesztés vagy szakadozás egyik esetben sem volt.

Összegzés

A Samsung Galaxy Buds Live nem egy rossz eszköz, csak igazából nem tudom, kinek ajánlható jó szívvel. Ha a tökéletes hangzást keresed akkor nem ez lesz a megfelelő, hatékony ANC esetén szintén kilőve mint opció, és az árra sem tudnám azt mondani, hogy mindent üt – perpillanat a Samsung Experience Store cirka 70 ezerért listázza, ennyiért pedig bőven vannak jobb ajánlatok. Persze egyéb kisebb boltokból megvehető már fele ennyiért is, azon az áron pedig ha nem is verhetetlen ajánlat de már egész jónak mondható. Ezzel együtt nem győzött meg az újfajta kialakítás ami vagy csiszolásra kerül majd a jövőben és a második, harmadik iterációja már kiküszöböli a hibákat – vagy csak szimplán felkerül az “ilyen is volt egyszer” polcra.

[teszt] Samsung Galaxy Buds Live
KÜLSŐ
6
SZOFTVER
6
HANGZÁS
6.5
ÉS SZERINTED?7 Votes
6.9
AMI TETSZETT...
Wireless töltés
Kompakt méret
...ÉS AMI KEVÉSBÉ
A hangzás csak OK
Minden kihallatszódik belőle
Ez a forma nem univerzálisan jó mindenkinek
Az ANC csak jóformán egy logó a dobozon
6.2
ÉRTÉKELÉS:
Zsolnay Lászlóhttps://androtech.hu
Android kedvelő és általános techb*zi - akit érdekel minden technológiai újítás, legyen az hasznos, vagy kevésbé hasznos. A mindennapokban egy Huawei Mate 20 PRO-t és egy Galaxy Watch Active 2-t használok.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Írd be a hozzászólásod!

KÜLSŐ
SZOFTVER
HANGZÁS
Final Score
Kérlek írd be újra a neved

Legutóbbi cikkek

[teszt] Jabra Elite 85t

Még kényelmesebb forma, még hatékonyabb zajszűrés és alapértelmezetten wireless tölthető tok jellemzi a Jabra Elite 85t-t. Megéri vajon váltani a régebbi kiadásokról?

Már wifin is csatlakozik a Huawei legújabb okosmérlege

A Huawei Scale 3 minden korosztálynak személyre szabottan segít az egészség megőrzésében

Aszimmetrikus dizájnnal jön a Huawei új összehajtható telefonja

A Mate X2 legvékonyabb pontján mindössze 4,4 milliméter

[teszt] Xiaomi Mi Electric Scooter Pro 2

Vettem egy Xiaomi Mi Electric Scooter Pro 2-t és gondoltam megosztom a saját tapasztalataimat vele. Kezdő rolleresként mit érdemes tudni, mi alapján válasszunk típust és hasonló világmegváltó gondolatok.

Jövő héten jön az EKG és vérnyomásmérés A Galaxy Watch-ra

A sokak által (néha már-már hisztérikusan várt) EKG és vérnyomásmérés lehetősége a kezdetektől ott lapul a Watch Active 2-ben...

Lime – bérelhető elektromos roller amitől addikt leszel

Sokan mondták, hogy aki kipróbálta a Lime-ot, annak úgymond kapudrogként működött az elektromos rollerek világába. Gondoltam ezt ki kell próbálnom nekem is.

Legutóbbi tesztek

[teszt] Jabra Elite 85t

Még kényelmesebb forma, még hatékonyabb zajszűrés és alapértelmezetten wireless tölthető tok jellemzi a Jabra Elite 85t-t. Megéri vajon váltani a régebbi kiadásokról?

[teszt] Xiaomi Mi Electric Scooter Pro 2

Vettem egy Xiaomi Mi Electric Scooter Pro 2-t és gondoltam megosztom a saját tapasztalataimat vele. Kezdő rolleresként mit érdemes tudni, mi alapján válasszunk típust és hasonló világmegváltó gondolatok.

[teszt] Samsung Galaxy S20FE

Nagyon kíváncsi voltam a Samsung Galaxy S20FE-re, mert nálam is képbe került, mint lehetséges Mate 20 Pro utód - hogy végül megtörténik-e a váltás az a cikk végére kiderül.

További érdekes cikkekEzek is érdekelhetnek